• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti

10.09.2024

21:00

Ovo nije zabeleženo još od Hladnog rata! Svet je pod neviđenom pretnjom, neka nam je Bog u pomoći!

Shutterstock

Vesti

Ovo nije zabeleženo još od Hladnog rata! Svet je pod neviđenom pretnjom, neka nam je Bog u pomoći!

Podeli vest

Međunarodni poredak je pod pretnjom kakvu nismo videli od Hladnog rata, upozoravali su šefovi kontraobaveštajnih službi Velike Britanije i SAD

Šefovi MI6 i CIA su takođe rekli da obe zemlje stoje zajedno da se odupru "agresiji Rusije i Putinovom agresivnom ratu u Ukrajini".

U prvom zajedničkom članku u istoriji, Ričard Mur i Vilijam Berns napisali su u Fajnenšel tajmsu da su predvideli rat u Ukrajini i da su uspeli da upozore međunarodnu zajednicu, delom i uklanjanjem tajni, da pomogne Kijevu, piše Bi-Bi-Si.

Takođe su rekli da rade na "ometanju ruske bezobzirne kampanje sabotaže" širom Evrope, na smirivanju sukoba između Izraela i Hamasa i na borbi protiv terorizma kako bi se sprečilo ponovno oživljavanje Islamske države.

"Ovo nije zabeleženo još od hladnog rata"

U svom komentaru za Fajnenšel tajms, dva obaveštajna zvaničnika pišu: "Nema sumnje da je međunarodni poredak – uravnotežen sistem koji je doveo do relativnog mira i stabilnosti i omogućio rast životnog standarda i prosperiteta – ugrožen na način koji se ne vidi od Hladnog rata Uspešna borba protiv ovog rizika je osnova posebnih odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD."

Jedna od pretnji bez presedana sa kojima se suočavaju dve zemlje je rat u Ukrajini, koji je sada u trećoj godini. Dvojica zvaničnika su se prvi put zajedno pojavila u javnosti na festivalu "FT Weekend" u londonskom Kenvud Hausu u subotu. Detalji govornika držani su u tajnosti sve do nekoliko minuta pre nego što su izašli na binu. Zajedno su delovali opušteno i naglašavali blisku saradnju svojih službi.

Berns je rekao prisutnima da je nedavno ukrajinsko zauzimanje ruske teritorije u Kurskoj oblasti bila značajna taktička pobeda, ali da ne vidi dokaze o slabljenju moći ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bilo je poziva iz Ukrajine da Zapad isporuči više oružja i ukine ograničenja na njegovu upotrebu unutar Rusije. Neuspeh da se to uradi ponekad se pripisuje strahovima od reakcije Moskve, ali dvojica zvaničnika kažu da to ne bi trebalo da isključi podršku Ukrajini.

"Niko od nas ne bi trebalo da olako preuzima rizike eskalacije", rekao je Berns.

"Putin je siledžija. On će nastaviti da zvecka oružjem"

On je opisao trenutak krajem 2022. kada je, kako je rekao, postojao stvarni rizik od potencijalne ruske upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kao odgovora na neuspehe na bojnom polju. Berns je preneo poruke ruskim zvaničnicima upozoravajući na posledice takve odluke.

- Međutim, nikada nisam pomislio – a to je stav moje agencije – da bi trebalo da budemo zastrašeni ovim. Putin je siledžija. On će nastaviti da zvecka oružjem s vremena na vreme - nastavio je direktor CIA.

Upitan o očigledno povećanoj spremnosti ruskih obaveštajnih službi da izvode tajne operacije kao što su sabotaže i paljevine u Evropi, Ričard Mur je rekao da upotreba kriminalaca za izvođenje napada ukazuje na stepen ruskog očaja: "Ruske obaveštajne službe su malo podivljale u nekom svom ponašanju".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju male Danke Ilić: Samo u ovom slučaju Dragijević i Janković izlaze na slobodu
Hronika

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju male Danke Ilić: Samo u ovom slučaju Dragijević i Janković izlaze na slobodu

Za nešto manje od mesec dana Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću koji su osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom polju, isteći će pritvor. Ukoliko optužnica do tada ne bude podignuta, oni će morati da budu pušteni na slobodu. Ipak, kako saznaje Telegraf.rs, Više javno tužilaštvo u Zaječaru nastoji da podigne optužnicu pre nego što osumnjičenima istekne šest meseci pritvora.

10.09.2024

15:52

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija