• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

14.08.2024

20:48

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) Majmunske boginje se šire neverovatnom brzinom! SZO proglasila globalnu vanrednu situaciju!

Tanjug/AP

Vesti

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) Majmunske boginje se šire neverovatnom brzinom! SZO proglasila globalnu vanrednu situaciju!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas, drugi put u dve godine, globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje zbog širenja virusa mpoks, ranije poznatog kao majmunske boginje.

Nakon izbijanja epidemije u Demokratskoj Republici Kongu, zaraza se proširila na susedne zemlje, prenosi Rojters.

Ovaj virus se može širiti kroz bliske međuljudske kontakte i najčešće se manifestuje blagim simptomima, ali u retkim slučajevima infekcija može biti smrtonosna sa simptomima sličnim gripu i gnojnim lezijama na telu.

 

 

Proglašenje epidemije i vanredne situacije u oblasti javnog zdravlja od međunarodnog značaja može ubrzati istraživanje, finansiranje i međunarodne mere institucija javnog zdravlja i njihovu saradnju u suzbijanje bolesti.

 

 

"Jasno je da je koordinirani međunarodni odgovor ključan za zaustavljanje ovih epidemija i spašavanje života", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Zdravstvena agencija Afričke unije takođe je proglasila vanrednu situaciju na celom afričkom kontinentu zbog širenja virusa mpoks, potvrdio je danas generalni direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Žan Kaseja.

Kaseja je na konferenciji za novinare rekao da je mpoks pogodio hiljade ljudi širom afričkog kontinenta, zbog čega su čitave porodice ostale razdvojene, preneo je ranije TASS.

 

 

Zdravstveni stručnjaci su saopšili da je novi talas mpoksa u Africi izazvan brzim širenjem mutirane verzije virusa koja se brže i lakše širi bliskim kontaktom ljudi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija