• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rt.rs

19.08.2024

11:55

(VIDEO) Putin i Alijev u Azerbejdžanu! Počela svečana ceremonija dočeka!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) Putin i Alijev u Azerbejdžanu! Počela svečana ceremonija dočeka!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim koji mu je priredio svečani doček u svojoj seoskoj rezidenciji "Zagulba" na obali Kaspijskog mora.

Putin je na sastanku sa azerbejdžanskim predsednikom zahvalio na toplom prijemu i primetio da se grad uspešno razvija zahvaljujući trudu azerbejdžanskih vlasti.

"Drago mi je da sam u Bakuu, da ponovo uživam u ovom gradu", naveo je Putin.

Odnosi Rusije i Azerbejdžana se uspešno razvijaju na osnovu dogovora koji je sklopljen još 2022. godine, naveo je ruski predsednik i potvrdio da postoji primetan napredak trgovinskih i ekonomskih veza.

Ima mnogo pravaca u kojima Rusija i Azerbejdžan mogu da sarađuju, naglasio je Putin.

Moskva bi bila srećna kada bi mogla da doprinese mirnom rešenju azerbejdžansko-jermenskog sukoba, naveo je ruski predsednik i poručio da će premijeru Jermenije Nikoli Pašinjanu da prenese rezultate razgovora u Bakuu.

"Rusija se suočava sa krizom, pre svega u pravcu Ukrajine, ali istorijska uključenost u situaciju na južnom Kavkazu nam diktira da učestvujemo u ovim događajima. Naravno, samo u onom pravcu gde za to postoji potreba. Bilo bi nam drago da doprinesemo mirnom rešenju, demarkaciji granice i oslobađanju blokiranih logističkih i ekonomskih pravaca", rekao je ruski predsednik.

"Znam da je Azerbejdžan raspoložen da potpuno reši konflikt", rekao je Putin govoreći o odnosu Jermenije i Azerbejdžana i dodao da će na zatvorenom delu sastanka biti više reči o tome.

Foto: EPA

 

Azerbejdžanski lider je sa svoje strane potvrdio da će poseta biti prijatna za ruskog lidera i korisna za rusko-azerbejdžanske odnose.

Predsednik Rusije je zvaničnu posetu Azerbejdžanu započeo posetom Aleje časti i Aleje mučenika gde je položio vence na grob nacionalnog lidera Azerbejdžana Hejdara Alijeva kao i na spomenik Večne vatre. 

Aleja časti je memorijalni kompleks u kom se od 1948. godine sahranjuju istaknute azerbejdžanske ličnosti iz kulture, nauke, književnosti, umetnosti, Heroji Sovjetskog Saveza, političari, kao i predstavnici porodice Alijev.

Foto: Tanjug/AP

 

Nakon ceremonije dočeka, Putin i Alijev su se fotografisali i razgovarali u četiri oka.

Tokom dana je planiran i sastanak u proširenom formatu sa delegacijama, potpisivanje zajedničke izjave dvojice lidera i više međuvladinih i drugih dokumenata, a obojica lidera održaće nakon zvaničnog dela konferenciju za medije.

Time će biti završen zvanični deo Putinove posete Azerbejdžanu, ali se očekuje da će Alijev svog ruskog kolegu upoznati sa projektom "Baku Beli grad", čiji je cilj restauracija i razvoj istočnog dela prestonice. Lideri će zajedno proputovati teritoriju "Belog grada", a zatim posetiti Saborni hram Svetih žena Mironosica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija