• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

05.06.2024

15:02

Oglasio se selektor rivala Srbije: Jedan šut nas je delio od titule, znamo da možemo!

EPA Images

EURO 2024

Oglasio se selektor rivala Srbije: Jedan šut nas je delio od titule, znamo da možemo!

Podeli vest

Selektor reprezentacije Engleske Geret Sautgejt poručio je u intervjuu za sajt UEFA da je njegov tim spreman da napravi još jedan korak, nakon što je na EP 2020. Engleska poražena u finalu od Italije posle slabijeg izvođenja jedanaesteraca.

Blistali su Englezi na prethodnoj smotri najboljih timova Starog kontinenta, imali su veliku šansu da pred svojim navijačima na "Vembliju" dođu do prve titule prvaka Evrope u istoriji, ali nisu je iskoristili. Očekivanja engleske javnosti uvek su velika, a sada i sa dosta argumenata na Ostrvu se nadaju prvom vrednom trofeju od 1966. godine kada je Engleska postala prvak sveta.

- Turnir je igran u neobičnim okolnostima kada se svet oporavljao od posledica korone. Za nas, kako je šampionat odmicao tako smo igrali sve bolje, a ključna je bila pobeda nad Nemcima u osmini finala, prva za nas nad tim rivalom od finala SP 1996. godine. Stigli smo do prvog finala nekog velikog takmičenja nakon 50 godina i to je bilo fantastično iskustvo. Nažalost, na kraju nismo uspeli da osvojimo titulu, tako da su osećanja pomešana kada se setim prethodnog Evropskog prvenstva - izneo je Sautgejt svoje asocijacije na prethodni EURO.

 

Foto: EPA Images

 

 

Tri godine kasnije Englezi u Nemačku odlaze sa velikim očekivanjima, motivisani da ovoga puta naprave dodatni iskorak i stignu do samog kraja.

- Konstantno već pet-šest godina igramo na vrhunskom nivou. U poslednjih pet godina sve vreme smo među pet najboljih reprezentacija sveta i stekli smo iskustvo igranja velikih eliminacionih utakmica. Naši igrači imaju ogromno iskustvo igranja na najvišem klupskom nivou, tako da svi sa pravom vidimo sebe kao jednog od favorita. Takav optimizam možemo da potkrepimo činjenicom da nas je na prethodnom Evropskom prvenstvu jedan šut delio od titule, dakle znamo da možemo. Ta vera je izuzetno značajna u psihološkom smislu, ali moramo da idemo korak po korak - nije krio optimizam selektor Engleske.

 

Foto: EPA Images

 

 

Geret Sautgejt jedan je od retkih koji su imali tu čast da predstavljaju svoju zemlju na Evropskom prvenstvu kao igrači i kao treneri. Bio je član ekipe koja je 1996. stigla do polufinala na turniru koji je održan u Engleskoj. Upravo je Sautgejt bio tragičar tog leta pošto na starom "Vembliju" nije iskoristio jedanaesterac u šestoj seriji polufinalnog okršaja sa Nemačkom.

- Prethodni EURO 92 pratio sam dok sam bio na odmoru i sećam se da sam tada pomislio "naredni šampionat igra se u Engleskoj i baš bi bilo lepo učestvovati". Tada je to postao cilj za mene kao mladog fudbalera i ostvario sam ga četiri godine kasnije. Nikada pre tog meča sa Nemačkom nisam igrao na "Vembliju", sećam se svega. Sunce je sijalo, buka je bila ogromna. Mi nismo blistali na svakom meču tog leta, ali bilo je i odličnih partija kao što je pobeda nad Holandijom 4:1 u grupi. Veza između igrača i navijača bila je zaista posebna, kao i atmosfera u svlačionici - prisetio se aktuelni selektor "gordog albiona" turnira koji je održan pre 28 godina.

 

 

Sautgejt je već punih osam godina na klupi nacionalnog tima. Pre toga bio je menadžer Midlzbroa, a predvodio je i mladu reprezentaciju Engleske pre nego što je preuzeo seniorski tim. Bivši fudbaler Kristal palasa, Aston Vile i Midlzbroa ističe da je oduvek želeo da svoje igračko iskustvo prenese mlađim naraštajima.

- Mislim da sam mnogo naučio tokom igračke karijere i želeo sam da se oprobam kao trener, kako bih primenio sve što sam naučio. Takođe, imao sam veliku želju da pomognem mladim igračima. Najbolji treneri izvlače iz igrača ono najbolje i želeo sam da od fudbalera sa kojima radim stvorim njihovu najbolju verziju - zaključio je Geret Sautgejt.

 

Foto: EPA Images

 

 

Učešće na Evropskom prvenstvu Engleska započinje 16. juna u Gelzenkirhenu protiv Srbije. Sledi duel sa Danskom (20. jun, Frankfurt) i na kraju utakmica protiv Slovenije koja je na programu 25. juna u Kelnu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17