• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.09.2024

18:40

Katastrofa za Rusiju kod Harkova! Pala moćna tvrđava usred Volčanska! Ukrajinski komandosi izveli munjevitu akciju u centru!

Printscreen

Vesti

Katastrofa za Rusiju kod Harkova! Pala moćna tvrđava usred Volčanska! Ukrajinski komandosi izveli munjevitu akciju u centru!

Podeli vest

Ukrajinske snage zauzele su hemijsko postrojenje u Volčansku, veliki kompleks sa 30 zgrada, koji su ruske trupe držale od juna ove godine i koristile kao bazu.

Dana 10. maja, ruske trupe prešle su rusko-ukrajinsku granicu severno od Harkova. Krenuvši prema jugu kroz retku ukrajinsku odbranu, ruske snage brzo su zauzele veći deo Volčanska, grada sa prijeratnim stanovništvom od 17.500 ljudi, koji se nalazi svega nekoliko kilometara od granice.

Mesec dana kasnije, usred intenzivnih borbi u Volčansku, ruske snage zauzele su ključnu tačku u centru sve više razorenog grada: PJSC Volčanski, fabriku hemijskih proizvoda – veliki kompleks sa 30 betonskih zgrada.

 

 

Baza postala zamka za ruske trupe

Fabrika je mogla služiti kao baza koja bi podržavala ruske snage tokom prelaska reke Volča, južno od industrijskog kompleksa. Umesto toga, postala je zamka. Ukrajinske snage držale su liniju neposredno ispred fabrike, a zatim su krenule u protivnapad, napredujući nekoliko blokova severno od postrojenja i presekle ga od glavnih ruskih snaga.

Nakon tri iscrpljujuća meseca, specijalne jedinice ukrajinske obaveštajne uprave – poznate kao GUR – konačno su u utorak očistile postrojenje od poslednjih ruskih trupa.

 

 

- Borci GUR-a su sproveli sistematsko čišćenje zgrada kompleksa, često ulazeći u direktne borbe s neprijateljem. U nekim slučajevima, ukrajinske specijalne jedinice borile su se prsa u prsa. GUR je potpuno preuzeo kontrolu nad područjem Volčanska i neutralisao ruske trupe u svim zgradama fabrik - dodala je uprava. Neki ruski vojnici su ubijeni, dok su drugi zarobljeni.

Kompleks sa stotinama vojnika snabdevan dronovima

Nije jasno koliko je ruskih vojnika ostalo u postrojenju u trenutku zauzimanja. Na početku borbi, navodno je više stotina ruskih vojnika bilo raspoređeno u 30 zgrada. Imali su podršku ruskog artiljerije sa severa i, prema izveštajima, snabdevani su putem malih dronova.

 

 

Ukrajinci su koristili bombe, dronove i snajpere za napade na ruske snage u postrojenju, čekajući da iscrpe protivnika. Mesecima je, prema ukrajinskoj analitičkoj grupi „Deep State“, postrojenje bilo kao „streljana“ za ukrajinske snage, koje su mogle da pucaju sa svih strana. „Ukrajinske oružane snage su bile u prilici da konstantno napadaju ruske trupe,“ napominje Deep State.

Kako je ruska ofanziva u Volčansku tokom leta slabila, ukrajinski protivnapadi su postepeno pomerali liniju fronta dalje na sever, ostavljajući ruske trupe u hemijskom postrojenju sve izolovanijim.

Ukrajinska obaveštajna uprava čekala je da se preostale ruske snage iscrpe pre nego što su napale kompleks sa najmanje četiri tima specijalaca. Probijali su se u postrojenje i čistili ga prostoriju po prostoriju u, kako su naveli, „izuzetno složenoj i uspešnoj operaciji.“

Nema preokreta u širem sukobu

Zauzimanje PJSC Volčanskog eliminisalo je pretnju koju su ruske snage u postrojenju predstavljale za ukrajinske trupe koje napreduju prema severu u Volčansku. 

Međutim, ovo ne znači preokret u širem ratu. Borbe su i dalje intenzivne, a zima se približava.

Ukrajinske snage su izvršile napade u južnoj Rusiji, u Kurskoj oblasti, u najmanje dva pravca, dok ruske trupe nastavljaju spor napredak prema istoku u pravcu Pokrovska i prete da opkole ukrajinsku 72. mehanizovanu brigadu u Vuhledaru, nekada ključnoj tački ukrajinskih snaga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30