• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marko Vuletić

01.11.2023

10:56

Informer analiza: Šta bi dolazak Petruševa značio za Zvezdu?

Starsportphoto

Crvena zvezda

Informer analiza: Šta bi dolazak Petruševa značio za Zvezdu?

Podeli vest

Srpski košarkaš Filip Petrušev uključen je u trejd koji ga je iz Filadelfija Seventisiksersa poslao u Los Anđeles Kliperse, ali ga ekipa iz "grada anđela" neće zadržati pa postoji ogromna šansa da se reprezentativac Srbije vrati u prestonicu i ponovo zaigra za Crvenu zvezdu.

Petrušev se, ni kriv ni dužan, našao u novom timu kao deo velike trampe fokusirane oko Džejmsa Hardena. Popularni "brada" je, zajedno sa Petruševim i Pidžej Takerom poslat u Kliperse, dok su put Pensilvanije poslati Robert Kovington, Nikolas Batum, Markus Moris, Kejdžej Martin i tri pika.

Foto: USA Today

Pidžej Taker i Džejms Harden

Međutim, Los Anđeles u svojim redovima ne namerava da zadržava srpskog reprezentativca, pa je povratak u Evropu sve izvesniji, posebno u Crvenu zvezdu iz koje je otišao "preko okeana".

Iako je reč o, nesumnjivo, sjajnom igraču, pitanje se postavlja da li bi njegov dolazak u ovom trenutku i šta, značio crveno-belima?

Prvi i najočigledniji problem je taj što je ekipa Janisa Sferopulosa prilično popunjena na visokim pozicijama. Zvezda na poziciji centra već ima Majka Tobija, Džoela Bolomboja i Ognjena Kuzmića, dok je pozicija četiri rezervisana za Luku Mitrovića i Dalibora Ilića.

Foto: Starsportphoto©

Džoel Bolomboj igra sjajno

Naravno, i tokom Svetskog prvenstva smo Petruševa gledali kao krilnog košarkaša, pošto poseduje odlične fizičke predispozicije i respektabilan šut sa distance kojim može da doprinese i na spoljnim pozicijama. Reč je o igraču koji može da igra na više pozicija, ali bi njegovim dolaskom neko morao napustiti Mali Kalemegdan... ali ko?

Svakome bi prvo pao na pamet iskusni Ognjen Kuzmić, s obzirom da nekadašnji centar Golden Stejt Voriorsa nema bogzna kakvog prostora u rotacijama Janisa Sferopulosa. Dalibor Ilić bi u tom slučaju takođe bio na "vrućoj stolici", pošto se ni momak rodom iz Višegrada ne može pohvaliti velikom ulogom u timu.

Takođe, ukoliko bi crveno-beli bili jači za povratnika Petruševa, dobili bi dodatnu dimenziju u napadu. Kada bi se doskorašnji igrač Filadelfije upario na parketu sa Majkom Tobijem, to bi značilo da svih pet igrača Zvezde predstavljaju ogromnu pretnju pri šutu za tri poena, što bi potpuno oslobodilo igralište za prodornije i odlične 1 na 1 igrače poput Šabaza Nejpira. Ukoliko Sferopulos poželi da u igri bude Bolomboj, Petrušev bi "odvukao" svog čuvara izvan reketa, pa bi snažni centar imao čitav reket samo za sebe protiv samo jednog čuvara. Dakle, mogućnosti su ogromne!

Foto: fiba.basketball

Filip Petrušev u dresu Srbije

Treba dodati i sjajnu igru u defanzivi koju Petrušev konstanto usavršava i koja je itekako došla do izražaja tokom pohoda Srbije na srebro Mundobasketa ovoga leta.

Nesuđeni igrač Klipersa je tokom protekle sezone u crveno-belom dresu beležio brojke od 10,7 poena, 5,01 skokova i 0,7 blokada u Evroligi, odnosno 11,1 poena, 5,02 skokova i 0,8 blokada u ABA ligi.

Nema sumnje da bi eventualni dolazak Petruševa predstavljao pravu injekciju poljuljanom timu Janisa Sferopulosa, naročito nakon dva izgubljena derbija od Partizana, a i predstavljao bi direktan odgovor na dolazak Bruna Kabokla u Humsku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija