• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

26.10.2024

06:40

Na današnji dan: Zvezdin katanaćo protiv Milana!

Printscreen

Crvena zvezda

Na današnji dan: Zvezdin katanaćo protiv Milana!

Podeli vest

Fudbaleri Milana i Crvene zvezde remizirali su 26. oktobra 1988. godine u prvom meču drugog kola Kupa šampiona.

Mnogi fudbalski zaljubljenici su čuli za termin katanaćo, ali... Koliko vas zapravo zna šta to označava? U teoriji - reč je o trenerskoj filozofiji koju je izmislio legendarni - Elenio Erera. U doba kada su ekipe igrale na gol više, Argentinac je rešio da promeni pristup, fokusira se na odbranu svog gola i većinu akcija kreira iz kontre, odnosno, nakon greške protivnika. Za praktičnu nastavu najbolje bi bilo da pogledate utakmicu koja je odigrana baš na današnji dan - 26. oktobra 1988. godine na "San Siru", kada je Crvena zvezda zahvaljujući Ererinoj filozofiji uspela da izbegne poraz od kaznene ekspedicije Milana koju je sa klupe predvodio Arigo Saki. 

"Rosoneri" su tih godina bili strah i trepet za sve u Evropi. Vođeni čeličnom rukom Silvija Berluskonija, u tabor Milana stigle su najveće zvezde tadašnjice. Arigo Saki je u svom sastavu imao holandski trojac - Rajnkard, Gulit, Van Basten, ali italijanskom velikanu ništa nije pomoglo protiv Crvene zvezde.

Svestan da bi nadigravanje sa Milanom bio ravno suicidu, trener Crvene zvezde - Branko Stanković, rešio je da posluša savet iskusnijeg kolege Elenia Erere. 

Zaigrala je Crvena zvezda sa petoricom u poslednjoj liniji, a fokus beogradskog velikana bio je na zaštiti svog gola. Nažalost, statistika u to vreme nije bila zastupljena zbog čega je nemoguće doći do tačnog podatka, ali se stiče utisak da je Milan loptu u svom posedu imao preko 70 minuta igre. No, ključ za bedem ispred gola Stevana Stojanovića izabranici Arigo Sakija nisu pronašli. 

Zvezda je bila sjajno organizovana, a iz kontre uspela je i da povede golom Dragana Stojkovića. Aktuelni selektor Srbije promešao je odbranu Milana i matirao Galija za 1:0. Nažalost, radost crveno-belih kratko je trajala budući da je prvu i jedinu grešku gostujuće odbrane samo 30ak sekundi kasnije vešto kaznio Pjetro Paolo Virdis za konačnih 1:1. 

Crvena zvezda: Stojanović - Jurić, Ivanović, Najdoski, Radovanović, Vasiljević - Bešić, Šabanadžović, Savićević, Stojković - Bursać. Trener: Branko Stanković

Milan: Gali - Musi, Tasoti, Barezi, Maldini - Anćeloti, Gulit - Kolombo, Donadoni - Van Basten, Virdis. Trener: Arigo Saki. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija