• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.08.2024

14:00

Katastrofalni propust NATO države! Holandsko ministarstvo odbrane u rasulu zbog ove greške!

EPA

Vesti

Katastrofalni propust NATO države! Holandsko ministarstvo odbrane u rasulu zbog ove greške!

Podeli vest

Kvar na mreži u holandskom ministarstvu odbrane izazvao je kaskadne kompjuterske probleme širom Holandije, zatvarajući aerodrom u Ajndhovenu, pa čak i ometajući policijsku komunikaciju.

Neodređeni problem je prvi put otkriven u utorak uveče na vojnoj mreži. Holandski nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC) nije mogao da kaže da li je prekid bio izazvan sajber napadom.

- Doživljavamo prekid u jednoj od naših mreža u ministarstvu odbrane i to je mreža koju koriste i drugi delovi holandske vlade - rekao je portparol Ministarstva odbrane Laurens Bos za AP u sredu. NCSC je primetio da nije mogao da šalje bezbednosna upozorenja zbog problema sa centrom podataka.

Aerodrom Ajndhoven, koji takođe služi kao vojna instalacija, morao je da prizemlji sve letove u sredu.

Niskotarifni prevoznici Transavia i Rianair otkazali su većinu svojih letova, primoravši neke putnike da idu autobusima 150 km južno do Brisela u Belgiji.

- Uopšte nema vazdušnog saobraćaja i imamo vrlo malo informacija o uzroku - rekla je portparol aerodroma Judith de Roi medijima.

Holandska obalska straža saopštila je da njihovi telefoni i radio uređaji ne rade.

Foto: EPA

 

Holandska nacionalna policija, koja je zadužena za kontrolu pasoša na aerodromima i morskim lukama, takođe je saopštila da su njeni službenici pribegli korišćenju mobilnih telefona i slanju poruka.

Bilo je nejasno da li je „veliki prekid“ usluge mobilne telefonije kod provajdera KPN povezan sa problemom u Ministarstvu odbrane.

Međutim, nisu prijavljeni problemi na najvećem aerodromu u zemlji, Schiphol u Amsterdamu.

Bolnice su takođe izgledale nepromenjene, kao i holandska poreska uprava i nacionalna služba za hitne slučajeve (112).

Prošlog meseca, računarski sistemi širom sveta su se srušili zbog loše bezbednosne ispravke koju je primenila kompanija za sajber bezbednost CrovdStrike.

Procenjuje se da 8,5 miliona sistema koji koriste Microsoft Vindovs nije bilo u stanju da se pravilno restartuje veći deo dana, što je opisano kao najveći IT prekid u istoriji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav! (VIDEO)
Live TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav! (VIDEO)

Anastasija Đ. bivša devojka Uroša Blažića svedočila je prošle godine u Smederevu. Ona je počela da se zabavlja sa njim nakon što je prestala da radi kod njega. Veza je trajala svega nekoliko meseci. Prvih mesec dana, veza je bila lepa, ali kasnije je počela da ga se plaši. On je, prema njenim rečima držao pištoj ispod jastuka i jednom prilikom joj pretio da će da je udari. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su primarijus patolog i stalni sudski veštak Radoslav Radosavljević i specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak Ljubiša Božić.

29.08.2024

09:56

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi" bojkotuju Piksija!? Šta se to dešava u reprezentaciji Srbije?
Fudbal

"Orlovi" bojkotuju Piksija!? Šta se to dešava u reprezentaciji Srbije?

Najbolji fudbaleri Srbije, po svemu sudeći, započeli su prećutni bojkot selektora A tima Dragana Stojkovića Piksija! Kako drugačije objasniti situaciju da na narednom okupljanju reprezentacije neće biti Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Sergej Milinković-Savić, momci koji uredno tresu mreže u svojim klubovima, a onda naprasno otkazuju poziv kormilara srpskog nacionalnog tima?

29.08.2024

16:12

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28