• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

06.06.2024

08:30

Rade Bogdanović savetuje Piksija: Protiv Engleza da izginemo, da se zatvorimo, a ne da se junačimo!

Miloš Rafailović

EURO 2024

Rade Bogdanović savetuje Piksija: Protiv Engleza da izginemo, da se zatvorimo, a ne da se junačimo!

Podeli vest

Bivši fudbaler i sada fudbalski komentator Rade Bogdanović za Informer TV kaže da nije preterani optimista što se tiče reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, ali ako "orlovi" budu dali 30 odsto više od maksimuma imamo čemu da se nadamo.

Srbija u grupi C sa Engleskom, Slovenijom i Danskom. Nekadašnji fudbaler i reprezentativac SRJ ipak ističe da sa svima može da se igra, te ako budemo igrali kao tim imamo čemu da se nadamo. U prvom pripremnom meču Srbija je poražena od Austrije (2:1), pa su navijači razočarani.

- Kakva nam je sudbina? Videćemo. Bitno je reči da je taj meč sa Austrijom deo priprema, kada se analizira  probama, ali smilim da je to možda malo i kasno. To se moralo već da se zna, ko, šta, s čim i na koga udarati u fudbalskom smislu. Ovo je jedan lep period za sve nas, pričati o fudbalu pred Evropsko prvenstvo, pa Olimpijske igre... Ali, imamo tešku grupu. Engleze, nisu nepobedivi naravno, sa svakim može da se igra, nema danas fudbalskih babaroga, koga čovek treba da se plaši. Dobar organizavan, bezobaraz kolektiv, može svašta da uradi - rekao je za TV Informer Rade Bogdanović. 

Na pitanje da li možemo da prođemo grupu, nije baš ubeđen Bogdanović.

- Nisam preterani optimista. Kako sad igra naš tim, kilavi smo još od Portugala, nismo napredovali. Na turnirskom takmičenju nikada se ne zna, možete da bljesnete i da padnete. Ali ako naš tim da 30 više od maksimuma možemo nečemu da se nadamo. Imate Maroko koji nas je kupio na Svetskom prvenstvu, skroman, ali disciplinovan i borben tim, da nam oni budu model. 

Rade Bogdanović kaže da pravimo grešku jer preuveličavamo individualne kvalitete naših igrača.

- Visina ugovora nije merodavna. Imamo dobre igrače ali i igrače koji liče jedni na druge, brzinski, visinski, nema razlike na pozicijama. Selektor je pokušao da napravi varijante protiv Austrije  pa smo videli centralne bekove gde im nije mesto.  Fali nam brzina. Kod nas pisma putuju po mesec dana na teritoriji oštine. Nismo brza nacija, fale nam bekovi, ali ima materijala.

Srbija je u grupi sa Slovenijom, Engleksom i Danskom.

- Slovenija? Nikad ih nisam voleo. Englezi su najlaška utakmica, jer nemate šta da izgubite. Finalisti su prethodnog EP, kada ih vidite dobri su, ali nisu vanzemaljci. Nemate šta da izgubite. Danci i Sloveni su duga priča. Danci imaju tradicuju, pet igrača iz Premijer lige i četiri iz Bundeslige. Dobro, organizovana ekipa. Skandinavci nam ne leže. Slovenci imaju odličnog trenera, jedan od boljih na Balkanu, disiplinovan. To će nam biti možda i najteža utakmica. Slovenija najbitnija, tu se lomi. Ako ništa ne uradimo protiv Engleza, bar bod, ova druga je baš odlučujuća ili jesi ili nisi. Što se tiče Engleza, mislim da naš selektor  razmišlja studiozno, da misli o tome da neće da se junači. Treba da odigramo tvrdu utakmicu na kontru, da zatvorimo prilaze, da ne idemo u drugu utakmicu sa presijom i lošom atmosferom. Treba da se zatvorimo i izginemo kao Zvezda u Bariju, najbolja taktička utakmica. Zatvorili su kapije. Ako hoćeš rezultat nema junačenja. Ne možemo pretiti Englezima. Biće malo golova. Protiv Slovenije očekujem otvoren meč. Imamo malu prednost posebno ako se Vlahović malo probudi. Mislim  da ćemo Sloveniju da dobijemo. Protiv Danaca idemo na sve ili ništa. 

Kaže da ne bi mnogo menjao spisak pisak sa igračima za EURO.

- Nema tu mnogo da se doda, ima da se oduzme. Ali s tim Srbija raspolaže, možemo da diskutujemo, ali možda dva ili tri fudbara ne bih stavio u tim.

Nada se da svi "orlovi" mogu da igraju kao Pavlović.

- Na poslednjem meču mali Pavlović, kažem mali jer mi je drag... Borben je, igrao je srcem, kod bi tako ušli u utakmicu možemo da se nadamo. Morate da dajete više nego što možete da biste opstali.

Foto: tanjug/ap

 

 

Timski duh i atmsfera su veoma biti na velikim reprezentativnim takmičenjima.

- To je možda i najbitnije. Zajedno ste 24 sata, cele pripreme, zajedno žive. Mislim da je kod nas dobra atmosfera. Uvek će biti priča, ali mislim da je dobra atmosfera.

Nada se da će u prvom planu biti ekipa, a ne individuelni kvalitet.

- Treba da se oslonimo na 25 igrača zajedno. Ne bi bilo dobro da imao jednog da puvuče, bolje kolektiv.

Mnogi strahuju u kakvoj je formi Aleksandar Mitrović, jer igra u Al Hilalu, u Saudijskoj Arabiji.

- Paruštinu koju je dobio, dva miliona mesečno... Ja bih otišao peške, otišlo bi 90 odsto fudalera. To je nenormalan novac. Ali, jeste što južnije to tužnije u fudbalskom smislu. Jeste korak nazad u sportskom smislu ali je to nenormalan novac. Zato odlaze igrači tamo. Ja sam išao u Južnu Koreju za bolji novca. Sad su prebacili igricu. Novca nikad nije dosta. Tamo se ne ide po afirmaciju, nego zbog novca. Život nije lak, teško je držati fizičku spremu. Počinju da treniraju kad hodža stane, kad su džamije mirne. 

Foto: epaimages

 

 

Bogdanović kaže da su Englezi faviriti za trofej, a ne vidi ko bi mogao da bude iznenađenje. možda Srbija.

- Englezi najveći favorizi, jer rastu, napreduju, imaju dobre igrače, mlade igrače, brzinu, sve imaju. I prošli put su mogli da osvoje, ali naleteli su ba Italijane u finalu, oni idu da osvoje, zato su izubili. Francuzi su dominantni. Ali, da li ste videli stajling, došao u štiklama... Ne mogu da verujem  da Bog može da dozvoili da osvoje Evropsko prvenstvo. Ja sam se krstio. Ono  treba doživeti. To su nove generacije, treba se priviknuti. Ali su dominantni godinama, imaju ale u ekipi, genetski su fenomenalni, brzina, tehnika.  Teško može da bude iznenađenja. Od ističnog bloka patriotski možda mi, ali teško neko može da iznenadi Nemce u Nemačkoj, Špance, Italijane, Francuzi... Jedna je Grčka! 

Komšije Hrvati su u teško grupi sa Italijom i Španijom.

- To ništa ne znači. Španci su mladi, Italijani jesu namazani, prljavi i pokvareni, ali nijedna ekipa nema srce kao što imaju Hrvati. To je puls pored znanja. Odlična reprezentacija - poručio je Rade Bogdanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija