• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

15.06.2024

19:26

Sferopulos:  Možemo da sanjamo o fajnal-foru, želimo da zadržimo igrače iz prethodne sezone!

Starsportphoto

Crvena zvezda

Sferopulos: Možemo da sanjamo o fajnal-foru, želimo da zadržimo igrače iz prethodne sezone!

Podeli vest

Trener Crvene zvezde, Janis Sferopulos (57) govorio je u velikom intervjuu za klupski sajt o raznim temama.

Kupio je grčki strateg navijače crveno-belih u veoma kratkom periodu. Uprkos dolasku u nezgodnom trenutku i porazu u prva dva derbija, uspeo je da sa ekipom zabeleži osam uzastopnih pobeda nad "večitim" rivalom, i tako osvoji triplu krunu.

Nakon uspešne prve sezone, osvrnuo se na razne teme, uključujući i saradnju sa iskusnim košarkašem Milošem Teodosićem, koja će se nastaviti da igra u taboru kluba sa Malog Kalemegdana i sledeće sezone.

- Miloš je blagoslov za svakog trenera, jer je veoma talentovan i ima snažan karakter. Trenirati takve igrače je velika čast. Znam ga od kada je imao 19 godina, pokušavao sam da mu pomognem na početku, bio je veoma mlad, prvi put van Srbije. Stvorili smo odnos tada i ponovo se sreli kada sam bio pomoćni trener u CSKA. Imali smo odličnu sezonu, nastavili da gradimo odnos. Poznajemo se i naša saradnja je izvrsna - rekao je Sferopulus u intervjuu za klupski sajt.

Foto: Starsportphoto

Janis Sferopulos i Miloš Teodosić

Publika pred svaki meč grčkog stručnjaka dočekuje gromoglasnim aplauzom, bez obzira na ishod prethodne utakmice ili trenutnu rezultatsku situaciju. Tokom vođenja utakmica, uvek je pun poštovanja prema protivniku, smiren i staložen, pa je teško ne zapitati se kako ostaje tako miran i pribran pod pritiskom.

-Tokom utakmice je najvažnije da čitate igru i reagujete. Nije sve samo taktika, morate da imate i osećaj, oslanjate se na iskustvo, da slušate instink… Zato morate da bude smireni, kako bo doneli prave odluke. Nisam oduvek bio takav, ali kako karijera odmiče, shvatate da je veoma važno da ostanete koncentrisani, da ne gubite razum, jer igrači gledaju trenera kako kontroliše igru i onda se i oni ne nerviraju, fokusirani su na izvršenje plana. Smirenost je veoma važna i dolazi iz vere u tim i igrače, da ako gubimo i 15 razlike, možemo da dobijemo. To sam hteo da dam igračima, kao otac svojoj deci - dodao je iskusni stručnjak.

Kada je naredna sezona u pitanju, Sferopulos planira da nastavi da ukazuje šansu talentovanom Andreju Kostiću.

 - Za mene je od velike važnosti, posebno sada u Crvenoj zvezdi, da izgradim, kao trener ne samo sadašnjost, već i budućnost Kluba. Mislim da je dobro uvek imati, kako se kaže žargonski “svežu krv”, generaciju mladih igrača koji će biti ovde mnogo godina! Jedan od njih je Andrej Kostić, koji je pokazao da je vrlo talentovan, ali pred njim je mnogo rada, ima prostora za napredak, jako je mlad, treba da ostane skrona, da vredno radi, a veliki korak za njega u njegovim godinama je već sada da trenira sa prvim timom, sa profesionalcima i muškarcima i to je nešto novo za njega. Biće mu razumljivo potrebno određeno vreme za period tranzicije kako bi se adaptirao na ovaj viši nivo. I onda će dobiti šansu u sledećoj sezoni da odigra neke utakmice. Računam na njega - dodao je Janis.

Osim Andreja, dotakao se Sferopulos i prvog pojačanja u taboru crveno-belih, iskusnog centra Uroša Plavšića.

- On doduše nije toliko mlad kao Andrej, ali je takođe igrač od koga mnogo očekujem i verujem u njega. Može da odradi mnogo sjajnih stvari za tim, ima više iskustva od Kostića, biće mu potrebno i manje vremena da se adaptira i privikne i verujem da će biti spreman da igra na ovom nivou Evrolige. Kao trener nikad ne znaš koliko ćeš ostati u klubu, zato je po meni primarno da se obezbedi kontinuitet za Klub. Ovi mladi igrači koje smo doveli obezbeđuju upravo to – kontinuitet, mladu bazu domaćih, srpskih igrača, koji će biti uvek baza tima - dodao je Grk.

Foto: kkcrvenazvezda.rs

Uroš Plavšić

Potom se dotakao trener Crvene zvezde u priče o daljim potezima na tržištu, kao i o izgledu ekipe u narednoj sezoni.

- Mi želimo da zadržimo bazu igrača iz prethodne sezone, pod time podrazumevam neke strance koji su već produžili. Još uvek razmišljemo i razgovaramo sa svim igračima koji si bili deo ekipe u ovoj sezoni i to ćemo uraditi u narednim danima. Moramo da zadržimo osnovu iz ove sezone, srpsku osnovu, zatim neke strance, zatim da dovedemo još neke nove igrače, kako strane tako i srpske, kao na primer Plavšić, koga smo već doveli. Oni će nam doneti energiju, atleticizam i veštine koje su potrebne da budemo još jača grupa igrača, koja može da se takmiči na najvišem nivou - objasnio je Janis.

Za kraj, osvrnuo se Sferopulos i na to koji su ciljevi naredne sezone na domaćoj ali i evropskoj sceni. 

- Moramo korak po korak da idemo u Evropi, pokušavamo da napravimo jak i takmičarski nastrojen tim. Treba da idemo korak po korak, sve ove godine učešća u Evroligi, ako se ne varam, imamo jedno učešće u plej-ofu. Prvo da obezbedimo plej-of, a zatim da razmišljamo dalje. Možemo da sanjamo o F4, ali ne želimo da pričamo o tome, već moramo da radimo mnogo da bismo bili u prilici da dođemo do toga - zaključio je Janis Sferopulos.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50