• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.09.2024

10:10

Ludilo mozga! Krvavi Boris hteo da izvrši invaziju na Holandiju! Ne, ovo nije šala: Bivši premijer sve priznao medijima!

Shutterstock

Vesti

Ludilo mozga! Krvavi Boris hteo da izvrši invaziju na Holandiju! Ne, ovo nije šala: Bivši premijer sve priznao medijima!

Podeli vest

Bivši britanski premijer Boris Džonson, koji je zbog uloge u obustavljanju pregovora Rusije i Ukrajine nazvan "krvavi Boris" izjavio je da je u martu 2021. godine naredio vojnim komandantima da osmisle plan napada na holandsku fabriku kako bi obezbedili isporuku pet miliona doza vakcine protiv COVID-19, čiji je izvoz Evropska unija pretila da zabrani Velikoj Britaniji.

Džonson je naveo da mu je tadašnji zamenik načelnika štaba britanske odbrane, general-pukovnik Dag Čalmers, ukazao na mogućnost napada korišćenjem malih čamaca za prelazak Lamanša i plovidbu holandskim kanalima, ali ga je upozorio na moguće diplomatske posledice.

- Sve je to bilo ludilo - Prema Džonsonovim rečima, Čalmers, koji se u međuvremenu povukao iz vojske, rekao mu je da misija ne može biti izvedena neopaženo i dodao:

- Ako nas otkriju, moraćemo da objašnjavamo zašto napadamo dugogodišnjeg saveznika iz NATO-a.

- Tajno sam se slagao s onim što su svi mislili, ali nisam želeo da kažem naglas: da je sve to bilo ludilo - rekao je Džonson u odlomku iz svojih memoara, koji su objavljeni u subotnjem izdanju Daily Mail-a.

Ni Ministarstvo odbrane Velike Britanije ni Čalmers, koji sada predsedava vladinim komitetom za standarde u javnom životu, za sada nisu komentarisali Džonsonove izjave.

Sporne vakcine protiv COVID-19 razvili su Univerzitet Oksford i AstraZeneca, ali su doze proizvedene kod kooperanata u Holandiji i Britaniji.

U martu 2021. vakcine su se već naširoko koristile u Britaniji, ali doze proizvedene u holandskoj fabrici još su čekale odobrenje EU.

I Britanija i EU imale su ugovore sa AstraZenecom za isporuku vakcina, a EU je nastojala da zadrži gotove vakcine u holandskoj fabrici za svoju buduću upotrebu.

Džonson, koji je pobedio na izborima u decembru 2019. godine obećavajući da će završiti dugotrajne pregovore o izlasku iz EU, rekao je da veruje da su zvaničnici EU delovali pod pritiskom francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Nakon dva meseca bezuspešnih pregovora, došao sam do zaključka da se EU ponaša prema nama zlobno i prkosno... jer smo vakcinisali svoje stanovništvo mnogo brže nego oni - izjavio je Džonson, koji je bio prinuđen da napusti dužnost 2022. godine zbog skandala u vezi s kršenjem pravila lokdauna tokom pandemije COVID-19.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija