• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.09.2024

13:59

Stano upozorio Kurtija: Neuspeh u deeskalaciji tenzija imaće posledice! Što pre održati sastanak Beograda i Prištine!

Fotoilustracija/AP/ Alamy/Profimedia

Politika

Stano upozorio Kurtija: Neuspeh u deeskalaciji tenzija imaće posledice! Što pre održati sastanak Beograda i Prištine!

Podeli vest

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas, povodom najnovijih dešavanja na KiM, da EU prenosi prištinskim vlastima svoj stav i zabrinutost zbog niza nekoordinisanih i jednostranih koraka i upozorio da će "neuspeh strana u deeskalaciji tenzija imati posledice".

Stano je na brifingu za novinare u Briselu rekao da je u ovoj fazi cilj EU da se što pre održi nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, ali nije naveo kada bi do tog sastanka moglo da dođe. 

On je, na pitanje Tanjuga koje konkretne korake će EU preduzeti nakon što je takozvana kosovska policija upala u srpske institucije i onemogućila zaposlenima da dođu na svoja radna mesta, istakao da EU smatra da je reč o još jednom nekoordinisanom jednostranom koraku, koji veoma nije od pomoći, a koji ima kapacitet da poveća tenzije i dovede do dalje eskalacije već nestabilne situacije na terenu.

"A Evropska unija, šta ćemo mi da uradimo? Mi, naravno, prenosimo naš stav i našu nelagodnost ovim nizom nekoordinisanih jednostranih koraka kosovskim vlastima u Prištini. Mogu samo da podsetim da smo prošle godine imali zaključke Evropskog saveta u kojima su zemlje članice bile veoma jasne - neuspeh strana u deeskalaciji tenzija imaće posledice", poručio je Stano i podsetio da je EU jasno izrazila svoj stav u petak u saopštenju svoje kancelarije u Prištini. 

On je, na pitanje Tanjuga kada će biti održana nova runda dijaloga pošto je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak najavio da će otputovati u Prištinu kako bi pripremio naredni sastanak glavnih pregovarača u Briselu, rekao da EU najavljuje sastanke kada je to prikladno.

"U ovoj fazi, naravno, naš cilj je da se što pre održi sastanak glavnih pregovača. Na stolu je mnogo pitanja koja treba rešiti", rekao je Stano.

Foto: printscreen

 

On je dodao da sastanci na nivou glavnih pregovarača "nisu nešto što je zaista medijski događaj" i da ih EU zato "ne najavljuje proaktivno", navodeći da ne može da potvrdi datum sastanka. 
Ispred zgrade privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, u koju su pripadnici takozvane kosovske policije u petak nasilno ušli i protivpravno je zatvorili, jutros su se okupili zaposleni, koji su želeli da dođu na svoja radna mesta i da rade, ali ih je u tome sprečila takozvana kosovska policija.

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Stano je ranije, povodom upada tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u opštinama na severu KiM, rekao da najnoviji jednostrani i nekoordinisani koraci prištinskih vlasti na severu rizikuju dalju eskalaciju.

On je tada ukazao na saopštenje Delegacije EU u Prištini, u kojoj se ističe da je EU razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, kao i da akcija tzv. kosovske policije protiv kancelarija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću dovodi u opasnost krhku bezbednosnu situaciju na terenu.

"EU želi da ponovi da bi trenutna operacija policije protiv kancelarija koje podržava Srbija mogla dovesti do dalje eskalacije ionako nestabilne situacije", ističe se u saopštenju i dodaje da je predviđeno da pitanje kancelarija koje podržava Srbija bude rešavano u okviru dijaloga koji vodi EU.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak nedavno je najavio posetu Prištini radi pripreme nove runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača.

"Posle kratkog zaustavljanja u Briselu, uputiću se na Bled na ovogodišnji Bledski strateški forum i u Prištinu da pripremim sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu", naveo je Lajčak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija