• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.10.2023

16:11

Zvezda moćna protiv Švajcaraca! Samo su oni rastužili "delije"

EPAIMAGES

Crvena zvezda

Zvezda moćna protiv Švajcaraca! Samo su oni rastužili "delije"

Podeli vest

Izabranici Baraka Bahara dočekuju večeras od 21.00 (Arena 1 premijum) ekipu Jang bojsa u meču 2. kola grupe G Lige šampiona. U bogatoj fudbalskoj istoriji Crvena zvezda je imala mnogo uspeha protiv švajcarskih klubova, koji su samo u dva navrata uspeli da rastuže navijače crveno-belih tako što su ih izbacili iz nekog evropskog takmičenja. Neki porazi nisu boleli, ali večerašnji neuspeh bi sigurno zaboleo sve one čijim venama teče "crveno-bela krv".

Svaka utakmica u Ligi šampiona je bitna i velika, pa čak i kada je protivnik nedovoljno atraktikvan i zvučan i zove se Jang bojs. Ipak, ovo je idealna prilika da se stavi tačka na loš period, igračku i rezultatasku krizu u poslednjih nešto više od mesec dana i baš to daje dodatnu dimenziju meču koji sa nestrpljenjem iščekuje crveno-bela armija.

Ovih dana sve glasnije se može čuti da je večerašnji sudar sa švajcarskim timom na "Marakani" utakmica sezone za Crvenu zvezdu, a da li je zapravo tako!? Niti ima garancija da će se obezbediti evropsko proleće u slučaju trijumfa, niti da neće ukoliko ne bude tako. Trebalo bi da su ambicije čelnih ljudi srpskog velikana, ali i stručnog štaba na čelu sa Barakom Baharom i samih igrača veće od pobede nad švajcarskim prvakom, jer navijači svakako očekuju i nadaju se većim stvarima.

Foto: Starsportphoto

 

Ako se osrvnemo i odemo u daleku 1961. godinu, videćemo da je upravo tada najtrofejniji srpski klub prvi put u istoriji imao posla sa predstavnikom koji dolazi iz zemlje sira, satova i čokolade.

Naime, prvi dueli sa Švajcarcima bili su u Kupu sajamskih gradova (koje nije bilo UEFA takmičenje), a Zvezda je prošla u drugo kolo eliminisavši Bazel nakon remija u gostima (1:1) i ubedljive pobede od 4:1 u Beogradu.

Gotovo deceniju kasnije, tačnije 1972. godine, na startu Kupa UEFA, crveno-beli su prošli dalje nakon što su izbacili Lozanu. Pukla je petarda u Ljutice Bogdana kada je Zvezda slavila sa 5:1, da bi pretrpela poraz koji nije boleo u Švajcarskoj, kada je primila tri, a dala dva pogotka.

 

U dvomečima Zvezda ubedljiva

U dvomečima je srpski klub čak sedam puta prolazio ekipe iz Švajcarske. Po dva puta Bazel i Jang bojs, potom Lozanu, Grashopers i Arau. Samo dva neuspeha su imali crveno-beli u istoriji protiv klubova iz te zemlje - Ksamaksa 1995. godine i Bazela tačno deceniju kasnije.

Stigli smo do davne 1980. godine i novog okršaja crveno-belih sa Bazelom. U drugom kolu Kupa šampiona, ponovo je Zvezda slavila! U Švajcarskoj je minimalac bio dovoljan za trijumf, da bi u prestonici Srbije sa 2:0 naš tim ispratio goste kući. Kasnije je u četvrfinalu te sezone srpski klub ispao od Intera.

Ubrzo je u sezoni 1985/1986  na startu Kupa pobednika kupova Zvezda "tukla" Arau sa 2;0, da bi u Švajcarskoj usledio remi jer su oba kluba po dva puta tresla mrežu rivala! Dakle, još jedan prolaz aktuelnog šampiona naše zemlje.

Usledila je najsjajnija sezona u istoriji kluba, čuvena 1990/1991. Poritv Grashopersa u prvom kolu Kupa šampiona bilo je 1:1 u Beogradu, da bi sa 4:1 Zvezda "isprašila" rivala usred Ciriha i napravila prvi korak ka evropskoj tituli.

Nakon što je naš klub pokorio Stari kontinent, usledila je i prva eliminacija od nekog kluba iz Švajcarske! Posle sankcija našoj zemlji, kao zapete puške su čekali fudbaleri Ksamaksa. Slavili su u prestonici Srbije sa 1:0, a niko nije uspeo da postigne pogodak u revanšu i Zvezda je eliminisana na startu Kupa UEFA.

Usledili su dueli protiv današnjeg rivala Jang bojsa 2004. godine u kvalifikacijama za LŠ. Zvezda je rutinski prošla dalje, nakon remija u Cirihu (2:2) i ubedljivog trijumfa u Ljutice Bogdana od 3:0. Ipak, moglo je biti i drugačije, jer su "bojsi" vodili sa 2:0 tamo, ali je Nikola Žigić sa dva pogotka doneo crveno-belima egal pred meč u Beogradu. Na domaćem terenu u strelce su se upisali Bojan Miladinović, ponovo Žigić i Milan Dudić.

Godinu dana kasnije usledio je "šamar" od Bazela na početku grupne faze Lige UEFA, jer su Švajcarci dobili crveno-bele u Beogradu sa 2:1 pred praznim tribinama zbog kazne UEFA. Zvezdaši se posebno dobro sećaju te sezone, jer je nakon toga Zvezda dobila Romu 3:1, pa je u Strazburu bilo 2:2, dok je Valter Zenga sedeo na klupi srpskog kluba.

Na novi duel crveno-belih i Jang bojsa čekalo se deceniju i po, ali sada na poslednjoj stepenici za Ligu šampiona - u plej-ofu. Bern je ovaj put bio domaćin na veštačkoj travi koja je pogodovala brzom timu domaćina, za razliku od pulenaVladana Milojevića.

Slično kao i prvi put morali su crveno-beli da idu iz minusa! Rože Asale se poigrao sa loše postavljenom odbranom Zvezde i mnogi su videli da Jang bojs, tada kao favorit, ide u elitno takmičenje.

Nije tako mislio Miloš Degenek. Skočio je posle kornera i udario loptu glavom tako da većina na stadionu nije verovala da je ušla u mrežu! Dao je krila Zvezdi za nastavak, da bi sada već zaboravljeni Mateo Garsija dotukao rivala na otvaranju drugog dela. Momak koji je plaćen 2,2 miliona evra i nije mnogo naigrao, doneo je tim golom mnogo Zvezdi, iako je domaćin uspeo iz penala preko Gioma Oroa da postavi 2:2. Ipak, znao je Vladan Milojević kako da postavi revanš tako da drugi put napravi podvig plasmanom u Ligu šampiona.

Akciju je povukao Ričmond Boaći u Beogradu i baš kada se povredio prosledio je loptu do Marka Marina (današnjeg tehničkog direktora), a ovaj čekao idealan trenutak da se Milan Rodić ubaci. Defanzivac crveno-belih je pogodio u glavu Aleksu Vukanovića za gol i trans igrača i navijača na "Marakani". To je bio pogodak karijere Vukanovića, koji je osigurao mesto među elitom Evrope, iako su gosti imali vremena za iznenađenje. Ipak, nisu imali nage za preokret, iako je Mohamed El Fardu Ben sedam minuta pre kraja postigao autogol.

Zvezda je nakon toga sebi obezbedila borbu sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom.

Kada je reč o igračima dva kluba i njihovih ranijih okršaja, crveno-beli dres i dalje nose Nemanja Milunović, Miloš Degenek, Milan Rodić i Mirko Ivanić. Za Švajcarce još igraju golman David Von Balmos, Fabijan Lustenberger, Saidi Janko, Ulis Garsija i Žan-Pjer Nsame.

Vrlo je izvesno da neće sva devetorica aktera prethodnog dvomeča ova dva tima biti starteri u večerašnjoj utakmici, a treba istaći da je Miloš Degenek jedini strelac koji još nosi dres jednog od ova dva rivala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija