• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

08.05.2023

12:35

ADVOKATI SE SVAĐAJU OKO PRAVE KAZNE ZA MALOLETNOG KOSTU! Za dečaka-ubicu ne postoji adekvatna ustanova!

Informer

Podkast

ADVOKATI SE SVAĐAJU OKO PRAVE KAZNE ZA MALOLETNOG KOSTU! Za dečaka-ubicu ne postoji adekvatna ustanova!

Podeli vest

Dva masovna ubistva dogodila su se za samo dva dana. U razgovoru sa advokatom Predragom Savićem saznali smo kakva potencijalna presuda čeka dvojicu ubica.

- Ubica iz Mladenovca tretira se kao mlađe maloletno lice. To znači da se na njega primenjuje odredba iz člana 44a koji kaže da mlađa punoletna lica ne mogu dobiti kaznu doživotnog zatvora u slučaju krivičnog dela koje je kvalifikovano kao teško ubistvo - rekao je advokat Predrag Savić.

Ubica iz Mladenovca može da odgovara za krivično delo teškog ubistva u produženom trajanju. Osim za višestruko ubistvo, Uroš će odgovarati i za krivično delo kidnapovanja zbog otmice taksiste, kao i zbog posedovanja nelegalnog oružja. Za ova tri krivična dela biće mu izrečena jedinstvena kazna, ali to ne može biti kazna doživotnog zatvora. 

- Na advokatskim vajber grupama i grupama na društvenim mrežama ja sam sinoć postavio pitanje o tome šta kolege misle o celoj situacji. Došli smo do nekoliko dijametralno suprotnih mišljenja, pa čak i do svađe koja je završila uvredama - naveo je advokat.

Neki advokati smatraju da bi on mogao da dobije četrdeset godina zatvora, bez obzira što je mlađe punoletno lice. Postoje i suprotna mišljenja. Navodno na njega treba primeniti zakon za mlađa punoletna lica. 

Postoje odredbe zakona koje kažu da mlađim punoletnim licima može da se sudi kao starijim maloletnim licima, ali taj zakon nije najjasniji. Stvari su pravno-tehnički nejasne. Ukoliko se taj zakon primeni na Uroša, on bi dobio maksimalno deset godina. Međutim, da bi se to dogodilo, psihijatri moraju, nakon detaljnog razgovora sa njim, da potvrde da je njegovo mentalno stanje na nivou maloletnika.

Tu postoji još jedna mogućnost. Po zakonu o krivičnoj odgovornosti on može biti proglašen neuračunljivim i tada bi mu se izrekla mera bezbednosti koja bi u tom slučaju bila smeštaj u psihijatrijsku ustanovu u neograničenom trajanju.

Neuračunljivom se smatra ona osoba koja nije mogla da shvati značaj svog dela i nije mogao da upravlja svojim postupcima usled duševne bolesti, privremene poremećenosti ili zaostalog duševnog razvoja.

Maloletni Kosta K, s obzirom da ima samo trinaest godina, neće dobiti 40 godina, koliko je predviđeno za ubistvo, već samo 10. Za njega nemamo još uvek konačno rešenje. Čekaju se tužbe i sudska veštačenja. 

- Trebalo bi napraviti bolja i preciznija zakonodavna rešenja. Mi smo 2019. godine uveli kaznu doživotnog zatvora kako bismo kaznili teška ubistva, prekršaje prema maloletnoj deci i silovanja. Međutim, za maloletnike je isključena ta mogućnost, ali i za mlađa punoletna lica - objasnio je Savić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MITTA

pre 11 meseci

DA ,BOROVICI SU VEC NAPRAVILI KONTAKTE SA NVO I OPOZICIJOM...

deda Raša

pre 11 meseci

Ko bi drugi nego advokati? Rak rana države Srbije, valjda su namirisali da se tu mogu zaraditi ogromni honorari.

koki

pre 11 meseci

Krajnje jednostavno. Lex specijalis koji kaze da se kada je u pitanju ubistvo svakome sudi kao odraslom bez obzira sta pise u drugim zakonima i cao dovidjenja.

Biljana

pre 11 meseci

Na njega treba primeniti Pravdu. Nikakve sarene laze, zakone, i gluposti.

Dragoljub

pre 11 meseci

Nisu umrla njihova deca,a oni nemaju emocija,novac im postao opsesija,stanovi kapital,misle da ce ziveti hiljadama godina.

ZN

pre 11 meseci

Lex specialis za dva monstruma i završena priča. Pa neka proba neko da se pobuni.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija