• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

03.07.2024

11:53

Skandal! Turci promovišu terorizam, a napadaju Tadića zbog tri prsta

Tanjug/AP, Starsportphoto

EURO 2024

Skandal! Turci promovišu terorizam, a napadaju Tadića zbog tri prsta

Podeli vest

Turski reprezentativac Merih Demiral (28), strelac dva gola u pobedi protiv Austrije (2:1) za plasman u četvrtfinale EP, na udaru je zbog simbola "Sivih vukova", organizacije koju bi neke zemlje proglasile terorističkim pokretom, a Turci se peru tako što udaraju po našem Dušanu Tadiću.

Novi skandal i bura u Nemačkoj, na društvenim mrežama su nekako u sve upleli kapitena reprezentacije Srbije, koja nije na Evropskom prvenstvo od završetka grupne faze takmičenja u Nemačkoj.

Problem je nastao kada je Demiral veliki uspeh Turske slavio tako što je rukama formirao tzv. "vučji pozdrav", odnosno napravio simbol "Sivih vukova". Radi se o desničarskoj ekstremističkoj ideologiji iz Turske, koju neke zemlje žele da proglase terorističkom i prati je Savezna kancelarija za zaštitu ustava u Nemačkoj.

"Sivi vukovi" veruju u superiornost "turske rase" i žele ujedinjenje svih turskih naroda u jednu državu, proširenu od Balkana preko centralne Azije do Kine u kojoj nema mesta za manjine i neištomišljenike. Specifičan pozdrav pravi se postavljanjem šake i prstiju u oblik koji podseća na glavu vuka. Kažiprst i mali prst su podignuti i predstavljaju vučije uši, dok su palac, srednji i domali prst spojeni u tačku kako bi izgledali poput njuške vuka.

Ovaj simbol odabran je zbog drevne legende o vučici Aseni koja je mitska pramajka svih turkijskih naroda u stepama Centralne Azije, a vuk se smatra i simbolom časti.

Foto: profimedia

Merih Demiral pokazao "vučji pozdrav"

 

Štoperu Al Alhlija verovatno preti kazna, a Turci se peru na društvenim mrežama preko leđa Dušana Tadića. Naš kapiten i as Fenera uglavnom je na udaru navijača Galatasaraja. Postavljaju fotografije Srbina koji je u dresu reprezentacije dizao tri prsta, pa se bune što zbog toga niko nije reagovao.

Inače, pozdrav sa tri prsta je duboko ukorenjen u srpskoj tradiciji i kulturi. Tri prsta simbolizuju Sveto Trojstvo u pravoslavnoj veri - Oca, Sina i Svetog Duha. 

Foto: profimedia

Merih Demiral

 

Jasno je da Turcima nije poznato značenje tri prsta, ali su svejedno pokušali da ga izjednače svojim pozdravom i terorizmom "Niko nije progovorio kada je Dušan Tadić pokazao četnički pozdrav", "Priča se o simobolu "sivog vuka", a četnički pozdrav nije problem", komentari su na društvenoj mreži "X".

 

 

 

 

 

Iako Demiralu preti supenzija pred četvrtfinale Evropskog prvenstva, on bi sve ponovio. 

-  Način na koji sam slavio ima veze sa mojim turskim identitetom, zato sam napravio ovaj gest. Video sam ljude na stadionu sa istim gestom. Ne postoji nikakva skrivena poruka. Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. To je smisao svega. Samo sam želeo da pokažem koliko sam srećan, nadam se da će biti više prilika da ponovo pokažem ovaj gest - poručio je 28-godišnji  reprezentativac Turske. 

Ratna zastava nekadašnjeg Osmanskog carstva i "vučji pozdrav" uobičajeni su simboli na skupovima "Sivih vukova". U mnogim državama proglašeni su ekstremističkom ili terorističkom organizacijom i zabranjeni su. Mnogi pripadnici "Sivih vukova“ decenijama se dovode u vezu sa krijumčarenjem i distribucijom narkotika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija