• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik

08.09.2024

17:15

Bomba! Slomljeni u paramparčad! Ukrajinski vojnici otkazuju poslušnost, novi vojnici beže glavom bez obzira!

Reuters/Wikipedia

Vesti

Bomba! Slomljeni u paramparčad! Ukrajinski vojnici otkazuju poslušnost, novi vojnici beže glavom bez obzira!

Podeli vest

U Oružanim snagama Ukrajine primetno je dezerterstvo i otkazivanje poslušnosti, koji su posebno rasprostranjeni među regrutima, piše portal „Si-En-En“, citirajući ukrajinske vojnike.

„Ne napuštaju svi mobilisani vojnici svoje položaje, ali većina to čini. Kad dođu novi momci, vide koliko je teško... On odlaze jednom na položaje i ako prežive, više se ne vraćaju. Ili napuštaju svoje položaje, odbijaju da se bore ili pokušavaju da nađu način da napuste vojsku“, rekao je komandant ukrajinske jedinice koja se bori na krasnoarmejskom (ukrajinski naziv – pokrovskom) pravcu.

Komandanti su takođe ispričali da mnogi oficiri ne prijavljuju dezerterstvo, nadajući se da će se vojnici vratiti dobrovoljno i da neće biti kažnjeni.

Nekoliko ukrajinskih oficira navelo je da i sami komandanti pokušavaju da napuste liniju fronta, što je takođe uzrokovano neslaganjem sa komandom Oružanih snaga Ukrajine i to postaje „sve češća pojava“.

„Si-En-En“ takođe dodaje da se ukrajinski vojnici žale na lošu komunikaciju između jedinica. Kako se navodi u članku, bilo je situacija kada jedinice nisu predavale jedna drugoj potpune informacije o situaciji na ratištu, strahujući da će ih to „prikazati u lošem svetlu“.

„Ukrajinski prigušivači ometali su vitalnu koordinaciju i lansiranje bespilotnih letelica, pošto jedinice iz različitih brigada nisu dovoljno komunicirale“, ističe se u tekstu, pozivajući se na još jednog komandanta.

Krajem avgusta ukrajinski portal „Novosti.lajv“ je, pozivajući se na ukrajinskog političara Olesja Donija, objavio da je u Ukrajini 2024. godine zabeleženo 37 hiljada slučajeva dezerterstva i nedozvoljenog napuštanja jedinica.

U Ukrajini je od 24. februara 2022. godine uveden režim ratnog stanja, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sledećeg dana je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je izlazak iz Ukrajine muškarcima od 18 do 60 godina tokom perioda ratnog stanja. Za izbegavanje služenja vojnog roka za vreme mobilizacije, država predviđa krivičnu odgovornost u vidu zatvora do pet godina.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija