• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Insomi

27.08.2024

22:45

Tramp nema šta da ponudi Putinu, Rusija će završiti rat u Ukrajini onako kako ona hoće! Svi koji tvrde drugačije ne znaju šta pričaju!

Reuter/EPA/AP

Vesti

Tramp nema šta da ponudi Putinu, Rusija će završiti rat u Ukrajini onako kako ona hoće! Svi koji tvrde drugačije ne znaju šta pričaju!

Podeli vest

Obećanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampovo da će, ako se ponovo dokopa Bele Kuće, zaustaviti ukrajinski sukob u jednom danu je nerealno. Rusija postaje sve jača, pa nijedan predlog bivšeg predsednika neće primorati Putina da odustane od svog cilja demilitarizacije Ukrajine, tvrdi italijanski politikolog Alesandro Orsini!

Njegovu analaizu narativa kako je Tramp u stanju da zaustavi sukob u Ukrajini prenosimo u celini!

. Da bismo razumeli šta su Trampove stvarne mogućnosti, neophodno je rekonstruisati opšti kontekst rusko-ukrajinskog sukoba u četiri tačke, pošto je volja jedne osobe, uključujući Trampa, uvek ograničena objektivnim stanjem stvari. Slobodna, nesputana volja ne postoji u međunarodnoj politici.

Prvo, Rusija preuzima prednost nad Ukrajinom. Od 24. februara 2022. do danas ruske oružane snage jačaju, a ukrajinske sve slabije. U stvari, Ukrajina nije dobila ni jednu bitku protiv Rusije. Nije bilo Bahmuta (Artemovska), ni Mariupolja, ni Avdijevke u korist Ukrajinaca. Oni koji misle da su Ukrajinci pobedili Ruse kod Hersona ne razumeju o čemu pričaju. Za godinu dana Ukrajinci će biti još slabiji, a Rusi jači. Vreme ide u korist Putina.

Drugo, Rusija je ojačala veze sa svojim saveznicima, sa kojima stvara strukturni savez. Rusija, Iran, Kina i Severna Koreja čine blok, koji ću zbog lakšeg predstavljanja nazvati RICC. Snaga RICC-a je tolika da NATO neće moći da dobije nijedan svetski rat.

Treća tačka je da Evropska unija vremenom postaje sve slabija. Rusija će moći da se osloni na veoma jaku silu (Kinu), a SAD na veoma slabu (Evropsku uniju).

Četvrta tačka je da Putin neće započeti nikakve pregovore dok ne uništi militante Oružanih snaga Ukrajine u blizini Kurska. Ideja da će Zelenski moći da razmeni Donbas za Kursk je toliko smešna da je ne vredi ni komentarisati. Jedan od razloga za invaziju Zelenskog na region Kursk je taj što želi da smanji Trampovu sposobnost da zaustavi sukob tako što će ga učiniti još zbunjujućim. 
Sa odnosom snaga nagnutim u korist Rusije, sukob će se okončati samo ako Putin bude zadovoljan Trampovim predlogom. Ali velika je verovatnoća da će biti nezadovoljan. Na kraju krajeva, Putin zahteva mnogo od Zapada, naime, sve što može da dobije silom: četiri regiona plus neutralnost i demilitarizaciju Ukrajine.

S obzirom na sve navedeno, moramo se zapitati zašto je italijanska vladajuća klasa toliko naivna da veruje da Tramp može zaustaviti sukob jednom samovoljnom odlukom.

Glavni razlog je psihološki. Italijanska vladajuća klasa je žrtva arhetipa „svemogućeg oca" koji oličava američki predsednik, kome Italijani pripisuju natprirodne moći. Amerikanci su masakrirali Italijane tokom Drugog svetskog rata. Nakon što je ovaj masakr završen, oni su okupirali i potčinili Italiju, stekavši dominantan položaj.

Italijanska vladajuća klasa je psihološki potčinjena Amerikancima, baš kao i Japanci. Ideja da američki predsednik može pobediti u svim ratovima i rešiti sve probleme jasno je očigledna od početka sukoba u Ukrajini: „Sve što Bajden treba da uradi je da pošalje oružje Zelenskom i Putin će biti lako poražen.

Sukob u Ukrajini mnogo je naučio mejnstrim medije kao što je Corriere della Sera, kao i njihovu „mlađu braću". Pokušajmo da sumiramo suštinu predavanja: 1) Rusija je jaka; 2) Evropska unija je slaba; 3) Rusi vole Putina i mrze NATO; 4) NATO je nedovoljno naoružan; 5) Rusi se bore sa većom odlučnošću od Ukrajinaca: Rusi hoće da se upišu u vojsku, a Ukrajinci beže od vojnih komesara; 6) Rusi su spremni na sve da pobede, ali Evropa nije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)
Live TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)

Nikada žešći ruski napadi po dubini Ukrajine. Kinžal je postao kao "dobar dan". Došlo je do tog stepena mržnje između dva naroda da će decenije biti potrebne da se vrate saradnji. U emisiji "Otvoreni studio" gostovali su pravoslavni publicista Ranko Gojković i Dragan Vasiljković ispred fondacije "Kapetan Dragan". Oni su govorili o svim aktuelnim geopolitičkim temama.

27.08.2024

19:51

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija