• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.08.2024

06:20

Ni Zapad im ne veruje! Kursk će biti propast ukrajinske ofanzive u Rusiji?!

Shutterstock/AP

Vesti

Ni Zapad im ne veruje! Kursk će biti propast ukrajinske ofanzive u Rusiji?!

Podeli vest

Zapadni analitičari predviđaju da će ukrajinska vojska još izvesno vreme ostati u Kurskoj oblasti gde će Kijev svoju stratešku rezervu koja prema nekim procenama broji oko 150.000 vojnika i dalje trošiti.

Počelo je 6. avgusta uz opštu histeriju. U kombinovanom napadu T-64BV, T-72, Leopard 2 A4, A5, BVP Bredli M2 ODS, Marder A3 krenuli su žestoko i udarili na usnule graničare FSB, regrute, rezerviste koji nisu bili spremni da izdže siloti napad.

Iza “teške konjice” išla je motorizovana pešadija u MRAP-ovima, oklopnim transporterima, borbenim vozilima točkašima koji su se iz glavnine snaga razdvajali i bočno kretali u više pravaca, prilazili iza leđa ruskim vojnicima opkoljavali.

Posle predaje usledilo bi slikanje i snimanje, zauzimanje sela u kojima je usledilo haotično stanje. Već rpvog dana prodor je ostvaren u dubinu ruske teritorije do 10 km, narednih 10 dana prostor je proširen za skoro 40 km u dubinu, a 65-70 km po širini.

Foto: Printskrin tviter

 

Trebalo je skoro proći 14 dana da je čuvena ukrajinska ofanziva stala i uz manja taktička pomernja održava se u životu. Rusi su se ipak konsolidovali i krenuli u operaciju prvo zadržavanja što se više može ukrajinskih jednica i izazivanje šok prepada.

Ispada sada prema pojedinim “zapadnjacima” da Rusija ovu lošu stvar pretvori u dobru.

I sada pojedine analize onih koji nisu nimalo naklonjeni Rusiji ukazuju sledeće:

Da ukrajinska armija više nije u stanju da napreduje, ali ruska armija ne teži trenutnom eliminisanju ili proterivanju preostalih ukrajinskih trupa, već nastavlja da koristi veliku vatrenu moć višecevnih raketnih lasera, klasičnu vučnu i samohodnu artiljeriju sa upotrebom laserski preciznih projektila Krasopolj M, M2 i Kitolovu za iscrpljivanje ukrajinskih trupa i opreme.

Ukrajina bi mogla da zadrži postojeći mostobran, moraće stalno da dovlači u Kursku oblast sveže snage i time troši stratešku rezervu koja je trebala da zadržava Ruse na istoku države, to ne čini sa čime je ruska vojska krenula već više od 10 dana u inicijativu zauzimajući 2 do 7 sela dnevno u Donbaskoj oblasti i Kupjanskom pravcu.

Zapravo Rusi se polako primiču prvoj liniji odbrane Ukrajine iz maja 2014. godine na liniji Slavjansk-Kramatorsk zbog slabijeg otpora ukrajinske vojske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vesić: Uvek ću braniti politiku Aleksandra Vučića, ne zato što je to moja dužnost, već zato što verujem u nju
Politika

Vesić: Uvek ću braniti politiku Aleksandra Vučića, ne zato što je to moja dužnost, već zato što verujem u nju

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je u intervjuu za "Novosti" da protesti protiv iskopavanja rude jadarit nemaju nikakve veze sa ekologijom, već da je to pokušaj smene vlasti na silu, te da će Vlada insistirati da se ceo postupak sprovodi u skladu sa zakonom, jer se ništa neće raditi na štetu države i građana.

25.08.2024

09:42

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija