• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. TOMKOVIĆ

05.10.2023

10:46

Zvezda u dve statističke kategorije vodeća u Ligi šampiona, ali...

Starsportphoto

Crvena zvezda

Zvezda u dve statističke kategorije vodeća u Ligi šampiona, ali...

Podeli vest

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su bod u prva dva meča grupne faze Lige šampiona. Poraz od Mančester sitija na "Itihadu" (3:1) na startu takmičenja bio je manje-više očekivan, ali su crveno-beli, kao i njihovi navijači, ostali razočarani posle remija sa Jang bojsom u drugom meču odigranom na "Marakani" (2:2).

Možda treneru srpskog šampiona Baraku Baharu može nešto da se zameri na taktici, izboru igrača, postavci igre, ali njegovim izabranicima ne može da se prigovori na borbenosti, odnosno želji da "ginu" za svaku loptu i da skupo prodaju kožu rivalima. To pokazuju i dve statističke kategorije u kojima je Zvezda dominantna u Ligi šampiona posle 180 minuta fudbala.


Fudbaleri crveno-belih ušli su u najviše duela sa protivničkim igračima, čak 47 puta, a zanimljivo je da su drugi na tabeli u istoj kategoriji fudbaleri Jang bojsa sa 36 okršaja za loptu. Slede Njukasl i Atletiko Madrid sa 35, pa onda Fejenord i Lens sa 34. Zvezdini igrači izašli su kao pobednici iz 18 od ukupno 47 duela, a 29 su izgubili. Po broju dobijenih okršaja nalaze na šestom mestu, ali su, nažalost, prvi, odnosno najgori, po broju izgubljenih duela.

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Golman crveno-belih Omri Glazer, koji je u meču sa Mančester sitijem postavio rekord po broju odbrana u jednoj utakmici Lige šampiona budući da je imao 13 uspešnih intervencija, ostao je vodeći na listi golmana s najviše posla i posle drugog kola. On je u meču sa Jang bojsom četiri puta zaustavio šuteve ka golu, pa je sa 17 uspešnih intervencija najzaposleniji golman u elitnom evropskom takmičenju. Naravno, sa ukupno pet primljenih golova ne može baš da se pohvali da je zadovoljan posle dva kola grupne faze, jer su češće od njega loptu iz mreže vadili samo golmani Antverpena (osam puta), Mančester junajteda (sedam puta) i PSV-a (šest puta). 

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Krilni napadač kluba iz Ljutice Bogdana Osman Bukari na deobi je trećeg mesta liste strelaca Lige šampiona sa dva pogotka, a osim njega još 11 igrača je dalo dva gola. Prvo mesto dele Alvarez iz Sitija i Hojlund iz Mančester junajteda sa tri pogotka.


Ono čime Barak Bahar i njegov stručni štab ne mogu da se pohvale jeste podatak da je Crvena zvezda drugi najgori tim u Ligi šampiona po posedu lopte. Istina je da je na tu statističku kategoriju presudno uticao prvi meč u grupi sa aktuelnim prvakom Evrope Mančester sitijem, ali Zvezda je trenutno na 38,5 posto poseda i slabiji je samo Union Berlin sa 33,5 posto. Takođe, Baharovi izabranici ostvarili su samo 75 posto tačnih dodavanja i tu su takođe pretposlednji u društvu 32 najbolja evropska tima, a slabiji je Union Berlin sa 74,5 posto.


Koliko statistika ume mnogo da kaže o igri nekog tima, toliko ume da bude varljiva u odnosu na konačan učinak. Primera radi, fudbaleri Crvene zvezde izveli su, prema statističim podacima UEFA, 61 napad u prethodne dve utakmice i osvojili su bod. Igrači Njukasla imali su "samo" 57 napada, ali su deklasirali Pariz Sen Žermen sa 4:1 i sa četiri boda zauzimaju prvo mesto u grupi F ispred "svetaca", Milana i Borusije Dortmund.

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Jedini gol na "Itihadu" i prvi sinoć na "Marakani" zvezdaši su slavili sa zadrškom, tek posle odobrenja iz VAR sobe, budući da su oba pogotka došla iz pozicija koje su bile na ivici ofsajda. Osim toga, crveno-belima su dva gola protiv Jang bojsa poništena zbog nedozvoljene pozicije. Sve u svemu, igrači srpskog prvaka su šest puta uhvaćeni u ofsajd zamke, a samo su napadači Union Berlina (deset puta), kao i Fejenorda i Intera (po sedam puta), češće ostajali najbliži golmanu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Šta bi ovo?! Oborio rekord LŠ, nestao sa terena i nije se vratio!
Fudbal

Šta bi ovo?! Oborio rekord LŠ, nestao sa terena i nije se vratio!

Barselonino čudo od deteta, Lamin Jamal (16), upisao je svoje ime u istoriju Lige šampiona na meču protiv Porta koju je njegova ekipa dobila 1:0. Postao je golobradi fudbaler najmlađi starter u elitnom takmičenju jer je zaigrao sa samo 16 godina i 83 dana, a ovaj meč će pamtiti i po jednoj neprijatnoj situaciji.

05.10.2023

10:05

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu
Politika

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

10:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija