• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

13.04.2023

15:10

PREDLOG NOVOG ZAKONA ŠOKIRAO VLASNIKE KUĆNIH LJUBIMACA! Evo šta misle Beograđani o uvođenju poreza na pse!

Pixabay, Shuterstock

Podkast

PREDLOG NOVOG ZAKONA ŠOKIRAO VLASNIKE KUĆNIH LJUBIMACA! Evo šta misle Beograđani o uvođenju poreza na pse!

Podeli vest

Generalni sekretar Kinološkog saveza Srbije Mahmud al Dagistani najavio je potencijalno uvođenje poreza na pse. Vest je uznemirila vlasnike kućnih ljubimaca, odgajivače, ali i mnogobrojna udruženja za zaštitu životinja.

Dok iz Kinološkog saveza tvrde kako bi "simbolična" svota u iznosu od 500 do 1000 dinara na godišnjem nivou služila za finansiranje azila i rešavanje problema pasa lutica, udruženja za zaštitu životinja smatraju da bi brojni psi ostali bez potencijalnih vlasnika.

Pitali smo Beograđane šta misle o oporezivanju kućnih ljubimaca, da li su za ili protiv ove mere.

Pojedini stanovnici prestonice smatraju da ima smisla plaćati godišnju naknadu za posedovanje kućnog ljubimca i da takav sistem odavno postoji i funkcionište u inostranstvu. Ipak, veći je broj onih koji smatraju da bi dodatni nameti napravili pometnju i da bi se povećao broj pasa lutalica. 

Foto: Pixels

 

Uvođenje poreza na pse u zemlji koja nema rešen problem napuštenih pasa, nasilja i ubijanja životinja, mera je koja samo može doprineti još većem haosu u sistemu i na terenu, tvrdi Milan Ćalić iz beogradskog azila Riska. 

- Kada bi se ta ideja sprovela u praksi, nastao bi još veći haos. Svi oni koji su na terenu, koji drže azile za pse i bave se napuštenim životinjama znaju da više od 95% tih životinja nije bilo čipovano. Uvođenjem poreza samo kažnjavamo one koji su bili odgovorni, a neodgovorni će nastaviti da se ponašaju onako kako su i do sada radili. Samo bi se povećao broj onih koji neće čipovati pse. Drugi problem tiče se ljubitelja pasa koji već imaju jednog ljubimca i želeli bi da usvoje još nekog psa iz azila. Smanjuje se šansa da ti ljudi usvoje više životinja jer će automatski morati da plaćaju veći porez. To nije stimulativno. Ima važnijih problema koje treba rešiti pre nego što počnemo da govorimo o porezu na pse - kaže naš sagovornik. 

Foto: Pixels

 

U Srbiji se mnogo veći broj životinja izbacuje na ulicu nego što se udomljava. Ukoliko država želi da reši ovaj problem, mora da intezivira edukaciju i radi na podsticanju odgovornijeg ponašanja, poručuje Ćalić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vučićev kartel u panici

pre 1 godinu

Vučićeva napredna mafija je ispraznila državnu kadu, pa mora nekako da obezbedi trinaestu penziju, veće penzije, besplatan noćni prevoz i još mnogo toga što je obećala svojim glasacima

Vidoje

pre 1 godinu

Тротоари и улази су по целом граду загађени псећим изметом јер многи власници немају ни личну а камоли општу културу понашања и поштовање других људи који загађење свакодневно прескачу и обилазе. Сваки власник пса би претходно морао добити сагласност од лекара и социјалног радника да је способан да се брине о себи и о свом псу, као и да поштује друге људе.

Rade

pre 1 godinu

Porez, nego šta. Kada može za sve ostalo mora da može i za pse i mačke. Uzgred da pitam, odgajivačnice pasa dosta dobro zarađuju, a da li plaćaju državi porez za to ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

savakiwi

pre 1 godinu

Ne treba ko tele prihvatati sve iz EU.Ono što je loše ne prihvatamo.Kakav glupi porez?

Nenad

pre 1 godinu

Pa bolje kontrolisite vlasnike pasa da li su cipovani,a pse u azilima sterilisati,i ne pustati na ulicu,kao i ne ubijati naravno,nego cekati da ga neko udomi,hocete da kazete da njihova ishrana kosta mnogo?Koliko se pokrade sa pozicije vlasti u ovoj Srbiji na godisnjem nivou,to ne pricate?Najjeftinija hrana za pse je oko 120-140 dinara/kg.to je dovoljno dnevno za 3 veca psa.To je za opstinu u unutrasnjosti ili Beograd,nista!

Perica

pre 1 godinu

Zaludnim budalama iz raznoraznih Saveza i Agencija u Srbiji padaju svakakve ideje na pamet , jer treba da time "opravdaju" svoje lencarenje i ogromne plate koje primaju !!! Podrzavam gospodina Calica.

dejacat

pre 1 godinu

Male pse, macke, kanarince... NO porez, velike pse, opasne zivotinje (zna se koji sve spadaju u te kategorije) porez ko za oruzje. Rregistracija obavezna/cipovanje. Kontrola od strane policije/kom.policije na ulici da li je pas cipovan, ima korpu, povodac (za drzanje u stanu, minimum kvadratura stana, nije zivotinja zatvorenik) kazne za prekrsioce. nikakva ilegala.

Deda Delija

pre 1 godinu

Moji ljubimci su golubovi na Kaisu i na Tasu, koje godinama hranim. Hajde popisite ih i oporezujte mi njih.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija