• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: tanjug

26.03.2023

14:00

EVO KAKO DA SMANJITE RAČUN ZA STRUJU! Solarne elektrane predstavljaju našu eklološku budućnost!

printscreen

Podkast

EVO KAKO DA SMANJITE RAČUN ZA STRUJU! Solarne elektrane predstavljaju našu eklološku budućnost!

Podeli vest

Za sve one kojima je račun za struju previsok i koji se plaše da će on u budućnosti biti još viši, solarne elektrane predstavljaju prvi korak ka energetskoj nezavisnosti.

Razgovarali smo sa Bojanom Grujički, stručnjakom za solarne elektrane, koji nam je objasnio sve prednosti ovog načina uštede energije.

- Zahvaljujući njima, mi proizvodimo sopstvenu struju. To nam daje mogućnost da drastično smanjimo cenu računa za struju. Za razliku od nekih drugih investicija koje zahtevaju neprestano održavanje i briga, solarne elektrane same proizvode vaše kilovate. Vi po potrebi možete da pratite i nadzirete njen rad preko mobilnog telefona. Solarne elektrane se kod nas posmatraju sa malim zabludama. Prva zabluda je ta da ona mora da bude onoliko velika koliko je velik krov. To, naravno, nije tačno. Osnovni kriterijum po kom se određuje veličina jedne solarne elektrane jesu godišnji računi za struju - objašnjava Grujički.

Foto: printscreen

 

Pitali smo našeg sagovornika koji su najvažniji kriterijumi koje treba da uzmemo u obzir kada se odlučimo za ugradnju solarne elektrane.

- Svaki korisnik koga zanimaju solarne elektrane treba da postavi sebi četiri pitanja: koja je optimalna veličina solarne elektrane za moje potrebe, koliko bi ta investicija koštala, ko može solarnu elektranu kompetentno i sertifikovano da instalira i gde mogu da se pronađu najpovoljniji izvori finansiranja. Ova četiri pitanja stalno se ponavljaju. Ovo je potpuno zelena energija koja ni na koji način ne zagađuje okolinu. Nema emisija CO2, ugljen dioksida, ugljen monoksida i u tom smislu je povoljna - kaže naš sagovornik.

Foto: printscreen

 

Solarne elektrane najviše se preporučuju onim domaćinstvima koji se zimi greju na struju.

- Kada imate solarnu elektranu na svom krovu i proizvodite sopstvene kilovate, to vama daje mogućnost da razmišljate korak dalje. Vi možete razmišljati o izvoru grejanja svoje kuće koje radi na struju. Ako kuću grejete na drva, gas ili ugalj, sada možete razmišljati o grejanju na struju zbog toga što proizvodite sopstvene kilovate. Tada se u priču uključuju takozvane toplotne pumpe. One su izuzetno efikasni uređaji za grejanje koji jednim delom troše električnu energiju, a većim delom koriste energiju iz okruženja, iz prirode. Dakle, ukoliko vaša toplotna pumpa proizvede četiri kilovata toplotne energije, potrošiće jedan kilovat struje, a tri će uzeti iz okoline sredine. Taj kilovat vi sada možete da proizvedete na krovu svoje kuće i na taj način zatvorite krug. Proizvodićete sopstvenu električnu energiju, ali i sopstvenu toplotu - objašnjava Bojan Grujički.

Foto: printscreen

 

Jasno je da će solarna elektrana proizvoditi više energije leti nego zimi, ali za korisnike to neće predstavljati problem. 

- U letnje doba struja koju proizvedemo neće moći u potpunosti da bude iskorišćena na našem objektu. Biće je previše. Višak kilovata prebacićemo u elektro mrežu koja će naše kilovate "čuvati". U zimsko doba naša solarna elektrana proizvodiće manje struje nego što nam je potrebno. Tada ćemo te "sačuvane" kilovate uzimati iz mreže nazad i koristiti ih - zaključuje Grujički.


U bliskoj budućnosti solarne elektrane su nešto što će postati česta pojava. Osim što smanjuju račun za struju time što proizvode sopstvenu energiju, one su potpuno ekološke. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija