• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2020

12:11

JEZIVA JE BILA 2020. GODINA, ODNELA NAM JE LEGENDE I ZAVILA SVET U CRNO! Nema više Kobija, Antića, Maradone, Saba...

Fudbal

JEZIVA JE BILA 2020. GODINA, ODNELA NAM JE LEGENDE I ZAVILA SVET U CRNO! Nema više Kobija, Antića, Maradone, Saba...

Podeli vest

Jeziva je bila 2020. godina, ne samo zbog pandemije koronavirusa, koji je paralizovala ceo svet, već i zbog smrti velikana svetskog i srpskog sporta

Više ćemo je pamtiti po lošem, nego po dobrom! Bila, ne ponovila se!

Kobi Brajant, Dijego Maradona, Rosi, Radomir Antić, Bobana Veličković, Ilija Petković…. Napustile su nas ove godine brojne legende. 

Dejvid Štern


Legendarni komesara NBA lige Dejvid Štern preminuo je 1. januara. On je 30 godina predvodio najjaču košarkašku ligu na svetu, a 2014. godine se penzionisao. Izvršni potpredsednik lige je postao 1980, da na njenom čelu je bio od 1984, kada je nasledio čuvenog Lerija Obrajena.

Milovan Stepandić

Poznati košarkaški trener Milovan Stepandić preminuo je 15.januara u  66. godini  posle duge i teške bolesti.Trenersku karijeru je započeo u mlađim kategorijama „Mačve“ 1977. godine, a potom radio u Šapcu (OKK Šabac, Zorka, Iva), Osijeku (KK „Slavonija“), Podgorici (Budućnost), Čačku (Borac), Novom Sadu (Vojvodina), Vršcu (Svislajon), Beogradu (Lavovi 063, FMP, OKK Beograd) i Valjevu (Metalac). Poslednji angažman mu je bio baš u OKK Beogradu od 2013. pa do 2015. godine kada je okončao trenersku karijeru.

Foto: reuters/AP photo/tanjug

 

Kobi Brajant

Januar nije mogao da bude crnji. Tragična smrt Kobija Brajanta legende Lejkersa i NBA lige 26. januara zavila je svet u crno.

Kobi je poginuo u četrdesetprvoj godini u helikopterskoj nesreći zajedno sa  trinaestogodišnjom ćerkom Đianom Marijom.  Nekadašnji košarkaš leteo sa još sedam osoba privatnim helikopterom kada se letelica srušila u Los Anđelesu. Kobi Brajant je 20 godina igrao za Los Anđeles Lejkerse i osvojio je pet NBA šampionata. Povukao se 2016. godine. Iza sebe je ostavio suprugu Vanesu i ćerke Nataliju, Bjanku i Kapri.

Foto: tanjug/ap photo

 

Nesreća se dogodila u nedelju u 10 ujutru po lokalnom vremenu. Spasilačke službe su odmah reagovale, ali niko nije preživeo. Kobijevi fanovi, navijači, ljubitelji košarke mesecima su oplakivali smrt idola, neki ni dan danas ne mogu da veruju da ga nema.

Strašne vesti o ovoj tragediji zapravo su ujedinile svet u poštovanju istinskog velikana igre pod bručima. Bio je veći od igre koju je igrao.

Vladica Popović

Tužna vest rastužila je sve zvezdaše 17. marta preminuo je Vladica Popović, legendarni igrač, trener i funkcioner Crvene zvezde. Ceo  život proveo je u crveno-belom. Ponikao je u mlađim kategorijama kluba, osvojio je kao igrač četiri titule i tri Kupa, nastupao je i za A reprezentaciju Jugoslavije u 20 utakmica. Od 1970. godine se posvetio trenerskom poslu, radio je u Venecueli i Kolumbiji, a najveći uspeh mu je osvajanje titule prvaka sveta 1991. godine sa Crvenom zvezdom protiv Kolo-Kola.

Foto: Predrag Milosavljević

 

Bora Stanković

Legendarni sekretara FIBA Borislav Borea Stanković preminuo je 20. marta u 95. godini. Promenio je evropsku i svetsku košarku, bio je funkcioner FIBA od 1976. do 2002.  bio je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), kao i član košarkaške Kuće slavnih.

Sa Zvezdom je osvojio tri šampionske titule, a potom je igrao i za beogradski Železničar i Partizan. 
Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je na Svetskom prvenstvu u Buenos Ajresu,. posle je stvorio OKK Beograd, radio kao trener i funkcioner.

Foto: Informer

 

Nikada pre njega Srbija i Jugoslavija nisu imale tako uticajnog funkcionera, a ostaće upamćeno kako je 1995. godine "izmislio" kvalifikacije sa Evropsko prvenstvo u Atini i omogućio reprezentaciji da se posle sankcija vrati na veliku scenu i osvoji istorijsko zlato.

Učestvovao je na 28 Evropskih prvenstava, 14 svetskih i 14 Olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA. To je teško zamisliti.

Radomir Antić

Još jedna tragična vest šokirala je Srbiju 6. aprila kada je preminuo Radomir Antić, bivši selektor Srbije i trener Reala i Barselone.

Antić je preminuo u Madridu, u 72. godini, posle kratke i teške bolesti. Obožavali su ga navijači, igrači, kada je on bio selektor Srbije bili smo jedan tim, stadion je bio pun kada su orlovi igrali u Srbiji. Posle njega, nismo više nikada bili reprezentacija. 

Foto: Starsportphoto

Radomir Antić

Nekada uspešni fudbaler, koji je ostavio najdublji trag u Partizanu za koji je igrao osam godina, bio je proglašen za najboljeg trenera u Španiji za sezonu 1995/96, a 2009. je posle plasmana na Mundijal dobio priznanje i za srpskog trenera godine.

Foto: Z.G.

 

Trenersku karijeru započeo je 1998. vodeći Saragosu dve godine, a potom je sedeo na klupi Real Madrida, Ovijeda (dva puta), Atletiko Madrida (u tri navrata), Barselone, Selte, reprezentacije Srbije, kao i kineskih klubova Šandong Luneng i Hebei. U fudbalsku penziju otišao je 2015. godine.
 

Bojana Milošević

Proslavljena jugoslovenska košarkašica Bojana Milošević preminula je 16.aprila u Beogradu i sahranjena je u krugu porodice, na groblju Orlovača. Ostaće upamćena kao jedna od perjanica slavnih „srebrnih devojaka“ u dresu sa državnim grbom, koje su bile vicešampionke na takmičenjima poput Olimpijskih Igara (Seul 1988), Svetskog prvenstva (Kuala Lumpur 1990), Evropskog prvenstva (Kadiz 1987. i Tel Aviv 1991). Bila je i ponosna vlasnica zlatnog odličja sa Univerzijade (Zagreb, 1987) i bronze (Kobe 1987).

Marko Elzner

Marko Elzner, jedan od najboljih slovenačkih fudbalera u istoriji, preminuo je 16. maja u 60. godini. Marko je preminuo od posledica teške bolesti, a pre samo mesec dana proslavio je svoj šezdeseti rođendan. Tokom karijere je odigrao i 14 mečeva za reprezentaciju Jugoslavije. Elzner je tokom karijere igrao za Crvenu zvezdu. Igro je za Slovan, pre prelaska u Olimpiju koju je vodio njegov otac Branko. Na Marakanu je stigao 1983. godine i zadržao se četiri sezone pre odlaska u Francusku i ekipu Nice.

Foto: Starsportphoto

 


Džeri Sloun

Još jedan velika nas je nas je napustio u maju, 22. maja preminuo je Džeri Sloun legenda NBA lige i čuveni trener Juta Džeza i čovek koji je ukupno 34 godine posvetio toj organizaciji.Imao je 78 godina, a preminuo je usled komplikacija uzrokovanih Parkinsonovom bolešću i demencije sa Levijevim telima.

Ves Anseld

Legendarni NBA centar Ves Anseld preminuo je 2. juna. Godine 1968. draftovan je kao 2. pik prve runde od strane Baltimor Baletsa. Godine 1975. godine predvodio je NBA ligu u skokovima. 1978. godine je osvojio titulu najkorisnijeg igrača NBA finala, pošto je sa Buletsima osvojio titulu pobedivši Sijetl Supersonikse, a već 1981. godine završio je karijeru. U Кošarkaškoj Кući slavnih ušao je 1988. godine. 1996. godine izabran je kao jedan od 50 najboljih igrača NBA lige svih vremena.

Tibor Bendek

Mađarska je 18.juna ostala je Tibora Bendeka. Proslavljeni vaterpolista ove zemlje, a kasnije i selektor, Tibor Benedek, preminuo je u 48. godini.  On se u maju iznenada povukao sa mesta trenera mađarskog prvoligaša UVSE, prvo su se pominjali privatni razlozi, ali je kasnije isplivalo da je u pitanju bolest. Bio je jedan od najboljih mađarskih igrača svih vremena i član zlatne generacije mađarskog vaterpola. Tri puta zaredom osvojio je zlato na Olimpijskim igrama i jedno svetsko i evropsko zlato. Olimpijske igre osvajao je 2000, 2004. i 2008. godine.

Foto: Printscreen You Tube

Bobana Veličković

Bobana Veličković

Tužna vest zadesila je Srbiju 21.juna. Reprezentativka Srbije u streljaštvu,  olimpijska učesnica i trostruka evropska prvakinja Bobana Momčilović Veličković zbog komplikacija nakon porođaja preminula je u 31. godini. Dvadesetak dana posle porođaja, kada je na svet donela sina došlo do komplikacija zbog čega joj se stanje naglo pogoršalo, a lekari nisu uspeli da joj spasu život.

Poslednji veliki uspeh Bobana je trofejnom srpskom sportu donela 27. februara ove godine kada je u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara, osvojila evropsku zlatnu medalju, njenu treću u karijeri, a prvu posle 2012. godine.

Ostala su sećanja na ogromne uspehe, ali i jedan mali šampion. 

Foto: Vesna Jović

 

 

Foto: Starsportphoto

 

Ilija Petković

Srbija je novi šok doživela 27.juna kada nas je napustio Ilija Petković. Preminuo je u 76. godini. Aktuelni predsednik FS Beograd imao je problema sa srcem i plućima, bio je primljen u Klinički centar Srbije zbog pucanja čira na dvanaestopalačnom crevu, da bi tada bilo ustanovljeno kako je nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore pozitivan na korona virus. Stanje se najpre stabilizovalo, a onda naglo pogoršalo, izgubio je dosta krvi i preminuo.

Majkl Odžo

Tragične vesto su Srbiju zaledile 7. avgusta kada je 27-godišnji Majkl Odžo  preminuo od posledica infarkta tokom individualnog treninga. Odžo je samostalno trenirao kako bi održao formu. Tokom treninga mu je pozlilo, doživeo je srčani udar, i pao je na atletsku stazu. On je dovežen kolima Hitne pomoci u Urgentni centar na reanimaciju. Dežurni lekar konstatovao je smrt 27. godišnjeg košarkaša. Odžo je u Srbiju stigao 2017. godine, a pre Zvezde nosio je dres FMP-a.

Foto: kkcrvenazvezda.rs

Majkl Odžo


Zlatko Portner

Čuveni rukometni reprezentativac Zlatko Portner napustio nas je 22.septembra. Legendarni rukometaš Metaloplastike i reprezentativac Jugoslavije Zlatko Portner iznenada je preminuo u 59. godini u Švajcarskoj 22. septembraBio je član čuvene zlatne generacije jugoslovenskog rukometa iz osamdesetih godina prošlog, koja je bila Olimpijski 1988. i svetski šampioni 1986. godine. Sa Metaloplastikom je dva puta bio prvak Evrope, a sa Barselonom jednom.

Mileta Lisica

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Mileta Lisica preminuo je 11. novembra posle teške bolesti u 54. godini. Radio je u lokalnoj fabrici FAP i igrao  košarku za lokalni Poliester. Njegove dobre partije nisu ostale nezapažene, pa je preko Slobode iz Tuzle dospeo u prvi tim Crvene zvezde 1992. godine. Zvezdi je donelo dve nacionalne titule posle dve decenije posta.

Dijego Maradona

Ljubitelji sporta skamenili su se 25.novembra kada su čuli da je umro Dijego Armando Maradona od poslednica srčanog udara. Preminuo je u kući u Tigreu gde se oporavljao posle operacije hemtoma na mozgu koju je imao dve nedelje ranije.

Foto: AP/Gero Beroler

Dijego Armando Maradona

Foto: AP/Photo/tanjug

 


Autopsija je potvrdila da je umro od akutne, kongestivne i hronične srčane insuficijencije, koja je generisala akutni edem pluća, prema preliminarnom rezultatu obdukcije koja je obavljena u toku dana. Argentinci i dan danas tuguju za El Pibeom, dok s druge strane i dalje traje istraga o tome da li su ga doktori zanemarili posle operacije i oporavka, jer je isplivalo mnogo misteriozn ih inforamcija posle smrti velikog Dijega. 

Foto: reuters

 

Maradona je sa reprezentacijom Argentine osvojio Svetsko prvenstvo 1986. godine. Od 1977. do 1994. godine odigrao je 91 utakmicu za Argentinu i postigao 34 gola. On je sa Napolijem osvojio dve šampionske titule, Kup Italije, Kup Uefa i Superkup Italije. Sa Bokom je osvojio titulu u Argentini, a sa Barselonom titulu, Kup i Superkup.

Kao čuvena desetka reprezentacije Argentine bio je poznat po driblingu, lepim golovima, ali i "Božjoj ruci", kada je 22. juna 1986. godine rukom postigao gol protiv Engleske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva na kome je Argentina trijumfovala.

Foto: ap photo

 

Maradona je posle meča rekao da je gol postigao "malo glavom, malo božjom rukom", priznavši da se plašio da će sudija poništiti pogodak.

Paolo Rosi

Najbolji strelac i igrač svetskog prvenstva 1982. godine Paolo Rosi, preminuo je posle teške i neizlečive bolesti u 65. godini.

Foto: AP Photo/tanjug

 


Samo dve nedelje nakon smrti Dijega Armanda Maradone, napustio nas je još jedan heroj Svetskih prvenstava. Vest o smrti objavila je njegova supruga Federika, uz reči "per sempre" (zauvek). Nekadašnji napadač Juventusa i Milana proslavio se na Svetskom prvenstvu 1982. godine u Španiji kada je bio najbolji igrač i najbolji strelac prvenstva. Tokom karijere osvojio je Zlatnu loptu,  bio je jedini fudbaler koji je istovremeno držao sve tri titule sve do Ronalda 2002. godine.

Foto: AP Photo/tanjug

Žerar Ulije 

Tragične vesti 14. decembra stigle su iz Francuske! Nekadašnji trener Liverpula, Liona, Pari Sen Žermena i selektor Francuske Žerar Ulije preminuo je u 73. godini.  Ulije je preminuo  nekoliko dana nakon operacije aorte. On se vratio kući iz bolnice gde je bio podvrgnut hirurškom zahvatu, ali njegovo telo, nažalost, nije izdržalo.

Ulije je postavio temelje modernog Liverpula. Stigao je na Enfild 1998, promenio tim iz korena. Mnogi ga smatraju ključnim čovekom stvaranja ekipe koja je vrhunac doživela pod narednim trenerom, Rafaelom Benitezom, kad je u Istanbulu 2005. osvojila Ligu šampiona. Sa "crvenima" je osvojio čak pet trofeja: Kup UEFA, FA kup, Liga kup, Komjuniti šild i Superkup Evrope.

Foto: ap photo

Žerar Ulije

Zoltan Sabo

Srpski fudbal zavijen je u crno! Trener TSC-a iz Bačke Topole Zoltan Sabo iznenada je preminuo 15.decembra u ranim jutarnjim časovima u 49. godini, a razlog je, plućna embolija!

On je dva dana pre smrti normalno vodio trening, nakon čega je otišao u Novi Sad, gde je živeo. U toku noći mu je pozlilo, prebačen je u bolnicu u Sremskoj Kamenici, gde je i umro.

Godine 2000. prelazi u korejski Suvon Samsung bluvings sa kojim je osvojio po dva puta Azijsku ligu šampiona i Super kup Azije, kao i po jednom korejski FA kup i Superkup.Iz Južne Koreje odlazi u Japan, gde tokom 2002. godine igra za Avispa Fukuoku. Sledi prelazak u mađarski Zalaegerseg, nakon čega postaje fudbaler AEK iz Larnake, gde osvaja kup Kipra u sezoni 2003/04.U sezoni 2004/05. nastupa za tadašnjeg drugoligaša Mladost iz Apatina, a poslednji klub mu je bio Cement iz Beočina

Foto: Starsportphoto

Zoltan Sabo


Prvi trenerski posao mu je bio u Kečkemetu, gde je bio asistent Tomislavu Siviću. Prvi samostalni posao je imao u Radničkom iz Sombora, a potom je u decembru 2011. preuzeo Hajduk iz Kule. Nakon toga je nekoliko godina bio pomoćni trener Zlatomiru Zagorčiću sa kojim je sarađivao u Vojvodini, Liteksu i Donjem Sremu.U januaru 2016. je ponovo postao prvi trener i to novosadskog Proletera. U junu 2016. je preuzeo Jagodinu, ali se tu kratko zadržava pa ponovo preuzima Proleter. Od 2017. godine je sportski direktor TSC iz Bačke Topole, a leta 2018. je postao i trener, nakon smene Predraga Rogana.

Foto: Starsportphoto

 

Milka Babović

U 93. godini u Zagrebu 12.decembra preminula je bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović. Zbog zdravstvenih tegoba hospitalizovana je pre dva i po meseca u KB Dubrava. Bila je zaražena koronavirusom.

Milka Babović rođena je 1928. u Skopju, a u Zagrebu živi od 1948. godine gde studira hemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i fizičko vaspitanje, srpskohrvatski i nemački jezik. Govorila je engleski i nemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953. u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na EP u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dvaput prvakinja Balkana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija