• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.09.2024

17:30

Kim i Šojgu oči u oči! Lider Severne Koreje odlučan da učini Rusiju ključnim saveznikom!

Reuters

Vesti

Kim i Šojgu oči u oči! Lider Severne Koreje odlučan da učini Rusiju ključnim saveznikom!

Podeli vest

Kim Džong Un primio je sekretara ruskog Saveta bezbednosti Sergeja Šojgua, pri čemu su oba zvaničnika obećala dalje produbljivanje veza između Moskve i Pjongjanga. Severnokorejski lider je takođe poželeo „pobedu ruskog naroda“.

Ovog juna, ruski predsednik Vladimir Putin boravio je u državnoj poseti Severnoj Koreji prvi put od 2000. godine.

Razgovori su kulminirali potpisivanjem Ugovora o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Između ostalog, to uključuje obećanje Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) da će jedna drugoj pomoći u slučaju spoljne agresije.

Putin je tada rekao i da „Rusija ne isključuje razvoj vojne saradnje sa DNRK“, s obzirom na to da zapadne nacije u izobilju isporučuju Ukrajini napredno oružje.

Kako se navodi u saopštenju Saveta bezbednosti Rusije, delegacija koju je predvodio Šojgu boravila je u petak u Pjongjangu.

Ruski i severnokorejski zvaničnici razmenili su mišljenja o širokom spektru bilateralnih i međunarodnih pitanja.

U saopštenju se navodi da su razgovori protekli u „poverljivoj, prijateljskoj“ atmosferi, što je odražavalo kurs koji su Putin i Kim postavili u junu.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA izvestila je da su pregovori između Kima i Šojgua bili usredsređeni na produbljivanje „strateškog dijaloga između dve zemlje i jačanje saradnje radi zaštite zajedničkih bezbednosnih interesa“.

List navodi da je severnokorejski lider hvalio „snažan“ napredak između Pjongjanga i Moskve u „politici, ekonomiji i kulturi“.

Završavajući razgovore, severnokorejski lider je preneo pozdrave predsedniku Vladimiru Putinu i ruskom narodu, poželevši im „pobedu, prosperitet, sreću i mir“.

Kim je sredinom jula primio rusku vojnu delegaciju na čelu sa zamenikom ministra odbrane Aleksejem Krivoručkom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Prava šansa za mlade inovatore- Startap Vikend na Zlatiboru
Društvo

Prava šansa za mlade inovatore- Startap Vikend na Zlatiboru

Da li ste spremni da se upoznate sa svetom startapa i steknete veštine i znanja koja će vam pomoći da razvijete svoje biznis ideje? Inovacioni biznis centar Zlatibor, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, u saradnji sa partnerima iz inovacionog ekosistema Srbije, organizuje Startap Vikend, jedinstvenu priliku za sve mlade preduzetnike u nastajanju!

14.09.2024

19:14

Ratni heroji podržavaju povratak vojnog roka
Politika

Ratni heroji podržavaju povratak vojnog roka

Jedan od legendarnih komandanata herojske 549. motorizovane pešadijske brigade, čije je sedište bilo u Prizrenu i heroj odbrane Bitke na Paštriku 1999. godine, brigadni general u penziji Stojan Konjikovac, pozdravio je odluku najviših državnih organa o vraćanju obaveze služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana.

14.09.2024

17:35

Gradonačelnik Stevan Bakić posetio decu sa Kosova i Metohije koja su i ove godine gosti  Subotice
Politika

Gradonačelnik Stevan Bakić posetio decu sa Kosova i Metohije koja su i ove godine gosti  Subotice

Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama’ koju već 17 godina organizuju humanitarna organizacija „Dečja radost“ Gnjilane u saradnji sa subotičkim osnovnim školama „Sonja Marinković“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Jovan Mikić“ i „Ivan Goran Kovačić“, „dovela" je i ove godine na sever Srbije decu iz Kosovskog Pomoravlja, tačnije iz opština Gnjilane, Kosovska Vitina, Kosovska Kamenica, opštine Srbica (selo Banje) i opština Obilić (selo Babin Most). Dolazak dece u Suboticu pomogao je Grad Subotica.

14.09.2024

15:33

TV

Hronika

Da li će se manijak nuskoro naći na slobodi? Davitelj s Medaka ubio mladu doktorku i cele noći sedeo pored tela
Hronika

Da li će se manijak nuskoro naći na slobodi? Davitelj s Medaka ubio mladu doktorku i cele noći sedeo pored tela

Stela Gundelj (26), mlada doktorka iz Stare Pazove ubijena je 13. februara 2013. godine u Beogradu. Njen bivši partner, Aleksandar Šundić, koji je tada imao 23 godine, udavio je Stelu u iznajmljenom stanu u naselju Medaković. Nakon što je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, i s obzirom na to da je odslužio dve trećine kazne, odnosno 11 godina, postoji mogućnost da bi uskoro mogao biti pušten na slobodu, a tim povodom oglasile su se Stelina majka i kuma.

14.09.2024

18:45

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45