• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ognjen Borjanović

24.03.2021

10:25

VREME JE ZA SERGEJA! Novi ciklus i nova šansa za Milinkovića-Savića! Može li Piksi "uspavanu lepoticu" da pretvori u ZVER!?

Fudbal

VREME JE ZA SERGEJA! Novi ciklus i nova šansa za Milinkovića-Savića! Može li Piksi "uspavanu lepoticu" da pretvori u ZVER!?

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras od 20:45 počinje svoju misiju - Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru

Često su se Orlovi nalazili na nekon novom početku, gotovo svaki ciklus, a od kvalifikacija za prethodni Mundijal Srbija je promenila čak četiri trenera! 

Našoj reprezentaciji u poslednjim godinama mnogo lakše je polazilo za rukom da se kvalifikuju na Svetsko nego na Evropsko prvenstvo, iako od osamostaljenja Orlovi nikada sa pobednom nisu startovali kvalifikacije. 

Zanimljivo da je poslednji uspeh reprezentacije (odlazak na Mudijal u Rusiju) počeo baš utakmicom protiv Republike Irske kada smo igrali 2:2 u Beogradu, a tada je na klupi reprezentacije sedeo Slavoljub Muslin. 

Foto: Starsportphoto©

Od tog perioda mnogo se stvari promenilo, a pre nešto više od mesec dana brigu o reprezentaciji preuzeo je Dragan Stojković Piksi. Dugo je Srbija čekala čoveka njegovog renomea da sedne na klupu i povede nacionalni tim u pravom smeru, a utakmica sa Irskom predstavljaće prvi test za jednog od najboljih srpskih fudbalera u istoriji. 

Irci u Beograd stižu oslabljeni, ali kao i sve ostrvske reprezentacije, oni igraju tvrd fudbal, izuzetno defanzivan i sa mnogo duela. Bez obzira ko bude istrčao na teren u zelenom dresu, Orlovima će biti pakleno teško da nametnu stil igre kakav selektor Stojković priželjkuje - lep, moderan i atraktivan. Čini se da će Srbija, makar na prvom meču, morati da pobedi bez obzira na "lepotu" igre, jer će se pamtiti samo tri boda. 

Foto: reuters

Činjenica je da je Piksi nasledio problem koji je mučio i njegove prethodnike, a to je pozicija desnog beka. Iz tog razloga, Ljubiša Tumbaković ostavio je u "amanet" formaciju sa trojicom pozati, ali sa "wing back" igračima kao što su Filip Kostić, Darko Lazović, Nemanja Radonjić, Filip Mladenović ili Mihailo Ristić. 

Kako pišu domaći mediji i novi selektor će verovatno posegnuti za tom formacijom sa tri štopera, ali pitanje je koliko će odbrana biti presudan faktor na sutrašnjoj utakmici, uzimajući u obzir da Irci nisu dali gol na prethodnih sedam utakmica. Mnogo veći uticaj na rezultat, odbrana će imati na meču sa Portugalcima.

Mnogo "škakljivija" tema je kako će izgledati ofanzivni deo Orlova. Činjenica je da Piksi mnogo veruje Dušanu Tadiću, koji je dobio i kapitensku traku, ali je kreativac Ajaksa uživao poverenje i prethodnika. Nažalost, u većini slučajeva u manevru je ostajao sam i bez prave podrške!

Foto: Starsportphoto

Selektor sada na raspolaganju ima tri igrača koja mogu da mu prave društvo iza napadača (u slučaju da Srbija zaigra sa jednim centarforom i dva ofanzivna vezna). Na spisku su Ivan Ilić, Filip Đuričić i Sergej Milinković Savić. Problem sa svom trojicom predstavlja fizikalna igra Iraca i veliki broj duela. Ilić i Đuričić su "tanani" po prirodi, odnosno slabiji fizički od rivala i teško da bi se posle dva oštra starta zaletali u odbranu Iraca, dok bi Sergej Milinković Savić mogao da iskoristi svoju visinu i fizičku dominaciju da napravi prevagu. 

Srbija je sa tim pristupom uspela da savlada Kostarikance. SMS se često ubacivao kao "napadač iz senke" i visinom skupljao lopte u kaznenom prostoru rivala. Uzimajući u obzir kvalitet po boku, koji Srbija poseduje, moguće je da će veliki broj napada ići baš po jednoj od strana te da će se tražiti igrač koji će spuštati loptu glavom.

Foto: Peđa Milosavljevic Informer

Da je situacija drugačija, Mitrović bi bio savršen izbor za tako nešto, ali se napadač Fulama ozbiljno muči i sa formom, a u poslednje vreme i sve manje igra kod Skota Parkera, o čemu je i selektor pričao. Prema najavama napad bi trebao da predvodi Dušan Vlahović koji je napadač nešto  drugačijih karakteristika, ali koji je navikao da igra u tandemu sa nekim ko je više tehnički obučen od njega, u klubu mu društvo pravi Frank Riberi, a u reprezentaciji to bi mogao da bude baš Sergej Milinković Savić. 

Vezista Lacija na ceni je u Evropi, sve češće se pominje njegov odlazak u Real Madrid gde bi zamenio Luku Modrića. Ove sezone je u dresu Rimljana postigao šest, a mestio deset golova u svim takmičenjima i sigurno se od njega mnogo očekuje u Stojkovićevom stručnom štabu. Ipak, SMS je do sada uglavnom igrao ispod proseka u dresu Srbije, izuzev duela sa Norveškom kada je sa dva gola Srbiju odveo u finale baraža.

Foto: fss

Tokom zvaničnog predstavljanja selektor Srbije istakao je da neće trpeti nedisciplinu i aroganciju, odnosno da će takve lično voziti nazad na aerodrom. Čini se, Milinković Savić je u prošlosti imao problema sa motivom, a utakmice u sa grbom države igrao je bez "herca", te bi utakmica sa Ircima mogla da pokaže koliko je i da li je Stojković uspeo da razmrda najskupljeg igrača Srbije. 

Uostalom, selektor i sam kaže "pobede i golovi u klubu, ostaju na lokalu, potrebno je da zasijaš na Svetskom prvenstvu". Možda je vreme da SMS zasija! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17