• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

17.11.2022

19:00

Zbog "Dare iz Jasenovca" su mi pretili, očekujem burne reakcije i za film "Boj na Kosovu"! Gaga Antonijević gost emisije "Klapa"

printscreen

Live TV

Zbog "Dare iz Jasenovca" su mi pretili, očekujem burne reakcije i za film "Boj na Kosovu"! Gaga Antonijević gost emisije "Klapa"

Podeli vest

Režiser filma "Dara iz Jasenovca" je u našoj emisiji govorio o mnogim značajnim projektima u svojoj 38 godina dugoj karijeri. Reditelj Predrag Gaga Antonijević novi je gost emisije "Klapa"!

Razgovor smo započeli filmom "O pokojniku sve najlepše" (1984) za koji Gaga kaže da mu je najvažniji film u životu.
- To je prvi igrani film koji sam režirao i za koji sam napisao scenario. Imao sam tada svega 22 godine. Taj film mi je izašao iz srca jer sam ga osmislio od kolekcije priča koje sma čuo od pokojnog oca i drugih ljudi iz užičkog kraja odakle sam rodom - kaže reditelj.
Gaga je u tom filmu radio sa velikanima srpske i jugoslovenske kinematografije, a situaciju sa legendarnim Pavlom Vuisićem će zauvek pamtiti.

- Snimali smo u jednom selu na Zlatiboru i jednog jutra Pave Vuicić dolazi na set veoma pijan i za njegove standarde. Toliko je bio pijan da nije mogao da govori. Bio sam klinac, pun straha kako ću izaći na kraj sa glumcima, vidim kako mi se ruši autoritet. Rekao sam Pavlu: "Vi ste pijani! Sram vas bilo! Ovako ne možemo da nastavimo, moramo da prekinemo snimanje" i izašao ljutito napolje. Sutradan, šetam tim selom i naletim direktno na Pavla koji mi je rekao: "Mali, slušaj, juče sam te pustio, ali ako mi se još jednom tako obratiš ima da ti roknem šamarčinu da ćeš se upišati u gaće". Uspeli smo da rešimo konflikt i nastavili smo snimanje.


Nekoliko godina kasnije, Gaga snima film "Mala" (1991) zahvaljujući kome je otišao u Holivud.
- Taj film je okupio sjajnu glumačku ekipu: Danila Lazovića, Mirjanu Jokvić Miru Karanović, Srđana Todorovića, LJubišu Samardžića i Boru Todorovića. Jedan moj rijatelj je tu dramu pokazai Semjuelu Goldvinu koji je tada držao najveću firmu za umetničke filmove u Holivudu. Gledali su ga osam puta i svi su plakali nakon projekcije. Zvali su m da dođem u Los Anđeles i potpišem ugovor sa njima. Otišao sam, na kraju nismo sklopili ugovor, ali ja sam ostao tamo i započeo karijeru u Americi - kaže Gaga.


Reditelju se ubrzo ostvario veliki san i snimio je film "Spasitelj" (1998) sa holivudskom zvezdom Denisom Kvejdom u glavnoj ulozi.
- Jedno veče dok sam se vraćao iz prodavnice i u rukama nosio pune kese namirnica, zove me Denis Kvejd. Kaže čuo čuo je da snimam film o ratu u Bosni i da bi voleo da glumi u njemu. Rekao sam mu: "Izvini, imam kvarljivu robu u kesama, moram da je stavim u frižider pa te zovem". SUpruga se šokirala što sam mu to rekao umesto da sam nastavio razgovor sa njim. Nazvao sam ga kasnije, sve smo se dogovorili i tako je dobio glavnu ulogu u filmu - kaže Gaga.


Antonijević se osvrnuo i na film "Dara iz Jasenovca" (2020) za koji kaže da bi ga ponovo snimio uprkos brojnim pretnjama koje je dobijao zbog njega.
- To je jedan od najpotresnijih filmova ikada snimljenih na našim prostorima. Duboko je uznemirio ljude. Iznenadio sam se da je i u Srbiji jednim delom vladao otpor prema Jasenovcu kao temi. Zbog tog filma sam prošao kroz toplog zeca. Dobijao sam ozbiljne pretnje. Morala je da se umeša i policija. Zbog tih pretnji scenaristkinji Nataši Drakulić i meni su savetovali da ne idemo u Hrvatsku jer nije bila ni malo naivna situacija. Uprkos tome, ponovo bih isto uradio jer šta god da se uradi na temu stradanja Srba u Jasenovcu, ustašama se ne bi videlo. Boli ih to što je upsrkos njihovim pokušajima da se film omalovaži on imao svoj bioskopski život u Americi - priča Gaga.


Reditelj uveliko sprema svoj novi film "Boj na Kosovu" čije snimanje počinje sledeće godine i za koji kaže da će takođe izazavati buru kao i "Dara iz Jasenovca".
- Osećam potrebu, a i vreme je da napravimo film "Boj na Kosovu" koji bi tu temu ponovo približio mladim ljudima. Tema Kosovskog boja je večna tema i vatra koju ne smemo da pustimo da se ugasi.Moramo da pričamo našu priču, ma koliko to nepopularno bilo. Očekujem da će, nakon što film ugleda svetlost dana i tu biti velikih problema, rasprava i debata kao što je bilo sa "Darom". Ali, srce je čisto, namera je iskrena i mislim da je današnja omladina spremna za jednu takvu priču - kaže Gaga.


U videu koji je u tekstu pogledajte još i zbog čega je film "Trka za novcem", koji je Gaga radio sa holivudskim zvezdama Kristijanom Slejterom i Valom Kilmerom, njegov najmanje drag projekat. Između ostalog, reditelj je ispričao za koji film je dobio najmanji honorar, ali i na koji način je serija "Ubice mog oca" zauvek promenila televizijsku estetiku u Srbji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lazni Bot

pre 1 godinu

Da spremis i film o dozivotnom predsedniku Vucicu

ratko

pre 1 godinu

naravno kod nas sve petokolonasi govore lose ,a za ustase necu ni da pricam njih ce stici Bozija ruka,njihova genetika je izvitoperena,mesto da se stide ustasa oni ih slave ,slav3e oluju raketiranje nejaci u koloni starci bake zene deca. u tome su izvojevali kako kazu hrabru pobedu

Pera

pre 1 godinu

Isti sistem od pre drugog rata do danas ! Broz Tito i pavelićeve ustaše su u savez od pre rata bili su za celo vreme rata sfrj je vlast tog saveza fasističkokomunistička o čemu postoje brojni dokazi ! Tito nije dao napad na jasenovac za vreme rata nije dao oslobađanje na kraju rata i u ime bratstvajedinstva nije dao da se o jasenovcu priča potpuno je neutralizovao taj neverovatan zločin zato što je i on deo njega ! Jevrejska šifra"tito posle tita"znači jevrein posle jevreina jer Broz Tito je jevrein iz mađarske što je dokazao advokat Todorović tužio ga je Joska Broz I izgubio spor a naslednik je takođe jevrein iz mađarske koi je komandovao ratovima raspada sfrj po planu Broz Tita i danas komanduje sa svima sa prostora sfrj lako kombinuje pobednike I poražene ! Razlog skrivanja istine o Jasenovcu i dan danas je Soros Titi 2 koi kao i Broz Tito to nedozvoljava a sistem države funkcioniše tako što je Broz Tito od službi bezbednosti i vojnih i civilnih napravio svoje lične bande nadmafijaske organizacije metoda mafije je deo Titovog sistema napada nekog mafija a ustvari to su sakriveni službenici bezbednosti ! Napad na "Daru iz Jasenovca"je SOROS TITOV NAPAD ZASTITE SATYNSKOG SAVEZA FAŠISTI-KOMUNISTI !

Izbori 2024

Vesti

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji
Politika

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koje je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu dijaloga u Briselu.

29.03.2024

15:23

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija