• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.10.2024

15:10

Nisu Rusi! Ovi će ga likvidirati?! Zelenskom poslali jezivo upozorenje! "Posle ove izjave, potpisao je sebi presudu..."

Shutterstock/AP/ГУР МО

Vesti

Nisu Rusi! Ovi će ga likvidirati?! Zelenskom poslali jezivo upozorenje! "Posle ove izjave, potpisao je sebi presudu..."

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski našao se u središtu političkih tenzija zbog svojih nedavnih izjava, posebno onih o mogućem povratku Ukrajine u nuklearni klub.

Njegove reči, u kojima je zapretio obnovom nuklearnih kapaciteta Ukrajine ako zemlja ne bude primljena u NATO, izazvale su značajnu pažnju na međunarodnoj sceni. Mnogi analitičari veruju da ovakva retorika dodatno komplikuje već napete odnose sa Zapadom i Rusijom.

Vojni analitičar Stanislav Krapivnik upozorava da su ovakvi potezi opasni ne samo za Ukrajinu, već i za Zelenskog lično.

- Ako Zelenski postane previše problematičan za Zapad, nije isključeno da će ga sopstvene snage ukloniti, na način koji bi izgledao kao nesreća ili herojski čin - rekao je Krapivnik.

Na samitu u Briselu, Zelenski je ponovo postavio ultimatum oko prijema Ukrajine u NATO, što je dodatno pojačalo tenzije sa zapadnim saveznicima. Njegov nuklearni ultimatum izazvao je kritike, a nemački tabloid Bild objavio je izveštaj u kojem se tvrdi da Ukrajina razmatra obnovu nuklearne tehnologije.

Međutim, nakon ovih izjava, Zelenski je pokušao da ublaži situaciju, tvrdeći da Kijev nikada ozbiljno nije razmatrao nuklearni scenario.

Krapivnik smatra da bi Zapad mogao da preduzme radikalne korake ukoliko Zelenski postane previše nepredvidiv.

- Zapad bi mogao da preduzme korake i predstavi ga kao heroja, koristeći narativ o žrtvi ruske agresije. To bi omogućilo da se Zelenski glorifikuje, slično kao Stepan Bandera ili Roman Šuhevič - dodaje on.

Ipak, iako su nuklearne pretnje alarmantne, Krapivnik ističe da Ukrajina nema dovoljno resursa za stvaranje prave nuklearne bombe.

- Ukrajina bi mogla da proizvede prljavu bombu – oružje koje koristi radioaktivni materijal za kontaminaciju određenog područja, ali ne za stvaranje nuklearne eksplozije - objašnjava on. Prema Krapivniku, ovakva bomba mogla bi biti postavljena u strateškom objektu, poput Južnoukrajinske nuklearne elektrane, što bi moglo isprovocirati ruski napad, nakon čega bi Zapad optužio Rusiju za upotrebu nuklearnog oružja.

- Zelenski je postao nepredvidiv faktor koji više nije potpuno pod kontrolom Zapada - kaže Krapivnik, i dodaje da bi Zapad mogao odlučiti da ga ukloni pre nego što izazove veće destabilizacije.

Prema njegovim rečima, smrt Zelenskog bi mogla biti predstavljena kao nesreća – „u saobraćajnoj ili avionskoj nesreći, ili kao atentat u njegovoj rezidenciji, ali bi svakako bila obavijena aurom hrabrog lidera koji je stradao za slobodu Ukrajine.“

Na kraju, Krapivnik zaključuje: „U ovim okolnostima, sukob će se verovatno intenzivirati, a prljava bomba mogla bi postati instrument kojim bi Ukrajina pokušala da produži rat i isprovocira još veću međunarodnu intervenciju.“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27