• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.06.2021

12:13

DA LI JE MOGUĆE? I OVO ĆEMO DOČEKATI! Superliga od 14 klubova!

Fudbal

DA LI JE MOGUĆE? I OVO ĆEMO DOČEKATI! Superliga od 14 klubova!

Podeli vest

Kako trenutno stvari stoje, ako se čelnici FSS ne predomisle, a nije nemoguće, Superliga Srbije će u predstojećoj sezoni poslednji put imati 16 klubova učesnika

KaKo prenosi Mozzartsport na sednici Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije u sredu, trebalo bi zvanično da bude potvrđeno da od jeseni 2022. Superliga ima 14 klubova.

To znači da će na kraju predstojeće sezone četiri kluba ispasti iz elitne divizije, a dva će biti promovisana iz Prve lige Srbije.

Što se tiče sistema takmičenja, ostaće sa plej-ofom i plej-autom. Ukoliko konačna odluka bude da se odmah u sledećoj godini nakon toga Superliga smanjuje na 12 klubova, onda će u sezoni 2022/23. biti dvokružni sistem sa plej-ofom u kojem bi učestvovalo šest i plej-autom sa osam klubova, jer četiri moraju da ispadnu. Ako se, pak, odluči da ostane još godinu dana da bude 14 učesnika, onda bi sistem takmičenja bio obrnut: osam u plej-ofu i šest u plej-autu.

Najverovatnije je da će Superliga već posle godinu dana biti skresana na 12 klubova, što je optimalan broj za veličinu države i kvalitet koji ima Srbija. Samim tim prvenstvo sa 14 učesnika biće jednogodišnji međukorak.

Poslednji put kada je Superliga Srbije imala manje od 16 klubova bila je sezona 2008/09. Tada je bilo 12 klubova u eliti. Pored Partizana, Crvene zvezde i Vojvodine, od sadašnjih superligaša igrali su još Napredak i Čukarički, te Rad i Javor, koji su ove sezone ispali iz elite. A, bili su tu i OFK Beograd, Hajduk iz Kule, Borac iz Čačka, Jagodina i Banat.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
teodor

pre 2 godine

Daj boze da konacno sredimo SLS i da napravimo pristojno takmicenje. Mislim da je SLS sa cetrnaest klubova idealna za velicinu zemlje i nivo razvijenosti i popularnosti fudbala u njoj.Medjutim, skracenje lige zahteva i uvodjenje plejofai plejauta. Za Ligu sa 14 klubovaje idealna su dvokruzna doigravanja jer ona obezbedjuju ravnopravnu poziciju svih ucesnika doigravanja i ne privileguju nikoga na osnovu plasmana u regularnom delu prvenstva (osim da zadrzavaju svi svoje osvojene bodove). To delom odredjuje i sam kalendar UEFA i FIFA. Dakle, da bi se uklopili u te medjun.kalendare takmicenja idealno je za SLS od 14 klubova plejof sest klubova i plejaut ostalih, tj osam klubova.Najbolji klubovi bi imali 36 kola ukupno u prvenstvu a ekipe plejauta ukupno 40 kola (racunajuci 26 regularnih kola i 14 kola plejauta, odnosno 10 kola plejofa za prvaka (26+10)=36 kola. To unekoliko i ima smisla da najbolji klubovi igraju manje meceva jer imaju i obaveze u Evropi a ekipe iz plejauta nemaju tu obavezu.To je idealan format za SLS . Neki zagovaraju drasticno skracenje SLS na 12 klubova...Mislim da je to greska jer Srbija ima fudbalski potencijal veci od 10 i 12 klubova. Sve drugo je dalje tumaranje i udaljavanje od konacnog cilja a to je da se ustanovi jedno pristojno takmicenje. Da, za to je potrbno i definisati tehnicke i finansijske uslove za klubove koji mogu igrati SLS. To je jednako vazno kao i format takmicenja.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija