• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

16.06.2024

16:40

Sa Englezima nek bude borba prsa u prsa, pa šta nam Bog da! Učesnik EP 2000. ima poruku za "orlove"!

ATA Images

EURO 2024

Sa Englezima nek bude borba prsa u prsa, pa šta nam Bog da! Učesnik EP 2000. ima poruku za "orlove"!

Podeli vest

Nema kukanja, žreb je hteo da prvi meč na Evropskom prvenstvu igramo protiv Engleske i sad jedino možemo hrabro da im se suprostavimo. Važno je i da se momci ne potroše emotivno, da se ne izduvaju kao balon, jer nas tek čekaju dve ključne utakmice za prolaz dalje, kaže Ivica Kralj (51) u intervjuu za Informer!

Nekada sjajni golman odlično zna kako je učestvovati na velikim takmičenjima, s obzirom da je bio deo našeg nacionalnog tima, kada smo poslednji put igrali na EP pre 24 godine.

Tada je ujedno bio saigrač sa aktuelnim selektorom "orlova" Draganom Stojkovićem Piksijem i njegovim asistentom Goranom Đorovićem, a veruje da i ova generacija može da ponovi sličan rezultat iz 2000. i plasira se u nokaut fazu.

Pred večerašnji okršaj sa Ostrvljanima u 1. kolu grupe C na stadionu u Gelzenkirhenu (21.00, RTS 1, Arena premijum 1), očekuje da srpska reprezentacija pruži žestok otpor velikom favoritu, ali i naglašava da glave moraju da ostanu mirne i za duele sa Slovenijom i Danskom.

Kako protiv moćne Engleske?

- Uh, neće to biti nimalo lako, toga smo svi svesni. Engleska je u krugu najvećih favorita, ne samo u našoj grupi, nego na celom turniru, ali svaka ekipa na svetu ima i vrline i mane. Nama je zapalo da baš protiv njih igramo na premijeri. Možda bi bilo dobro da su prvo Danci ili Slovenci, ali to ne može da se bira, tako nam je zapalo i nema sada kukanja. Treba da izađemo hrabro na teren, da bude borba prsa u prsa, pa šta nam Bog da. Najvažnije je da se momci ne potroše emotivno, da se ne izduvaju kao balon, jer nas tek posle ove čekaju dve ključne utakmice za prolaz dalje.

Foto: Starsportphoto

Fudbaleri Srbije večeras imaju premijeru na EP

Šta bi moglo da bude ključno na ovom EP, kada je reč o igri Srbije?

- Da kvalitet imamo, to je jasno. Međutim, moramo da obratimo pažnju na odbranu, jer mi se čini da suviše lako primamo naivne golove. Za uspeh je potrebno da sve kockice poklope. U moje vreme smo znali da prođemo dalje i sa minimalnim brojem bodova, a nekad ni pet-šest nije dovoljno za to. Treba ostati miran u glavi, stpljiv, da se održi dobra atmosfera unutar ekipe, jer upravo taj timski duh može da bude presudan.

Dobro poznajete selektora, ima bolno iskustvo sa Mundijala u Kataru, da li će sada nešto menjati?

- Piksi ima ogromno fudbalsko znanje. Prolazio je kroz ovakve situacije kao igrač, ali i kao selektor, pa verujem da vrlo dobro zna šta radi i kako da spremi tim. Siguran sam da će neke njegove "cake" umeti da prenese i na ekipu. Meni je posebno drago što sada nema preterane euforije, kao što je bilo pred SP. Kada se spremaš i radiš u miru i tišini, bez prevelikih očekivanja, tada obično iz svega toga izađe nešto dobro. 

Foto: EPA Images

Kralj i Piski su bili dugogodišnji saigrači u reprezentaciji

Posle Gordog Albiona, na red dolaze Slovenci, pa Danci. Da li su oni naša šansa za prolaz dalje?

- Danska nam ne leži, to me malo brine. Nemamo baš dobar skor protiv njih, izuzetno su neugodni, čvrsti, često su umeli da sapletu favorite. Moraćemo jako dobro da se spremimo i da budemo obazrivi protiv njih, jer vrlo lako može da se dogodi da baš ta utakmica bude odlučujuća na nokaut fazu. Sa Slovencima je ista priča, ne pamtim kad smo ih lako pobedili, uvek nas namuče.

Od kojih naših igrača očekujete da nose igru "orlova" i da možda i zablistaju na ovom turniru?

- Mitrović, Vlahović i Tadić su imali fenomenalne sezone i sjajan lični učinak na klupskom planu. Njih trojicu vidim kao lidere našeg tima, samo im želim da ostanu zdravi i da nastave u istom ritmu u kom su igrali cele sezone. Naravno, uvek neko iz drugog plana može da iskoči, tako da neće biti iznenađenje ako još neki pojedinac zablista na EP, poput Sergeja, Kostića, Živkovića...

Foto: Starsportphoto

Od Mitrovića i Tadića se puno očekuje

Čini se da nikad veća konkurencija nije bila za mesto među stativama?

- Pre svega, smatram da je i za Acu Jovanovića iz Partizana bilo mesta na spisku putnika za EP, jer je ubedljivo najbolji golman u Superligi. Ipak, izuzetno respektujem i cenim trojku koju je selektor izabrao i drago mi je što imamo tako jaku konkurenciju. Kao neko ko je jeo taj hleb odlično znam kroz šta sve ti momci prolaze, koliko truda, rada i prolivenog znoja treba da bi došao u situaciju da nosiš dres državnog tima na velikom takmičenju i da braniš na najvećem nivou. Na sve to je i mladi Vukašin Jovanović na EP za kadete dokazao da za budućnost ne treba da brinemo.

Foto: Starsportphoto

Vanja Milinković Savić prvi kandidat za "jedinicu"

Ko su vaši favoriti za osvajanje titule u Nemačkoj?

- Engleska mi stvarno izgleda strahovito. Imaju vrhunske pojedince, izuzetan su tim, na poslednja dva-tri takmičenja su dogurali do same završnice i sada će sigurno napasti trofej. Nemce nikad ne treba otpistivati, pogotovo jer igraju kod kuće, a tu je i Portugal, koji može lako da iznenadi iz drugog plana. Što se tiče pojedinaca, nekako sam najviše fokusiran na tu našu grupu, pa ću zato izdvojiti golmana Jana Oblaka iz Slovenije. Godinama brani na vrhunskom nivou, kako u Atletiko Madridu, tako i za reprezentaciju. On je po mom ukusu i očekujem da samo potvrdi kvalitet na EP.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija