• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer.rs

24.03.2022

13:29

DA SE NIKAD NE ZABORAVI! Bojan Ostojić o agoniji kroz koju je prošao za vreme NATO bombardovanja!

Fudbal

DA SE NIKAD NE ZABORAVI! Bojan Ostojić o agoniji kroz koju je prošao za vreme NATO bombardovanja!

Podeli vest

FK Partizan je povodom godišnjice NATO bombardovanja objavio tekst u kojem su želeli mlađim generacijama da prenesu kakav je pakao proživela naša zemlja u kojoj su stradali mnogi nevini ljudi, među njima oko 2.500 civila, od čega je utvrđeno da je među njima bilo 81 dete

Partizan je kroz svedočenje Bojana Ostojića, sadašnjeg prvotimca, evocirao uspomene na ovaj tužan događaj u istoriji našeg naroda, koji je preživeo agoniju od 78 dana bombardovanja od strane NATO pakta, uz naslov "Da se nikad ne zaboravi".

Ostojić je bio najmlađi od petoro dece u porodici, a tokom bombardovanja mu je najteže bilo kada je čuo da mu je najstariji brat, koji je bio na ratištu na Kosovu nastradao.

Nove generacije skoro i da se ne sećaju, možda po pričama, snimcima, ali nikada toliko uverljivo kao oni čije su detinjstvo obeležile NATO bombe nad našom zemljom tih 78 dana, počevši od 24. aprila 1999, pa do 10. juna 1999 godine. Sada prvotimac Partizana, a onda samo petnaestogodišnji dečak Bojan Ostojić, seća se svake bombe koja je letela iznad aerodroma Ponikve i na svu sreću lažne vesti da mu je je najstariji brat Zoran stradao i izgubio nogu - rekao je Ostojić.

Foto: Starsportphoto

 

Možete li da zamislite kako je kada umesto šutiranja fudbalske lopte gledate kako padaju bombe na vojni aerodrom?

− Ja sam najmlađi od petoro dece. Zoran, Zorica, Goran, pa sestra Gorica i ja. Za vreme bombardovanja bio sam u Sevojnu sa porodicom. Nismo očekivali da će biti toliko strašno, dok sa prozora nismo videli kako gađaju vojni aerodrom Ponikve udaljen 23 km od tog mesta.Tada smo shvatili da je đavo odneo šalu, da je stvar ozbiljna i išli smo u sklonište. Tamo smo provodili dane i noći, sve do momenta kada smo saznali da je moj najstariji brat Zoran, koji je u to vreme bio na ratištu na Kosovu ranjen- izjavio je fudbaler Partizana

Ostojiću je najteže palo kada je primio lažnu vest da mu je brat poginuo!

- Kao danas se sećam datuma, 13. 4. 1999 godine. Dobijali smo razne informacije, od toga da nema nogu, pa do toga da je poginuo. Živeli smo u neizvesnosti sve dok ga nije njegova jedinica SAJ dovezla u Sevojno. Bogu hvala, bio je povređen samo u ruku, dok je njegov najbolji prijatelj poginuo, a nekoliko ih je bilo takođe ranjeno. Kada je došao i rekao da više ne idemo u sklonište, već da ostanemo kod kuće, za mene je kao dete tada rat prestao. Pored njega sam se osećao smireno i više nisam znao za strah - zaključio je Ostojić.

Foto: Starsportphoto

 

Partizan je na kraju teksta odao počast svim žrtvama NATO bombardovanja uz poruku, da se nikad ne zaboravi i nikada ne ponovi.

- 24. marta 1999. godine u 19.45 oglasile su se prve sirene u Beogradu za vazdušni napad i označile početak NATO bombardovanja SR Jugoslavije (koju su tada činile Srbija i Crna Gora). Da se nikad ne zaboravi za svu decu koja su stradala od strane NATO pakta, ali i za sve nevino poginule, za njihove porodice i prijatelje.

Za ljubav i mir, da se nikada ne ponovi!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija