• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.10.2024

14:52

Za pregovaračkim stolom ove dve važne teme! Oglasio se Stano uoči dijaloga u Briselu

Reuters/Pixabay/profimedia

Vesti

Za pregovaračkim stolom ove dve važne teme! Oglasio se Stano uoči dijaloga u Briselu

Podeli vest

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da je na dnevnom redu sutrašnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu na nivou glavnih pregovarača potreba da "hitno počne primena Ohridskog sporazuma" i da se obe strane "konačno dogovore" oko napretka u dijalogu.

Stano je ponovio da će u Briselu na dnevnom redu biti, kao i ranije, implementiranje Ohridskog sporazuma i dalji dogovor oko napretka u dijalogu između Beograda i Prištine. 

- O sastanku glavnih pregovarača sa Kosova i Srbije sutra u Briselu u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, mogu samo da kažem da je na dnevnom redu, kao i ranije, potreba da se hitno počne sa primenom Ohridskog sporazuma i potreba da obe strane konačno mogu da se dogovore oko napretka u dijalogu - rekao je Stano na brifingu za novinare.

Na pitanje da li će biti trilateralnog sastanka Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, on je rekao da se EU uvek trudi da zadrži uobičajeni scenario, ali da trilateralni sastanak "u velikoj meri zavisi od spremnosti obe strane da se sastanu u takvom trilateralnom formatu".

Propao dijalog u septembru

Podsećamo, Lajčak je i nedavno izjavio da je "vreme da ozbiljno počne implementacija" sporazuma o normalizaciji odnosa. Beograd bi na novoj rundi dijaloga trebalo da predstavlja direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Petar Petković, a Prištinu njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi. Poslednji put glavni pregovarači Beograda i Prištine odvojeno su se sastali 17. septembra sa Lajčakom u Briselu, ali tada nije održan trojni sastanak u okviru dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU. Petković je tada izjavio da do trojnog sastanka sa Prištinom nije došlo, jer je to odbio Bisljimi zbog toga što je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, poštanske usluge i pitanje primene sporazuma o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: printscreen

Peter Stano

Ono što je važna vest jeste to da je Evropska komisija odobrila danas reformske agende pet partnera sa Zapadnog Balkana, uključujući Srbije.

Furlas: Srbiji je mesto u EU

Sa druge strane, poslanik Evropskog parlamenta (EP) sa Kipra i predsedavajući delegacije EP za odnose sa Srbijom Lukas Furlas ponovio je danas da je mesto Srbije u Evropskoj uniji i da bi na tome trebalo da se radi.

On je, uoči prvog sastanka Delegacije, koji se održava sutra u Strazburu, rekao da će kao predsedavajući delegacije, dati sve od sebe da pomogne srpskom narodu i Srbiji da preduzmu neophodne korake ka evropskim integracijama i da ubedi svoje evropske kolege da poveruju da Srbija ima dobre namere i da želi da se pridruži Evropskoj uniji.

- Planiram da idem u Srbiju odmah posle decembra, odnosno početkom nove godine, biće to prva poseta delegacije Srbiji - rekao je Furlas, koji je i član Evropske narodne partije (EPP) u EP. Prema njegovim rečima, neophodno je ubediti građane Srbije da je njihovo mesto u Evropskoj uniji i da će zato delegacija EP za odnose sa Srbijom raditi u tom pravcu.

- Ima previše stvari koje treba uraditi, previše koraka koje treba ispratiti. Ali najvažnije za mene, jeste da moramo da otvorimo put i da damo Srbima perspektivu da veruju u Evropsku uniju, da budem određeniji, jer za mene je 50 odsto Srba koji ne veruju u integracije veoma veliki procenat koji bi trebalo da brine. Treba da uložimo sve napore, da ubedimo srpski narod da je u njegovom interesu da uđe u Evropsku uniju, da ubedimo Evropsku uniju i evropske partnere da Srbija može da uđe u EU i ako budemo radili zajedno, onda će nam biti bolje - rekao je Furlas za Tanjug. 

Foto: pixabay.com

Evropska unija



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set