• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.10.2024

18:16

Ministarka Đedović Handanović: Srbija privlači investicije iz celog sveta

MRE

Vesti

Ministarka Đedović Handanović: Srbija privlači investicije iz celog sveta

Podeli vest

Srbija privlači oko 60 odsto stranih direktnih investicija u regionu Zapadnog Balkana. Strane investicije u Srbiji dolaze iz svih delova sveta i iznosile su oko 4,5 milijardi evra u prošloj godini. Ove godine očekujemo da ekonomski rast Srbije bude blizu četiri odsto, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na „Samitu o energetskoj tranziciji“ u organizaciji „Fajnenšl Tajmsa“ u Londonu.

Ona je rekla da je Srbija na dobrom putu da ostvari svoje ciljeve u energetskoj tranziciji do 2030. godine, da svaki drugi megavat-sat bude proizveden iz obnovljivih izvora, daljim podsticanjem investicija privatnog sektora i efikasnom realizacijom projekata u kojima učestvuje javni sektor.

- Prošle godine smo uspešno završili najveće odjednom sprovedene aukcije za tržišne premije u regionu i obezbedili 715 MW novih kapaciteta iz vetra i solara. Te elektrane će biti biti na mreži najkasnije do kraja 2026, a do kraja godine planiramo još jedne aukcije i verujemo da ćemo imati sličan rezultat. Zajedno sa izgradnjom 1 GW solarnih elektrana sa 200 MW baterijskog skladišta, koji je jedan od najvećih projekat ove vrste u Evropi, bićemo veoma blizu ostvarenju naših ciljeva do 2030. kad govorimo o novim kapacitetima iz OIE. Takođe, izgradnjom velikih reverzibilnih hidroelektrana, Bistrica i Đerdap, značajno ćemo povećati kapacitete da balansiramo uvećanu proizvodnju iz OIE. Pripremne radove na RHE Bistrica, snage oko 650 MW, planiramo da počnemo već iduće godine - rekla je ministarka.

Nuklearna energija

Prema njenim rečima, za potpuni izlazak iz fosilnih goriva, što je vizija energetskog sektora Srbije do 2050. godini prema strateškim dokumentima, potrebno obezbediti i dovoljne kapacitete bazne energije, gde je najizvesnija opcija uvođenja nuklearne energije.

- Pripremili smo izmene Zakona o energetici, koje treba da budu usvojene do kraja godine i koje treba da ukinu zabranu izgradnje nuklearnih elektrana u Srbiji koja postoji još od 1989. godine. Svi dalji koraci sprovodiće se prema smernicama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a radićemo pre svega na regulatornom okviru i jačanju naših institucionalnih kapaciteta. Kroz tehničke analize i u saradnji sa državama koje imaju iskustvo sa nuklearnim tehnologijama, kao što je Francuska, sagledaćemo raspoložive tehnologije i moguća rešenja koja su optimalna za naš energetski sistem - navela je Đedović Handanović.

Govoreći o snabdevanju prirodnim gasom, ministarka je podsetila da je završetkom „Balkanskog toka“ pre izbijanja rata u Ukrajini Srbija obezbedila sigurno snabdevanje ovim energentom i da preko njene teritorije ruski gas stiže i do zemalja centralne Evrope. „Izgradnjom gasne interkonekcije sa Bugarskom obezbedili smo pristup izvorima gasa iz Azerbejdžana, sa kojim imamo potpisane ugovore o snabdevanju, kao i iz LNG terminala u Grčkoj. Izgradnjom interkonekcija sa Rumunijom i Severnom Makedonijom, koje planiramo da izgradimo u naredne dve godine, obezbedićemo dodatnih oko tri milijardi kubnih metara kapaciteta, što će značajno doprineti diversifikaciji snabdevanju i smanjenju zavisnosti od jednog izvora“, rekla je Đedović Handanović.

Litijum je šansa

Upitana za situaciju u vezi sa projektom "Jadar", ministarka je rekla da je ležište litijuma i bora u Srbiji jedno od najbolje istraženih u Evropi i 12. najbogatije po rezervama u svetu, ali da je potrebno sačekati da se kompletiraju studije uticaja na životnu sredinu pre donošenja konačnih odluka.

- Srbija je bogata kritičnim mineralnim sirovinama, a verujem da razvoj tehnologije u 21. veku omogućava da se rizici po životnu sredijnu minimizuju. Srbija je zemlja na putu ka članstvu u EU, koja želi da, s jedne strane, bude partner u zadovoljavanju tražnje za mineralnim resursima koji su neophodni za borbu protiv klimatskih promena, a s druge strane, da sarađujemo sa onima koji imaju najstrože standarde u pogledu zaštite životne sredine, zbog čega smo i potpisali Memorandum sa EU u ovoj oblasti. Svet prelazi u eru kritičnih mineralnih sirovine, koje će imati ulogu kakvu su u prošlosti gas i nafta. Srbiji, kao zemlji koja je bogata nekim od ovih sirovina, to otvara prilike za brži ekonomski rast i bolje geopolitičko pozicioniranje, kao jednog od ključnih igrača u ostvarivanju ciljeva u borbi protiv klimatskih promena u Evropi. Zato treba da razmišljamo kako da koristimo naše resurse, uz minimizaciju rizika po životnu sredinu korišćenjem najboljih dostupnih tehnologija - navela je ministarka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Brkić ne bira reči! Udario i na ministarku Đedović Handanović
Politika

Brkić ne bira reči! Udario i na ministarku Đedović Handanović

Milovan Brkić, vlasnik "Tabloida" i ideolog opozicije, iza koga su stali tajkun Dragan Đilas, njegova desna ruka Marinika Tepić i ostali opozicionari, zajedno sa voditeljem opskurnog kanala "Slavija info" Ljubomirom Stefanovićem, uputio je brojne uvrede, pre svega na računa majke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom i na račun novinarki, kao i na račun ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

21.10.2024

14:50

sledeća vest

Hronika

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)
Užas

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)

Porodica ubijenih Milanke i Jovana Madžgalja tvrdi da je Alija, osumnjičeni za njihovo ubistvo, već dobro bio upoznat sa terenom pre zločina jer je danima pre tragedije boravio u šumi u blizini njihove kuće. Meštani sela kažu da su tih dana više puta zvali policiju i prijavljivali da čovek sa puškom šeta po selu, ali da reakcije nije bilo sve do dana ubistva.

28.10.2024

16:30

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set