• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix

28.08.2024

23:00

Kolona automobila sa porodicama taoca Hamasa krenula ka Gazi! Hoće da se uvere da su im rođaci živi!

Foto Facebook

Vesti

Kolona automobila sa porodicama taoca Hamasa krenula ka Gazi! Hoće da se uvere da su im rođaci živi!

Podeli vest

Kolona automobila krenula je iz Tel Aviva ka granicama Pojasa Gaze. Ovo je još jedan događaj čiji organizatori pozivaju izraelsku vladu da zaključi sporazum o prekidu vatre sa palestinskim pokretom Hamas. U konvoj idu rođaci zatvorenika, koji u četvrtak rano ujutru preko granice žele da razgovaraju sa svojim najmilijima preko razglasa u nadi da će ih čuti u zatočeništvu. O tome su izvestili izraelski mediji.

- Prilika da ih vratimo svakim danom nestaje. Premijer ima većinu u vladi da sklopi sporazum, ima većinu u Knesetu. Jedina stvar koja stoji na putu dogovoru je premijerova hrabrost - stoji u saopštenju foruma porodica otetih.

U koloni automobila koja je išla ka granicama Pojasa Gaze nalazili su se i terenci sa prikolicama, na kojima su uništeni zapaljeni automobili, navodno iz kibuca koji je Hamas napao u oktobru prošle godine. Na automobilima su se vijorile plavo-bele izraelske zastave i žuti transparenti, a sa njih su visili transparenti sa natpisom „nagodi se".

- Ono što će ući u knjige istorije ovog prokletog rata neće biti da li smo zauzeli Filadelfijski koridor (na granici pojasa Gaze i Egipta) ili koliko smo terorista ubili, već da li smo obezbedili oslobađanje talaca i vratili ih kući - rekao je Šira Albagov, čija je ćerka u zarobljeništvu pripadnik ID.

Posle 327 dana i noći, naveo je on, ponestalo je izgovora. 

- Ovo ćete nositi na svojoj savesti, biće to rana koja nikada neće zarasti i svi će se sećati da ste uništavali zemlju nekoliko generacija - poručio je Albagov političarima. izraelske vlade.

Kako prenosi portal Tajms of Izrael, od 251 osobe zarobljene u oktobru prošle godine, 104 osobe su ostale u zatočeništvu, od kojih su prema podacima izraelske vojske 34 mrtvei. Hamas je krajem novembra prošle godine oslobodio 105 zatvorenika tokom jedinog dosadašnjeg primirja, dok je Izrael iz zatvora pustio 240 Palestinaca.

Izraelska vojska je od oktobra oslobodila osam živih zatvorenika i vratila u Izrael tela 30 mrtvih ili ubijenih zatvorenika, uključujući trojicu koje su slučajno ubili izraelski vojnici.

U dve spasilačke operacije, koje su bile praćene izraelskim bombardovanjem, poginulo je nekoliko stotina Palestinaca.

Izraelska vojska je u utorak vratila poslednjeg živog zatvorenika iz Gaze, pronašavši ga u tunelu u južnom pojasu Gaze. Forum porodica talaca pozdravio je taj potez, ali je naglasio da je sporazum sa Hamasom potreban što je pre moguće da bi se svi taoci oslobodili.

Takođe se navodi da vojna operacija sama po sebi ne može vratiti sve preostale zarobljenike kući i da je potrebno pregovarati o sporazumu o prekidu vatre.

Forum redovno organizuje demonstracije u znak podrške izraelskom sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom i oslobađanju zatvorenika, optužujući vladu da ne čini dovoljno na spasavanju zatvorenika i da preferira cilj uništenja Hamasa, koji mnogi smatraju nerealnim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Oglasio se Visoki savet tužilaštva: Sprečavanje službenih lica će zahtevati hitno postupanje svih državnih organa!
Politika

Oglasio se Visoki savet tužilaštva: Sprečavanje službenih lica će zahtevati hitno postupanje svih državnih organa!

Reagujući na molbu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima zaštiti samostalnost postupajućih tužilaca u ovom tužilaštvu, Visoki savet tužilaštva ponovo je apelovao na građane da ne preduzimaju ni jednu radnju koja bi za posledicu imala sprečavanje službenih lica da obavljaju svoje službene dužnosti

28.08.2024

21:41

Žiofre poručio: Litijum je prilika za Srbiju da razvije celokupan lanac vrednosti!
Politika

Žiofre poručio: Litijum je prilika za Srbiju da razvije celokupan lanac vrednosti!

Šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je danas da mogući rudnik litijuma predstavlja priliku za Srbiju da potencijalno razvije celokupan lanac vrednosti, uzevši u obzir da naša zemlja već proizvodi električne automobile u Kragujevcu i poručio da je ovu temu potrebno rešavati kroz dijalog zasnovan na informacijama i činjenicama.

28.08.2024

20:38

TV

Još jedna država uključuje se u rat u Ukrajini? Zapad jedva čeka eskalaciju sukoba!
Live TV

Još jedna država uključuje se u rat u Ukrajini? Zapad jedva čeka eskalaciju sukoba!

Moskovske trupe preuzele kontrolu u naselju Komišivka u Kurskoj oblasti. Ruske jedinice protivvazdušne odbrane uništile su 12 ukrajinskih letilica. Ukrajinske snage pokušavaju da probiju i južnu rusku granicu. Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog. Akcija izraelske vojske na Zapadnoj obali. Izrael potvrdio da je izveo napad u Siriji. Na ovu temu u "Ratu uživo" govorili su novinar Nikola Jović i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.08.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28