• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/B92/dpa

02.09.2024

15:20

"Nemačka se trese!" Istorijski udar, može li Berlin da se oporavi od ovoga?!

Pixabay

Vesti

"Nemačka se trese!" Istorijski udar, može li Berlin da se oporavi od ovoga?!

Podeli vest

Uspesi ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD) i populističkog Saveza Sara Vagenkneht (BSW) na pokrajinskim izborima u Tiringiji i Saksoniji su udarac za državu, prema rečima predsednika Centralnog saveta Jevreja Jozefa Šustera.

"Nemačka se trese. Možemo li da se oporavimo od ovog udarca?", upitao je Šuster u komentaru za Bild.

"Potrebne su istine bez ulepšavanja - poštenje i iskrenost, a ne populistička nazovi rešenja radikalnih partija", dodao je.

Uspeh AfD nazvao je udarcem "istorijskih dimenzija", objasnivši da sve više ljudi za tu stranku glasa iz uverenja, ne samo iz protesta.

U Tiringiji je AfD sa 32,8 odsto glasova prvi put od svog osnivanja u nekoj pokrajini osvojila najviše poslaničkih mesta. U Saksoniji je druga sa 30,6 odsto.
Službe bezbednosti su u obe pokrajine AfD klasifikovale kao desničarsko ekstremističku.

Šuster je kritikovao i novu stranku BSW.

"Kod populističke BSW i dalje je mnogo nepoznatog, ali ono što znamo o ovoj novoj partiji i njenom vrhu ne sluti na dobro."

Na strankama centra je, prema njegovim rečima, da govore jasno.

"Uzvratimo udarac najzad", pozvao je Šuster. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija