• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

01.07.2024

15:34

KRAJ! Portugal na penale srušio Sloveniju, golman Diogo Kosta odbranio tri jedanaesterca! (FOTO/VIDEO)

EPAIMAGES

EURO 2024

KRAJ! Portugal na penale srušio Sloveniju, golman Diogo Kosta odbranio tri jedanaesterca! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Fudbaleri Portugala savladali su Sloveniju nakon boljeg izvođenja penala i plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva! Meč je nakon 120 minuta završen rezultatom 0:0, a onda je u penal seriji nekadašnji prvak Evrope slavio 3:0, nakon što je njihov golman Diogo Kosta odbranio tri udarca.

Bio je to jedan od najuzbudljivijih mečeva u dosadašnjem toku šampionata, iako nakon 120 minuta nisu viđeni golovi. Sve se crtalo Slovencima da prođu dalje, pošto su imali psihološku prednost nakon što je u finišu prvog produžetka Jan Oblak odbranio penal Ronaldu. Ipak, u penal seriji bolje su se snašli Portugalci i preko Ronalda, Bruna Fernandesa i Bernarda Silve došli su do trijumfa. Sa druge strane, penale za Sloveniju promašili su Josip Iličić, Jure Balkovec i Benjamin Verbič.

Francuzi su savladali Belgiju sa 1:0 autogolom Jana Vertongena, a u 21 sat na programu je utakmica Portugal - Slovenija.

Do sada su se u četvrtinu finala plasirali Švajcarska, Nemačka, Engleska i Španija, a danas ćemo dobiti dva nova učesnika ove faze takmičenja.

 

PORTUGAL - SLOVENIJA 3:0 posle penala (0:0)

Grad: Frankfurt.

Stadion: Dojče Bank Arena.

Kapacitet: 47.000.

Sudija: Danijele Orsato.

Žuti kartoni: Drkušić, Karničnik, Stanković, Bijol (Slovenija), Martinez (Portugal).

Crveni karton: Kek (Slovenija, selektor).

PORTUGAL: Diogo Kosta - Kanselo (od 117. Neves), Ruben Dijas, Pepe (od 117. Semedo), Nuno Mendes - B. Fernandes, Paljinja, Vitinja (od 65. Žota) - B. Silva, Ronaldo, Leao (od 76. Konseisao).

Selektor: Roberto Martinez.

SLOVENIJA: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol, Balkovec - Elšnik (od 106. Iličić), Gnezda Čerin, Stojanović (od 87. Verbič), Mlakar (od 74. Celar) - Šeško, Šporar (od 74. Stanković).

Selektor: Matjaž Kek.

 

 

UŽIVO

PENAL SERIJA

3:0 - PORTUGAL JE U ČETVRTFINALU, SILVA POGAĐA!

2:0 - Treći penal brani golman Portugala Kosta, Verbič neprecizan!

2:0 - Bruno Fernandes pogađa, Oblak ponovo nemoćan!

1:0 - Drugi put brani golman Portugala Diogo Kosta, Balkovec ne pogađa!

1:0 - Pogađa Ronaldo!

0:0 - Josip Iličić ne pogađa, brani Kosta!

Foto: Tanjug/AP

 

 

 

DRUGI PRODUŽETAK

120. minut - Kraj! Gledaćemo penale!

115. minut - Šta je promašio Šeško! Pepe je napravio kardinalnu grešku, Šeško je izašao sam ispred Dioga Koste, ali golman Slovenije je fantastično reagovao!

 

 

112. minut - Slobodan udarac izveo je Josip Iličić, ali samo u živi zid.

109. minut - Faul Ronalda nad Janom Oblakom, sudarili su se u vazduhu. Nov duel dvojice vrhunskih fudbalera koji dobija slovenački golman.

106. minut - Ne može da zadrži suze Ronaldo zbog promašenog penala!

 

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

PRVI PRODUŽETAK

103. minut - Penal za Portugal! Drkušić je oborio Žotu, loptu uzima Ronaldo! Fantastična reakcija Jana Oblaka! Šutirao je Ronaldo u desnu stranu, bacio se Oblak ulevo i skinuo udarac! Neće pa neće Ronalda, nastavlja se drama!

100. minut - Probao je Žota glavom, ali nije to bio toliko opasan udarac, Oblak na pravom mestu otklanja opasnost.

94. minut - Probali su Slovenci u kontru, ali udarac Verbiča je izblokiran. Iz kornera nije bilo opasnosti po gol Portugalaca.

Foto: Tanjug/AP

 

 

DRUGO POLUVREME

90+4. minut - Kraj u Frankfurtu! Igraće se produžeci!

89. minut - Au kakva šansa za Ronalda! Legendarni napadač izašao je sam ispred Oblaka, ali golman Atletiko Madrida hvata živu loptu!

 

 

87. minut - Menja Kek, ulazi Benjamin Verbič, iz igre izlazi Petar Stojanović.

76. minut - Menjaju i Portugalci. Ušao je u igru Konseisao umesto Leaa.

75. minut - Selektor Slovenije odučio je da osveži tim za završnicu, pa je u igru uveo Stankovića i Celara, a izašli su Mlakar i Šporar

72. minut - Novi neuspešan pokušaj Ronalda iz slobodnog udarca. Možda bi trebalo da promene izvođača...

65. minut - Prva izmena na meču, umesto Vitinje ulazi u igru Diogo Žota.

61. minut - Velika šansa za Benjamina Šeška! Istrčao je napadač Lajpciga maltene 50 metara, pretrčao je i Pepea, ali kada je trebalo da šutira, izgubio je snagu. Velika prilika za Slovence!

59. minut - Prešli su Slovenci centar, a šansu je imao Gnezda Čerin. Vezista Panatinaikosa šutirao je pored gola iz izgledne pozicije.

55. minut - Strahovit udarac Ronalda iz slobodnog udarca, pravo u Oblaka.

49. minut - Pokušao je Elšnik atraktivno da pogodi, ali nije lepo zahvatio loptu.

46. minut - Kreće drugi deo meča, nije bilo golova u prvom poluvremenu.

 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

PRVO POLUVREME

45. minut - Bio je to korner za Slovence, ali bez opasnosti po Dioga Kostu.

44. minut - Strahovit šut Šeška iz kontre, ali golman Portugla na pravom mestu!

38. minut - Pomalo komična scena u Frankfurtu. Nakon što je Karničnik igrao rukom, Orsato je pokazao slobodan udarac levo iskosa za Portugal. Ronaldo je namestio loptu da šutira, ali italijanski sudija uzeo je loptu i vratio nekoliko metara unazad. Smejali su se tome i Ronaldo i njegovi saigrači, ali i navijači. Na kraju, Ronalda to nije odvratilo da šutira direktno na gol i to maltene sa aut linije, a to, naravno, nije bilo opasno po gol Oblaka.

34. minut - Velika šansa za Kristijana Ronalda! Najbolji portugalski fudbaler svih vremena pucao je iz slobodnog udarca sa nekih 20-ak metara, a lopta je prohujala preko prečke! Prethodno, Leao se stuštio ka golu, a faulirao ga je Drkušić, zbog čega je slovenački štoper dobio žuti karton.

31. minut - Glavom pokušava Ronaldo, brani to Oblak. Portugal konstantno napada, ali nema golova još uvek.

27. minut - Vanja Drkušić skida loptu sa glave Kristijanu Ronaldu. Da nije reagovao borbeni štoper, bila bi to gol-šansa.

20. minut - Malo su usporili Portugalci, ali Slovenci i dalje ne mogu da dođu u izglednu šansu. Zasad velika borba na sredini terena.

Foto: Tanjug/AP

 

 

13. minut - Nova velika šansa za Portugal! Bernardo Silva je uputio odličan centaršut u peterac, ali malo su zakasnili prvo Ronaldo, pa Bruno Fernandes. Mnogo bolje otvara meč Portugal.

8. minut - Opasan prodor Kristijana Ronalda, zaustavlja ga Vanja Drkušić.

4. minut - Prva prilika na meču, Leao je bio u blizini gola, ali intervenisao je Balkovec. Korner za Portugalce. Odmah potom šutira Ruben Dijas, ali bez opasnosti po Oblaka.

1. minut - Kreće utakmica u Frankfurtu.

Foto: EPAIMAGES

 

 

 

PRE MEČA

20.53 - Ekipe izlaze na teren, uskoro kreće intoniranje himni.

20.44 - Kladionice su ubedljivo na strani "navigatora". Kvota na trijumf Portugala je 1,40, a na Slovence čak 10,00. Na remi koeficijent iznosi 4,90.

20.21 - Atmosfera na stadionu "Dojče Bank" u Frankfurtu je već uzavrela. Ovako to izgleda na nekih 40 minuta pre početka meča.

 

20.00 - Izašli su sastavi za meč Portugal - Slovenija. U suštini, očekivani sastavi koje su izveli Martinez i Kek.

Za Portugal će nastupiti Diogo Kosta, Kanselo, Ruben Dijas, Pepe, Nuno Mendes - Bruno Fernandes, Paljinja, Vitinja - Bernardo Silva, Ronaldo i Rafael Leao, dok za Sloveniju meč počinju Oblak, Karničnik, Drkušić, Bijol, Balkovec, Elšnik, Gnezda Čerin, Stojanović, Mlakar, Šeško i Šporar.

 

 

FRANCUSKA - BELGIJA  1:0 (0:0)

Strelac: Vertongen 85ag
Grad: Diseldorf
Stadion: Merkur-Špil Arena
Sudija: Glen Niberg, Švedsa

FRANCUSKA: Menjon - Enrnandez, Saliba, Upamekano, Kunde - Kante, Čuameni, Rabio - Grizman - Mbape, Tiram (od 62. Kolo Muani)
Selektor: Didije Dešam

BELGIJA: Kastels - Faes, Vertongen, Teat - Kastanj (od 88. Lukebakio), De Brujne, Onana, Karasko (od 88. De Ketelare) - Openda (od 63. Mangala), Doku - Lukaku
Selektor: Domeniko Tedesko

 

 

UŽIVO

DRUGO POLUVREME

KRAJ! Francuska je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva!

90. minut - Još tri minuta nadokade! 

88. minut - Menja Domeniko Tedesko i sve karte baca na napad, iz igre su izašli Kastanj i Karasko, a do kraja će Belgiju pokušati da ostave u igri Šarl De Ketelare i Dodi Lukebakio. 

85. minut - GOOOOOOOOOOOL! Francuska vodi, strelac je Randal Kolo Muani! Napadač Pariz Sen Žermena gađao je sa desetak metara, Kastels se bacio, ali je lopta na putu ka golu zakačila Vuta Faesa - 1:0! 

 

 

82. minut - Malo je falilo da De Brujne reši meč u Diseldorfu! Pravo niotkuda kapiten Belgije ostao je sam na ivici kaznenog prostora, ali je Majk Menjon pokazao zašto je jedan od najboljih golmana na svetu, ostaje 0:0. 

77. minut - Novi žuti karton, Jan Vertongen je morao da sruši Rabioa na sredini terena kako bi sprečio kontru "trikolora". Sve smo bliži produžecima... 

74. minut - Sada je šutirao čak i štoper - Vilijam Saliba! Već 18 pokušaja imaju Francuzi naspram tri koja su imali Belgijanci! 

71. minut - Nakon dugo vremena beležimo udarac Belgije i to veoma opasan! Pobegao je Romelu Lukaku, gađao, ali je na pravom mestu bio Majk Menjon.  

Foto: Tanjug/AP

 

69. minut - Četvrti šut Čuamenija, neverovatno... Belgija se brani u niskom bloku, Francuzima jedino preostaje da gađaju sa distance, ali im nikako ne ide da pogode okvir gola. 

65. minut - Šuterski trening Francuske, sada je sa dvadesetak metara gađao Antoan Grizman i, naravno, nije pogodio. 

62. minut - Prvi menja Didije Dešam, na terenu je Randal Kolo Muani koji će predvoditi napad umesto Markusa Tirama. 

59. minut - VELIKA ŠANSA! Nakon dugo vremena sevnula je kontra Belgije preko Janika Karaska, fudbaler Atletiko Madrida povukao je loptu nakon greške Vilijama Salibe, ali... Vrhunska intervencija Tea Ernandeza! 

54. minut - Totalna ofanziva Francuske! Sada je svoj udarac oprobao Kilijan Mbape, mnogo sreće imao je Kastels budući da je napadač Real Madrida za malo bio neprecizan. 

Foto: EPAIMAGES

 

51. minut - Novi pokušaj Markusa Tirama glavom, ponovo je centaršut poslao Žil Kunde, ali je još jednom lopta otišla preko preče, ostaje 0:0. 

49. minut - Deluje kao da se igraju "viktorije" pred golom Belgije budući da su Francuzi još jednom gađali sa distance, ovoga puta je Kastels morao da se pomuči kako bi zaustavio udarac Oreljana Čuamenija. 

46. minut - Počinje drugih 45 minuta, ovoga puta sa centra kreću Belgijanci! 

PRVO POLUVREME

45. minut - Kraj prvog poluvremena! Imao je u nadoknadi vremena Oreljan Čuameni šansu da sa ivice kaznenog prostora matira Koena Kastelsa, ali je i on šutirao daleko preko gola, miruju mreže u Diseldorfu. 

43. minut - Teško je gledati Romelua Lukakua... Napadač Čelsija nije se sastavio sa loptom, sada je imao šansu da otvori kontru za Loi Opendu, ali je katastrofalno reagovao i poklonio posed Vilijamu Salibi. 

Foto: EPAIMAGES

 

40. minut - Kako se bliži poluvreme tako su napadi Francuske sve opasniji, sada je ponovo u centru pažnje bio Markus Tiram, ovoga puta u ulozi asistenta, ali je na tu loptu zakasnio Antoan Grizman. Panično su Belgijanci izbacili loptu iz svog kaznenog prostora... 

36. minut - Uspeva Žeremi Doku da uzvrati na drugoj strani, no, bilo je daleko manje opasno po golmana Francuske. Sjajno se snašao Antoan Grizman i loptu sa noge skinuo napadaču Mančester sitija. 

34. minut - Konačno uzbuđenje u Diseldorfu! Žil Kunde je ponovo pobegao svom čuvaru, poslao centaršut na peterac gde se odlično snašao Markus Tiram, ali napadač Intera gađa preko gola, ostaje 0:0. 

31. minut - Muče se obe ekipe u izgradnji napada, Belgijanci sve lopte šalju na De Brujnea, dok Francuzi isto čine kada je u pitanju Kilijan Mbape. Ipak, kapiteni dveju reprezentacija nisu u "elementu" danas. 

27. minut - Čeka se VAR, potencijalni penal za Belgiju! Loi Openda je okrenuo Upamekana i sjurio se u kazneni prostor Francuske, poslao povratnu loptu za Karaska, a ovaj gađao ka golu Menjona. Ipak, u bloku je bio Ernandez... Neće biti penala, sve je čisto. 

Foto: EPAIMAGES

 

24. minut - Bilo je opasno... Menjon nije video loptu zbog lažnog život zida koji su Belgianci napravili. Morao je golman Milana da reaguje nogama, a potom Glen Niberg pokazuje novi žuti karton Francuzima. Adrien Rabio grubo je uklizao Dokuu. 

23. minut - Loš potez Antoana Grizmana, srušio je Francuz Žeremija Dokua kada je vezista Mančester sitija već izgubio kontrolu nad loptom. Dobija ofanzivac "trikolora" žuti karton, a Belgija šansu da iz slobodnog udarca ugroze Menjona. 

19. minut - Brane se Belgijanci u niskom bloku, Francuska kruži oko kaznenog prostora, ali rupe nema. Morao je sada sa distance da pokuša Adrijen Rabio, bio je to još jedan neprecizan udarac. 

15. minut - Beležimo i prvi udarac Kilijana Mbapea, ali lopta odlazi daleko preko gola. Ispostaviće se da je na putu ka golu zakačila jednog od defanzivaca Belgije, no glavni arbitar Niberg to nije video. Burno je reagovao Oreljan Čuameni te mu je Šveđanin pokazao žuti karton. 

13. minut - Zanimljiva situacija na drugoj stativi nakon centaršuta Antoana Grizmana, lopta je išla na Kilijana Mbapea, ali budući da je napadač Real Madrida doživeo povredu nosa na prvoj utakmici bojažljivo je krenuo glavom i pustio je u gol-aut. 

Foto: EPAIMAGES

 

10. minut - Mirno je na "Merkur-Špil Areni", iako su navijači očekivali paklen ritam i dobar fudbal, za sada toga nema. Najbolju šansu maločas je imala Francuska nakon prodora Žila Kundea, ali beka Barselone niko nije ispratio u kaznenom prostoru te su Belgijanci uspeli da raščiste opasnost pred svojim golom. 

6. minut - Uvodni minuti u Diseldorfu pripali su fudbalerima Belgije, imaju nominalni gosti veći posed i terensku inicijativu, ali još uvek bez dobrog završnog pasa koji bi mogao da ugrozi Majka Menjona. 

2. minut - Malo vremena trebalo je Francuzima da upute prvi udarac ka golu Koena Kastelsa, gađao je Rabio, no, nije bilo opasnosti po belgijskog čuvara mreže.  

1. minut - Utakmica je počela, početni udarac izvode izabranici Didijea Dešama. 

PRE MEČEVA

17:54 - Obe reprezentacije izašle su na teren "Merkur-Špil Arene" predvođene glavnim arbitrom Glenom Nibergom. Na prvi pogledm čini se da će Belgija imati veću podršku navijača. 

Foto: EPAIMAGES

 

17:50 - Malo istorije... Belgija ima bolji skor u duelima sa Francuskom budući da su slavili čak 30 puta i postigli 162 gola. Sa druge strane, "trikolori" imaju četiri trijumfa manje i 131 postignut gol, a samo 19 mečeva završeno je bez pobednika. 

17:46 - U dosadašenjem delu Evropskog prvenstva Loi Openda bio je drugi izbor Tedeska. Iskusni nemački strateg odlučio je da danas Openda i Lukaku zajedno predvode napad "crvenih đavola", a o tome je govorio upravo golgeter RB Lajpciga. 

- Postigao sam prethodne sezone mnogo golova, 24 u Bundesligi i još četiri u Ligi šampiona. Znam da te igre mogu da prenesem i u reprezentativni dres... Sigurno neću biti toliko efikasan, ali znam da mogu da postignem gol u ovakvom timu i uradim ono što nam je potrebno - rekao je Loi Openda pred duel sa Francuskom. 

17:39 - Francuska je do sada odigrala jedan meč na "Merkur-Špil Areni" u Diseldorfu i tada je četa Didijea Dešama savladala Austriju sa 1:0. Bio je to jedini trijumf Francuza u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva. Sa druge strane, Belgijanci do sada nisu imali prilike da nastupe u Diseldorfu. 

17:32 - Kada govorimo o igrama Francuske, oni su u prvom kolu savladali Austriju, potom igrali 0:0 sa Holandijom, a u poslednjem kolu je bodove uspela da im otkine i selekcija Poljske, taj duel završen je rezultatom 1:1. I "trikolori" su, kao i današnji rivali - Belgijanci, grupnu fazu okončali na drugom mestu. 

Foto: EPA Images

 

17:27 - Belgija je do nokaut faze Evropskog prvenstva stigla uz dosta muke iako su bili favoriti u svojoj grupi. Četa Domenika Tedeska poražena je od Slovačke, potom je savladala Rumuniju, a u poslednjem kolu odigrali su 0:0 protiv Ukrajine. Svega četiri osvojena boda bila su dovoljna za drugo mesto. 

17:21 - UEFA je poverenje za današnji duel ukazala arbitru iz Švedske - Glenu Nibergu. Pomoćnici će biti Mahbodi Beigi i Andreas Soderkvist, četvrti sudija je Donatas Rumšaš iz Litvanije, a u VAR sobi je Holanđanin - Pol van Boekel. 

17:13 - Sa druge strane Didije Dešam nije imao mnogo razaloga da rotira, ali je odlučio da promeni formaciju pred duel sa Belgijancima. Prema UEFA, "trikolori" će izaći u formaciji bez klasičnih krila, napad predvode Mbape i Markus Tiram, a iza njih će delovati Antoan Grizman. 

Francuska: Menjon - Enrnandez, Saliba, Upamekano, Kunde - Kante, Čuameni, Rabio - Grizman - Mbape, Tiram

17:05 - Selektor Belgije - Domeniko Tedesko rešio je da posluša navijače te će od prvog minuta na terenu biti ofanzivac RB Lajpciga - Loi Openda.

Belgija: Kastels - Faes, Vertongen, Teat - Kastanj, De Brujne, Onana, Karasko - Openda, Doku - Lukaku

16:16: Kristijano Ronaldo nije dao još nijedan gol, mada je imao veliki doprinos u grupnoj fazi. Možda je danas prilika da obori rekord, koji drži sa 14 datih golova na kontinentalnoj smotri. 

Foto: tanjug/ap

 

 

16:11: Istovremeno kad i Dragan Stojković Piksi iz Saveza bi trebalo da ode i generalni sekretar Jovan Šurbatović. Međutim, on se ponaša kao da se ništa ne dešava i pokušava da radi posao, ne bi li skrenuo pažnju na druge stvari. Tako je prva vest Saveza posle neuspeha na Evropskom prvenstvu bila objava da će neki stadioni u Srbiji dobiti nove terene. 

Foto: fss

 

 

16:04: Sve je spremno u Dizeldorfu za početak utakmice. Očekuje se da da navijači uskoro ispune stadion, čiji je kapacitet 54.600 mesta. 

 

 

15:53: Čelnici Fudbalskog saveza Srbije zakazaće za petak Izvršni odbor na kojem će definitivno smeniti Dragana Stojkovića Piksija, saznaje Informer. Pitanje je samo na koji način će dogovoriti razlaz, a opširnije o tome možete čitati u linku iznad. 

15:46: Portugal i Slovenija sastaju se u Frankfurtu. Slovenci su već napravili senzaciju kada su prošli u osminu finala, jer ni sami nisu verovali da će im se to desiti, posebno kada su u poslednjem minutu utakmice primili gol od Srbije (1:1) i trebalo je da se "vade" protiv Engleza. Sada žive svoj san, a mnogo sreće će im biti potrebno da pobede Kristijana Ronalda i saigrače. 

 

 

15:41: Francuska i Belgija sastaju se u Dizeldorfu. Navijači obe reprezentacije uveliko su okupirale ovaj grad. Pogledajte kako Belgijanci navijaju. 

 

 

15:33: Dobro došli na Informerov blog posvećen dešavanjima 18. dana takmičenja na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Uporedo sa onim što se dešava u Nemačkoj, izveštavaćemo vas iz minuta u minut i šta se dešava u taboru Fudbalske reprezentacije Srbije, koja je učešće završila u grupnoj fazi. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija