• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.08.2024

08:41

Koja je odbrana Kijeva? Zalužni je kriv za sve?! Američki list okrivio ukrajinskog generala za uništenje Severnog toka!

EPA

Vesti

Koja je odbrana Kijeva? Zalužni je kriv za sve?! Američki list okrivio ukrajinskog generala za uništenje Severnog toka!

Podeli vest

Naredbu za podrivanje Severnog toka dao je Valerij Zalužni, prekršivši direktno naređenje Vladimira Zelenskog da zaustavi operaciju, tvrdi Vol Strit Džurnal , pozivajući se na neimenovane američke, ukrajinske i evropske izvore.

Prema pisanju lista, Zelenski je prvobitno odobrio plan dizanja gasovoda u vazduh.

Operaciju je izveo Zalužni, koji je tada bio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine , a sva naređenja su prenošena usmeno kako ne bi ostali dokazi.

Nakon toga, Sjedinjene Države su pokušale da intervenišu u situaciju .

- CIA je zahtevala da kancelarija Zelenskog zaustavi operaciju - piše VSJ.

Prema pisanju publikacije, Zelenski je ovo naređenje preneo Zalužnom, ali je general ignorisao naređenje, „a njegov tim je izvršio prilagođavanja prvobitnog plana“.

U prepisci sa VSJ, Zalužni, koji sada radi kao ambasador Ukrajine u Londonu , negirao je svoju umešanost u dizanje gasovoda u vazduh.

List je zatražio komentare od četiri visoka predstavnika ukrajinskih snaga bezbednosti, koji su, kako se navodi u članku, „ili učestvovali u podrivanja Severnih tokova ili su imali direktan pristup informacijama o ovoj operaciji“.

Foto: Reuters

 

Svi intervjuisani potvrdili su da Kijev na gasovode gleda kao na „legitimne ciljeve“.

U materijalu se tvrdi da su napori nemačkih istražitelja usmereni na prikupljanje dokaza protiv Zalužnog i njegovih pomoćnika.

Nalazi bi mogli da poremete odnose između Kijeva i Berlina , koji je Ukrajini obezbedio veliki deo svojih sredstava i vojne opreme.

- Neki nemački politički lideri su možda bili voljni da ignorišu dokaze koji upućuju na Ukrajinu iz straha da će potkopavati domaću podršku ratnim naporima. Ali nemačka policija je politički nezavisna, a njihova istraga je zaživela sopstvenim životom dok su sledili jedan trag za drugim - piše izdanje.

Pored toga, neimenovani nemački zvaničnik upoznat sa istragom rekao je za VSJ da je „napad ove veličine dovoljan razlog da se pokrene klauzula o kolektivnoj odbrani NATO-a , ali je kritičnu infrastrukturu uništila zemlja“ koju Berlin podržava snabdevanjem oružja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Licemerje! Lažni ekolozi se bore protiv litijuma, a svi imaju po dva telefona, laptopove, električne automobile... Pa, odreknite se toga!
Politika

Licemerje! Lažni ekolozi se bore protiv litijuma, a svi imaju po dva telefona, laptopove, električne automobile... Pa, odreknite se toga!

Svaka država na svetu je nezavisna onoliko koliko ima svog mineralnog bogatstva. Da Rusija nije imala Ural i sve ono što ima na Uralu, pitanje je dokle bi Nemci došli u Drugom svetskom ratu. I znate li oko koje zemlje se još vode sukobi, a koja ima ceo periodni sistem elemenata - Irana - rekla je za NIN dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta Biljana Abolmasov.

15.08.2024

10:28

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija