• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.01.2024

07:21

Meč istine za crveno-bele! Alba je Zvezdi već otimala TOP 8, hoće li i sada?

Starsportphoto

Crvena zvezda

Meč istine za crveno-bele! Alba je Zvezdi već otimala TOP 8, hoće li i sada?

Podeli vest

Prvo od 12 finala za srpskog šampiona u elitnom takmičenju.

Pred košarkašima Crvene zvezde večeras (20.00, Sport klub 1) je jedna od najvažnijih utakmica u dosadašnjem delu sezone!

Ekipa sa Malog Kalemegdana u meču 23. kola Evrolige gostuje u Berlinu timu Albe i praktično mora da pobedi ako želi u aprilu i maju da bude deo nokaut faze elitnog evropsko takmičenja. Na papiru, Zvezdu čeka najlakši mogući rival, s obzirom na činjenicu da su "albatrosi" na deobi poslednjeg i pretposlednjeg mesta sa francuskim Asvelom. Oba tima imaju svega četiri pobede iz 22 kola, pa svakako nisu u poziciji da bilo kome prete.

Međutim, Zvezda se ove godine već "opekla" sa pomenutim Asvelom, pa će u Berlinu, uprkos znatno jačem igračkom kadru, morati da bude izuzetno oprezna. Pre svega zbog činjenice da trener Janis Sferopulos ne može da računa na nekoliko jako bitnih igrača, ali i zbog tradicije i nekih "duhova prošlosti" kada je reč o večerašnjem rivalu.

Foto: Starsportphoto©

Džavonte Smart (u sredini) mogao bi da ima bitnu ulogu u večerašnjem meču

 

Sferopulos, kao što je poznato, ne može da računa na Miloša Teodosića i Nikolu Topića, dva plejmejkera, a pod znakom pitanja je i učešće Nemanje Nedovića. Iskusni bek otputovao je u Nemačku, a odluka da li će biti u timu biće doneta pred sam početak meča.

Navijači Crvene zvezde pre svega nadaju se da će večeras biti izbegnuta sudbina nekih ranijih okršaja sa Albom. Istina, crveno-beli su ove godine lako dobili "albatrose" u Beogradu, praktično rutinski, ali svima u sećanju ostala je prošla sezona.

"Delije" su bile zagrejane da ekipa može u top osam, a onda je usledio meč protiv Albe u Beogradu, krajem februara 2023. godine. "Albatrosi" su slavili u krcatom "Pioniru" sa ubedljivih 87:72 i tako praktično ugasili nade crveno-belima da mogu u nokaut fazu.

 

 

Slično je bilo i godinu dana ranije, u sezoni 2021/22. Zvezda je tada, krajem marta, još uvek imala kakve-takve šanse da se nađe u doigravanju, a onda je usledio meč u Berlinu koji je Alba dobila 74:70. Time je, suštinski, stavljena tačka na Zvezdina nadanja da može dalje.

Te godine je, podsetimo, ekipa iz Berlina slavila i u Beogradu, prilično glatko - 78:63. 

Nemci su oba puta tukli Beograđane i u sezoni pre toga, 2020/21, ali i početkom 2020, kada su slavili usred Beogradske arene nakon produžetka.

Dakle, Zvezda nema nimalo prijatno iskustvo sa Albom. Bilo je tu i određenih trijumfa, kao onaj prošlosezonski u Berlinu, ali utisak je da su porazi upravo protiv ovog tima zapravo i koštali Zvezdu boljeg plasmana u prethodnim sezonama.

Foto: Starsportphoto©

Rokas Gedraitis

 

Svesni su u crveno-belom taboru šta ih večeras očekuje, što potvrđuje i izjava krilnog igrača Rokasa Gedraitisa.

Očekujem pobedu protiv Albe, naravno. Radi se o ekipi koja je mlada i veoma poletna, može mnogo da trči, slično kao Baskonija i to je stil koji se ne razlikuje mnogo od vremena kada sam ja igrao tamo. Igraju kod kuće i biće nam veoma teško, ali želimo trijumf - ističe Gedraitis.

Ovako izgledaju međusobni okršaji Zvezde i Albe u Evroligi.


Crvena zvezda - Alba      85:71

Crvena zvezda - Alba      72:87

Alba - Crvena zvezda      84:88 (produžetak)

Alba - Crvena zvezda      74:70

Crvena zvezda - Alba      63:78

Alba - Crvena zvezda      81:58

Crvena zvezda - Alba      84:90 (produžetak)

Crvena zvezda - Alba      85:94 (produžetak)

Alba - Crvena zvezda      93:80

Alba - Crvena zvezda      73:68

Crvena zvezda - Alba      86:69

 

A ovako trenutna tabela elitnog evropskog takmičenja.

 

Standings provided by Sofascore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51