• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

31.05.2024

10:46

Piksi: Englezi nisu vanzemaljci, bio bih zadovoljan četvrtfinalom

Starsportphoto

EURO 2024

Piksi: Englezi nisu vanzemaljci, bio bih zadovoljan četvrtfinalom

Podeli vest

Hajde da stignemo do četvrtine finala Evropskog prvenstva, a posle je sve moguće, poručuje selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

"Orlovi" već četvrti dan treniraju u Pazovi, s tim da se zbog klupskih obaveza nisu pojavili svi igrači. Očekuje se da do 2. maja uveče svih 26 fudbalera sa Piksijevog spiska bude u Pazovi na raspolaganju selektoru. Zatim će otići na mini pripreme u Austriju, gde će 4. juna odmeriti snage sa ovom reprezentacijom. Konačnu probu za EURO imaće u Stokholmu protiv Švedkse 9. juna. Stojković istiće da bi na kontinentalnoj smotri bio zadovoljan četvrtinom finala. 

- Pa voleo bih da odemo među osam u Evropi. Dakle, da prođemo prvi krug, pa onda još jednog rivala, a onda je sve moguće. Ne bih potpisao ništa zapravo. Ja znam da se to kaže žargonski. Kao da ja vas pitam - je li biste potpisali da razbijemo Bugare 2:2, ali da idemo na EP? Svaka dobra igra, svako požrtvovanje, sve je to dobro za srpski fudbal. Smejali smo se 2004. godine Grcima, a  oni osvojiše EP protiv Portugala. Ne smete nikog da potcenite. Jedino merilo je teren - kaže Stojković. 

Foto: Starsportphoto

 

 

Prvi meč na šampionatu Srbija će odigrati protiv Engleske 16. juna u Gelzenkirhenu. Izabranici Gereta Sautgejta slove za favorite. Piksi naglašava da oni niksu vanzemaljci.

- Pre dve godine imali smo teškog protivnika na startu, Brazil. Naš problem je bio što u napadačkom smislu nismo bili na nivou zbog određenih problema. Tamo gde smo bili najjači, nismo mogli da odgovorimo na izazov. Sada imamo Engleze na startu, koji su jaki, ali mi verujemo da možemo da napravimo rezultat. Jesu oni jaki, ali nisu vanzemaljci. Ja se nadam da ćemo moći da igramo sa njima. Kad igate na velikom takmičenju, morate da budete iznad maksimuma, u svim segmentima igre. Igrači još nisu na maksimumu, ali sada radimo na tom planu. I ovi koji će tek da dođu imaće jedan dril u Austriji. Neću da imam dilemu da li mi igrač može 60, 70 ili 90 minuta. Svi moraju da budu na visokom nivou. Shvatamo ozbiljno takmičenje, hoću da odigramo ozbiljno, a ako je neko bolji od nas - pružižemo ruku - jasan je selektor. 

 

Iz generacije EP poveo bih sebe

Kada bih imao pravo da povedem jednog igrača sa Evropskog prvenstva 2000. godine, poveo bih sebe, poručio je selektor Dragan Stojković Piksi. 

- Sebe, naravno. Da skratimo priču. Gde mene na klupu, odmah 3:0 za Sloveniju. Onda bih morao da uđem da vadim fleke. Šalim se malo. Bila je to odlična generacija, ali nema poente vraćati 25 godina unazad. Ova generacija ima priliku da uradi nešto, da učini Srbiju srećnom i tu šansu mora da iskoristi. Moramo da budemo dobri, niko ne mora ništa a nam poklanja, već da zaradimo na terenu i dođemo do uspeha - rekao je Piksi. 

 

Osim Engleske, zahtevne će biti utakmice i sa Slovenijom i Danskom. 

- Englezi su među dve, tri ekipe po kvalitetu koje bi mogle da se nađu u završnici. Strahovit individualni i timski kvalitet. I ove ostale ekipe su dobre. Svaka utakmica će biti različita. Važnost svake utakmice biće na istom nivou. Mi ne možemo da utičemo na žreb. Naš posao je da analiziramo sve, izvučemo važne podatke, radimo na tome i tek ćemo raditi. Trenutno nas zanima Austrija. Biće zahtevna utakmica. Fizički fenomenalna i videćemo na toj utakmici koliko možemo da uradimo - kaže Stojković. 

Pre zvaničnih mečeva, sledi prijateljski duel sa Austrijom, a Piksi naglašava da Srbija mora ozbiljno da shvati taj duel. 

- Bili smo kilavi u kvalifikacijama, a sada nam je šansa da popravimo utisak. Da budemo bolji i povratimo samopouzdanje. To može dobrom igrom i dobrim rezultatom. Specifična utakmica, jer nam dolazi pred veliko takmičenje. Shvatamo je ozbiljno. Kad nosite dres svoje zemlje, imate veliku odgovornost. Mi imamo odgovornost i prema navijačima. Ljudi će doći da nas podrže. To je od suštinske važnosti. A na nama je da im odgovorimo na pravi način, da ih kući pošaljemo sa osmehom. Iz tog razloga, odgovornost je velika. Verujem da možemo sa njom da se izborimo - nada se selektor. 

U pomenutim mečevima, Stojković neće računati na igrače koji se još nisu priključili državnom timu. 

- Utakmice sa Austrijom i Švedskom shvatamo ozbiljno, tako nešto će nas čekati na EP. Situacija nije ista kao u martu. Ovo je nešto što smo želeli i tražili. Hoćemo da budemo na potrebnom nivou i ostavimo dobar utisak. Hoćemo da dobijemo na samopouzdanju. Videćemo u kakvom stanju su igrači. Nadam se da će biti sve okej. Ipak, treba biti pametan i ne treba praviti gluposti. I Mitrović i Sergej stižu 2. juna u ponoć. Jović i Milenković tek 3. juna. Ako neko misli da oni treba 4. juna da igraju, onda nemam komentar. Nećemo ulaziti u tu vrstu rizika. Milenković ima utakmicu 2. juna. Tih nekoliko igrača biće na klupi - objašnjava Piksi. 

Foto: Starsportphoto

 

Posebno mu je važno da tim fizički bude spreman. 

- Sve ekipe koje su se kvalifikovale, startuju od nule, svi imaju iste šanse. Ići ćemo korak po korak. Učinićemo sve da taj prvi korak napravimo uspešno, a to je da se kvalifikujemo u drugi krug. Kasnije naravno, fokus će biti na tome ko vam je sledeći protivnik. Od igrača tražim maksimalan fokus. Zbog toga ćemo u ovom periodu tražiti pored defantivnih taktičkih stvari i fizičku spremnost. Na fizičkom planu biće vrlo zahtevno. Uradićemo sve da ekipa bude spremna. posebno me raduje što nemam ambulantu. Nema povreda - naglasio je Stojković.  

 

SUPERLIGA SE PROMENILA, ZADOVOLJAN SAM SA SVIH 26 IGRAČAP

Prve dve godine, selektor je pričao da u Superligi nema igrača za reprezentaciju, a sada se to promenilo. Na spisku su Nemanja Stojić iz TSC-a i Uroš Spajić i Srđan Mijailović iz Crvene zvezde. 

- Dve godine su prošle od kada sam rekao da u Superligi nema igrača za reprezentaciju. Mnogo toga se promenilo. Napredovali su. Niko nije na spisku jer ima lepu frizuru ili mi je brat od tetke, već zato što zaslužuje. Sa moje strane, odluka o pozivanju svakog je potpuno opravdana. Oni koji nisu dobili šansu, ovo im je pokazatelj da ih pratimo i da će u dogledno vreme i oni biti deo A tima. To naravno zavisi od njihove forme, partija i slično. Nikom vrata reprezentacije nisu zatvorena. I oni koji nisu tu, možda će biti sledeći put. Kristalno je jasno da ovu vrstu odluka donosim samostalno i savesno. Ali ako vam se ime našlo na širem spisku, to dovoljno govori da morate da nastavite da radite, da budete još bolji i da vam to bude vetar u leđa - kaže Stojković. 

Za Spajića veruje da je rođeni lider i to mu se posebno sviđa.

- Od kada sam postao selektor, on je bio u reprezentaciji. Mnogo mi je drago da se vratio u formu i vratio je nadu da produžava karijeru. Imao je tešku povredu i to u nevreme pred Svetsko prvenstvo. To je bilo nefer prema njemu, ali se dešava. On je izizetan profesionalac. Njegova ličnost je na visokom nivou i ja to cenim. Ja bih rekao da je on lider broj jedan u Crvenoj zvezdi. Svi ostali igrači mogu samo da gledaju. To liderstvo se meni dopada. Ne predaje se, veruje, pruža maksimum. I drago mi je da sve utakmice koje sam ispratio u protekloj sezoni bile su zadovoljavajuće ili iznad toga. Prošao je i na psihološkom planu težak period, ali to je život i opet je na velikoj sceni - ističe Piksi.

Za Mijailovića veruje da je zahvalan igrač. 

- Srđan Mijailović je igrač iz domaće lige, ali on i Spajić su zasluženo sa nama. Cenim njihove kvalitete, pratio sam ih u Ligi šampiona, pratio sam ih u mečevima visokog intenziteta. Bez obzira na ime protivnika, Mijailović je uvek bio maksimalno posvećen igri, veliki profesionalac, može da pokrije nekoliko pozicija, pa ćemo videti - poručuje strateg "orlova". 

Posebnu pažnju obratio je i na Veljka Birmančevića, koji je Spartom iz Praga osvojio duplu krunu. 

Foto: Starsportphoto

 

- Brojke i učinak na terenu, rezultati i forma su impresivni. To me je nateralo da ga svrstam među 26 igrača. Svi igrači imaju šansu da me ubede da pripadaju ovde. On je uspeo da me ubedi na perfektan način. Moj posao je da pratim, da zapisujem, da merim, da cenim i mislim da je on zaslužio poziv. On je brz, sve što je u napadu, može da odigra. I desno i levo i iza napadača. Izuzetno pokretljiv igrač. Fantastična eksplozivnost na terenu. Lake noge i brze, dao je puno golova. Dupla kruna, golovi, asistencije...sve govori u prilog da sam uradio dobru stvar i stavio ga na spisak. On je kod mene i debitovao. Sada je na njima da se dokazuju i zapečate svoje mesto u timu. Imate igrača koji su igali protiv Bugarske, ovih, onih, ali nisu me ubedili 100 odsto da im je mesto ovde - nema dilemu Piksi. 

 

Svaka čast kadetima, ne brinemo za budućnost

Čestitam kadetima na plasmanu u polufinale Evropskog prvenstva, kaže selektor Stojković. 

- Išao sam da gledam klince, čestitam im. Nekoliko njih je pokazalo da ne moramo da brinemo za budućnost srpskog reprezentativnog fudbala. Za nekoliko godina, bićemo u vrhu. I drago mi je zbog toga. Nije mi bilo teško da odem da ih pogledam i dam im podršku, ako im je značila. A vidim da jeste - poručio je Piksi. 

 

Raduje ga što nema povređenih igrača i što se Nemanja Gudelj oporavio.

- Gudelj deluje odlično. Kao da nije ni bilo povrede. Sve napore izdržava bez problema. Razgovaram sa njim svaki dan i vidim ga na terenu. Tu nema laži. Sve napore koje imaju na treningu, izdržavaju svi. Gudelj samo neka ovako nastavi - zaključio je Stojković.

Kad podvuč crtu, spisak od 26 igrača je najbolje što Srbija u ovom trenutku ima. 

- Mislim da je u ovom trenutku to najbolje što Srbija ima. Ja sam ovde da donosim odluke, a ne da ne daj Bože činim nekom usluge. Dobro sam razmislio i sa ovom grupom od 26 igrača sam potpuno zadovoljan. Izuzetno me raduje činjenica da smo nešto ranije od uobičajnog programa krenuli sa pripremama. Igračima je jasna važnost turnira. trenutno je tu 16 igrača. Već 1. juna će se priključiti Vlahović, Kostić, Ilić, Kostić, Tadić i Samardžić, 2. juna Mitrović i Sergej Milinković Savić i 3. juna Milenković i Jović, koji je u Australiji. Milenković ima zaostalu utakmicu, gledamo da ga oslobodimo toga - pojasnio je selektor. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17