• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: oruzjeonline

28.10.2024

21:00

Americi sledi pakao! Kina upravo sprovodi najveće gomilanje vojne moći u istoriji čovečanstva!

EPA

Vesti

Americi sledi pakao! Kina upravo sprovodi najveće gomilanje vojne moći u istoriji čovečanstva!

Podeli vest

NR Kina izvodi najveće jačanje vojne moći od vremena Drugog svetskog rata, moguće najveće u svetskoj istoriji, izjavio je šef Indo-Pacifičke komande SAD, admiral Semjuel Paparo.

Do maja meseca, admiral Paparo je bio komandant Pacifičke flote SAD. Paparo je zamenio admirala Džona Akilina, koji je predvodio Indo-Pacifičku komandu od 2021. godine.

Njegov prethodnik takođe je ukazivao na snažno jačanje vojne moći Kine, uključujući mornaričke brodove, avione pete generacije, raketne snage, kao i kapacitete u sajber prostoru i svemiru, zajedno sa nuklearnim potencijalom.

Obojica admirala smatraju da “svi Amerikanci treba da budu zabrinuti zbog brzine i obima onoga što se događa u Kini”. Očekivano, admiral Paparo u svom govoru nije izostavio da osudi navodnu kinesku pomoć Rusiji.

Ranije smo pisali da je Kina postala peta država koja poseduje nuklearno oružje. Pritom, Kina je pribegla lukavstvima pa čak i ucenama kako bi ostvarila svoj cilj.

Po prvi put, kineski lider Mao Cedung upoznao se sa principima i rezultatima nuklearnog oružja još u decembru 1949. godine, kada je stigao u Moskvu na proslavu 70-ti rođendan Staljina. Tokom tog susreta, lider Sovjetskog Saveza prikazao je kineskom gostu film sa probama atomske bombe.

Tvrdnje kakve prenose američki admirali nisu izrečene prvi put. Naime, Paparo je zapravo samo ponovio ono na šta pokušavaju da nas upozoravaju donosioci odluka na zapadu već dugi niz godina. Međutim, tvrdnje je teško precizno oceniti jer analiza otvara različite moguće metode za procenu rasta vojne moći, a da ne govorimo o ambicijama.

Admirali nisu upravu u vezi “najvećeg vojnog jačanja u istoriji”

Ipak, na osnovu uobičajene interpretacije „najvećeg vojnog jačanja“ od 1945. godine, čast pripada SSSR-u u periodu od 23 godine, od 1962. (Kubanska raketna kriza) do 1985, kada je trajao globalni sukob sa Sjedinjenim Državama i vojna konfrontacija sa Kinom na zajedničkoj granici.

Kada uporedimo jačanje SSSR-a u tom periodu od 23 godine sa jačanjem Kine u sličnom vremenskom razdoblju, između 2000. i 2023. godine, zaključak je očigledan.

SAD takođe ispred

Foto: EPA

 

Još jedan kandidat za „najveće vojno jačanje od 1945.“ su Sjedinjene Američke Države u 23 godine od 1949. do 1972. godine. Ovaj period počinje neposredno nakon početka Hladnog rata 1948. godine, potpisivanja Severnoatlantskog pakta 1949. i pobede Komunističkih snaga u Kineskom građanskom ratu iste godine.

Tokom tog perioda, SAD su vodile dva velika lokalna rata: u Koreji i Vijetnamu. Kraj tog perioda obeležava detant između SAD i SSSR-a i Kine, kao i sporazumi o ograničenju strateškog naoružanja između SAD i SSSR-a.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set