• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Jutarnji

27.08.2024

21:10

Uzbuna u Moskvi! Francuzi uhapsili "šefa komunikacija" ruske vojske?! Šta ako im preda ključ za šifrovanje?!

Reuters/shutterstock/Ministarstvo odbrane RF

Vesti

Uzbuna u Moskvi! Francuzi uhapsili "šefa komunikacija" ruske vojske?! Šta ako im preda ključ za šifrovanje?!

Podeli vest

Mediiji na Zapadu tvrde kako je u Rusiji velika uznemirenost zbog hapšenja osnivača i generalnog direktora aplikacije za razmenu poruka Telegram Pavela Durova. Oni citiraju brojne ruske vojne stručnjake i blogere koji, kako u javnost dolazi sve više konkretnih detalja, uveliko upozoravaju da bi hapšenje moglo negativno uticati na vođenje rata u Ukrajini.

Čim su se pojavile vesti da je Durov priveden nakon što je njegov privatni avion sleteo na aerodrom Le Burže, proratni vojni analitičari i blogeri na platformi su odmah počeli da izražavaju strahove i zabrinutost za budućnost sukoba u Ukrajini, napominjući da Telegram je ključno sredstvo komunikacije unutar ruske vojske.

Durov, koji ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uhapšen je u okviru istrage zbog sumnje da je platforma korišćena za prevaru, trgovinu drogom, pranje novca, dečju pornografiju i druga krivična dela, prenose francuski mediji. Telegram, pokrenut 2013. godine, izdao je saopštenje u kojem se kaže da Durov "nema šta da krije" i da se pridržava svih zakona Evropske unije.

Ruski novinar Aleksandar Sladkov upozorava da ruska vojska za polovinu svojih komunikacija koristi aplikaciju Telegram i da se „hitno mora stvoriti alternativa".

- Zar se o ovome nije moglo ranije misliti?! Zašto je grupa Vagner imala sopstvenu platformu, a oružane snage naše velike Rusije nemaju. I nema ko da kazni odgovorne. Ili možda ne bi trebalo da tražimo krivce, jer je ruska kazna nemar. A ovo je noćna mora -  napisao je Sladkov, prenosi Nevsveek .

Ruski vojni bloger Aleksej Sukonkin ističe da hapšenje Durova izaziva niz problema koji se moraju odmah rešiti.

- Telegram je trenutno osnova vojnih komunikacija. Od sada je sve ovo pod pretnjom - napisao je on. 

Foto: Profimedia

 

Ruski proratni Telegram kanal Ribar, koji je osnovao Mihail Zvinčuk, bivši radnik ruskog Ministarstva odbrane, takođe upozorava da je Telegram postao gotovo glavno sredstvo kontrole jedinica u (ukrajinskoj ratnoj) zoni. 

I ruski mediji takođe su se fokusirale na budućnost Telegrama sa pitanjima poput "Ako se Telegram sruši, kako će se (naša vojska) boriti?" i sugestijama da bi Telegram "mogao postati NATO alatka". 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše ovo pitanje tokom brifinga za novinare.

Politico takođe izveštava o "opsadnom stanju" u Rusiji, navodeći da ruska vojska naširoko koristi aplikaciju za komunikaciju na bojnom polju zbog problema sa postavljanjem sopstvenog bezbednog komunikacionog sistema. Takođe, Telegram je glavno sredstvo komunikacije za proratne vojne blogere i medije, kao i milione običnih Rusa. 

- Praktično su pritvorili šefa komunikacija ruske vojske - objavio je kanal ruskih vojnih blogera Povernutie na Z Voine. 

Blog Tvo Majors navodi da ruski stručnjaci rade na alternativi Telegramu, ali da Generalni direktorat za komunikacije ruske vojske „nije pokazao pravi interes" da ruske snage dobiju takav sistem. Sajt navodi da bi hapšenje Durova zapravo moglo da ubrza razvoj nezavisnog komunikacionog sistema.

Ruski političari, analitičari i vojni blogeri zabrinuti su da bi Durov mogao da preda ključ za šifrovanje francuskim vlastima, omogućavajući pristup platformi i svim komunikacijama za koje su korisnici ranije verovali da su šifrovani. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Radovan Višković povređen u udesu kod Šekovića
Politika

Radovan Višković povređen u udesu kod Šekovića

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i dva lica povređeni su danas u saobraćajnoj nezgodi na magistralnom putu u mestu Tišča kod Šekovića, a niko od povređenih nije životno ugrožen, potvrđeno je u Policijskoj upravi Zvornik.

27.08.2024

17:41

TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)
Live TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)

Nikada žešći ruski napadi po dubini Ukrajine. Kinžal je postao kao "dobar dan". Došlo je do tog stepena mržnje između dva naroda da će decenije biti potrebne da se vrate saradnji. U emisiji "Otvoreni studio" gostovali su pravoslavni publicista Ranko Gojković i Dragan Vasiljković ispred fondacije "Kapetan Dragan". Oni su govorili o svim aktuelnim geopolitičkim temama.

27.08.2024

19:51

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija