• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir

31.08.2024

16:30 >> 16:09

Ozloglašeni vođa narko kartela pušten iz zatvora! Evo ko je Mandenas i šta je sve radio!

printscreen Twitter

Vesti

Ozloglašeni vođa narko kartela pušten iz zatvora! Evo ko je Mandenas i šta je sve radio!

Podeli vest

Jedan od ozloglašenih šefova narko kartela u istoriji Meksika Osijel Kardenas, pušten je iz američkog zatvora u imigracioni pritvor odakle može biti deportovan.

Kardensa je bio vođa Zalivskog kartela tokom jednog „od najkrvavijih razdoblja u Meksiku“, a bio je pobornik veoma brutalnih taktika u sukobima, poput odsecanja glava, prenosi agencija Rojters.

Kardenas je osnovao Zetas, naoružano krilo Zalivskog kartela sastavljeno od bivših vojnih specijalnih snaga. Osim trgovine drogom bavili su se iznudama i reketiranjem. Ta grupa je masovno kidnapovala civile radi otkupa.

 

 

Leo Silva, bivši agent američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) koji je radio u Meksiku od 2008. do 2015. boreći se protiv ove grupe, izjavio je da je Kardenas „direktno kriv za porast užasnog nasilja u Meksiku u poslednje dve decenije“.

„Osijel je stvorio novu eru organizovanog kriminala. Začeo je taj mentalitet sejanja straha u zemlji“, rekao je Silva.

Kardenas je uhapšen 2003. godine, izručen SAD 2007. Osuđen je na 25 godina zatvora 2010. godine.

Zetas su se kasnije osamostalili i jedno vreme bili najsmrtonosnija kriminalna grupa u Meksiku pre nego što su se gotovo potpuno ugasili.

Nije poznato da li će Kardenas biti deportovan u Meksiko ili će ostati u SAD. Međutim, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, američka televizijska mreža En Bi Si (NBC) prenela je da američke vlasti planiraju da predaju Kardenasa Meksiku u ponedeljak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija