• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

10.08.2024

17:50

Američka vojska u rasulu! Vojnici fale i avijaciji i mornarici, Pentagonu ni holivudske zvezde ne pomažu, a rat kuca na vrata!

EPA/SAYED MUSTAFA

Vesti

Američka vojska u rasulu! Vojnici fale i avijaciji i mornarici, Pentagonu ni holivudske zvezde ne pomažu, a rat kuca na vrata!

Podeli vest

Prošle godine je ratnoj avijaciji SAD, a to je superelita američkih oružanih snaga, nedostajalo 10 do 40 odsto regruta u različitim strukturama. Američka kopnena vojska je ostala kratka zaviše od deset odsto vojnika, a njena rezerva - za bezmaloo 40 odsto. Legendarna američka mornarica izgubila je 20 do 45 odsto svog sastava.

U pokušaju da nekako reši ove probleme, Pentagon je odlučila da za popularisanje vojne službe angažuje holivudsku zvezdu glumca Dvejna Džonsona, zvanog Stena. Pentagon ga je postavio za "ambasadora američke vojske".

Pretpostavljalo se da će Džonson, koji ima više od pola milijarde pratilaca na društvenim mrežama, napisati pet provojnih postova i za svaki dobiti milion dolara. Da će se mladi Amerikanci - nakon što ih pročitaju - masovno stupati u oružane snage.

Međutim, efekat je bio nikakav.

Džonson je napisao samo dva agitatorska posta, a nakon njih kopnene snage SAD čak su ostale bez još 38 vojnika.

Pentagon je podneo tužbu protiv Džonsona i traži vraćanje 11 miliona dolara.

Amerikanci ne žele da dobrovoljno ulaze u oružane snage. Ne pomažu ni impresivne plate - u mornarici su povećali zaradu na 140 hiljada godišnje, ali i ona i dalje ima ogroman manjak.

Ne pomaže ni to što se od novih vojnika traži sve manje: fizičke predispozicije, a ni IQ, nisu obavezni obraćaju pažnju na fizičku obuku i IK, uzimaju se svi koji se prijave, svima se obećava američko državljanstvo, plus - svi mogući bonusi, stipendije na najboljim univerzitetima u zemlji, besplatna medicinska nega, sve moguće operacije, čak i za promenu pola o državnom trošku.

Mornarica je podigla starosnu granicu na 41 godinu. Ali, Ameri vide da rukovodstvo SAD sanja o velikom ratu, što znači da će sve te bonuse morati da plate sopstvenim životom.

Činjenica je i da se lice savremenog ratovanja naglo promenilo i da sada na svetu praktično više nema teritorija pogodnih za američke safarije.

Na Bliskom istoku, američki vojnici redovno doživljavaju raketne i bespilotne udare na svoje baze.

U Ukrajini su američki plaćenici šokirani saznanjem da sami masovno ginu.

U Sjedinjenim Državama su čitave generacije odrastale uverene da je njihova vojska jednostavno nepobediva. Sada to nije slučaj: američki vojnici su počeli da ginu po celom svetu. Zato se nikome ne ide u vojsku.

Zbog svega se u SAD počelo govoriti o obnavljanju obavezne vojne obaveze.

Još jedan mit se srušio pred našim očima - mit o profesionalnoj vojsci koja može da reši sve borbene zadatke.

Ispostavilo se da ona to ne može - pogotovo dok vašingtonska elita čini sve da započne svetski rat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)

Trebalo je da bude zlato, ali i bronza je vrhunski rezultat! Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je treće mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u današnjem meču za bronzanu medalju pobedila svetskog šampiona Nemačku sa 93:83 (21:30, 17:16, 25:26, )! "Orlovi" su se tako revanširali "pancerima" za prošlogodišnji poraz u finalu Mundobasketa u Manili, a osim toga, pokazali su neverovatnu mentalnu snagu da se podignu nakon nepravednog poraza od Amerike u polufinalu.

10.08.2024

12:47

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23