• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.04.2022

17:00

PREDSTAVLJANJE MUNDIJALA - GRUPA A! Bitka u troje! Holanđani FAVORITI, KRALJEVI Afrike dolaze po ISTORIJU! Domaćin - bez šanse!

Tanjug/AP

Fudbal

PREDSTAVLJANJE MUNDIJALA - GRUPA A! Bitka u troje! Holanđani FAVORITI, KRALJEVI Afrike dolaze po ISTORIJU! Domaćin - bez šanse!

Podeli vest

Grupna faza Svetskog prenstva u Kataru donosi nam nekoliko velikih utakmica, a svaki dan ćemo Vam predstavljati po jednu grupu, danas je na redu grupa A

 

U petak je odžan žreb za Svetsko prvenstvo, a u grupi A su Katar, Ekvador, Senegal i Holandija. Mundijal će  početi 21. novembra i trajati do 18. decembra. Grupna faza će biti završena posle 12 dana, odnosno 2. decembra.  Titulu brani Francuska, koja je pre četiri godine u Rusiji savladala Hrvatsku (4:2).

Utisak je da su najbolje na žrebu prošli Holanđani. Iz prvog šešira dobili su domaćina Katar, a glavni konkurent za prolaz biće im prvak Afrike, Senegal. 

Katar

Kao prva arapska zemlja koja će organizovati Svetsko prvenstvo Katar je automatski smešten na prvo mesto u grupi A, te domaćin nije mogao da se susretne sa ekipama iz najjačeg šešira. Ipak, selekcije iz preostala tri šešira nadala su se da će imati sreće i već u grupnoj fazi naleteti na četu Feliksa Sančeza. 

Jasno je bilo da je Katar u paklenoj konkunreciji premija, te najlakši mogući rival iz prvog šešira. Ruku na srce, pod vođstvom španskog trenera domaćin je poslednjih godina zabeležio enorman napredak. U martu mesecu Katar je savladao Bugare, a potom i remizirao sa Slovencima. 

Ipak, nema sumnje da će domaćin teško do drugog kruga u konkurenciji Senegala, Holandije i Ekvadora. Pored toga, Katar je jedini debitant na predstojećem Mundijalu, a najveći uspeh ove arapske zemlje je titula prvaka Azije iz 2019. godine. 

Izvesno da je napredak katarskog fudbala značajno usporio dopis iz FIFA po kom tamošnji sazve nije mogao da registruje "previše" naturalizovanih reprezentativaca. Sve je eskaliralo 2015. godine kada je na terenu od 11 čaš čest fudbalera rođeno van Katara. Reagovao je Sep Blater i zamolio da se pomenuti ispadi ne ponavljaju. 

Foto: tanjug

Iz tog razloga, Katar u svom sastavu ima samo jednog naturalizovanog reprezentativca. Reč je o štoperu Pedro Migelu, poznatijem kao Ro-Ro. Portugalac je od 2011. godine branio boje Al-Ahlija što ga je preporučilo savezu, a od 2016. godine je u dresu reprezentacije upisao 77 nastupa i postigao jedan gol.

Kompletan sastav koji na raspolaganju ima Feliks Sančez nastupa u domaćem prvenstvu, a prva  zvezda tima je as Al-Sada - Akram Afif. "Transfermarkt" njegovu vrednost procenjuje na oko 4.000.000 evra, a on je do sada postigao i 23 gola u dresu reprezentacije. 

Bilo kako bilo, Katar neće odustati od nade i snova o plasmanu u nokaut fazu takmičenja, ali je utisak da će se za sve u grupi A pitati ostale tri selekcije, dok će domaćin ovoga puta biti samo nemi posmatrač. 

Ekvador

Uz mnogo sreće Ekvador je uspeo da izbori direktno vizu za Katar budući da četa Gustava Alfara u poslednja četiri kola nije zabeležila pobedu. Ipak, loši rezultati Kolumbije i Perua obezbedili su Ekvadorcima da se po četvrti put nađu na Mundijalu. 

Nema sumnje da će vrela južnoamerička krv proključati čim Svetsko prvenstvo počne, te da Ekvadorci sigurno u Katar ne dolaze kako bi učestvovali. Čini se da će se Ekvador boriti za prva dva mesta sa Senegalcima i Holanđanima, budući da bi bodove protiv domaćina trebalo da upišu. 

Najskuplji Ekvadorac - Pjero Hinkapije - vredi 17.000.000 evra, dakle kao čitav sastav Katara. Reč je o štoperu Bajer Leverkuzena koji ima svega 20 godina i o čijim će se spektakularnim potezima tek pričati. Nije Hinkapije jedina zvezda u Alfarovoj četi, tu je Pervis Estupijan iz Viljareala, potom Hose Ćifuentes iz Los Anđelesa, a kapiten i lider generacije je vremešni Ener Valensija koji trenutno brani boje Fenerbahčea. 

Foto: Tanjug/AP

Ekvadorci su, kao što smo i napisali, već tri puta nastupali na Mundijalu, a najbolji rezultat ostvarili su 2006. godine u Nemačkoj kada su stigli do osmine finala. Tada je četa Luisa Fernanda Sureza u grupnoj fazi takmičenja savladala Poljsku i Kostariku, ali je onda izgubila sa 3:0 od Nemačke i zakazala duel Engleskoj. 

Delovalo je tokom sat vremena fudbala da Ekvador može do iznenađenja i četvrtfinala Mundijala, ali je južnoameričkoj selekciji presudio Dejvid Bekam u 60. minutu. 2010. godine u Južnoj Africi ih nije bilo, takmičenje u Brazilu završili su već u grupi, a u Katar se stižu nakon pauze budući da se nisu kvalifikovali za Svetsko prvenstvo u Rusiji. 

Senegal

Lavovi Terange u Katar stižu kao, po prvi put u istoriji, krunisani kraljevi Afrike! Selekcija Aliou Sisea je u krajem 2021. godine osvojila Afrički Kup nacija i tako prekinula višedecenijsku kletvu. Ipak, selekcija koju na raspolaganju ima senegalski stručnjak pomera granice ambicija i nema sumnje da će Senegalci predvođeni Sadiom Maneom želeti veliki rezultat na Mundijalu. Najbolji nastup na Mundijalima imali su 2002. godine u Japanu kada su poraženi su četvrtfinalu posle produžetaka od Turske sa 1:0. 

Kada smo već pomenuli Sadio Manea, red je da se dotaknemo i sastava Senegala. Izvesno je da su Lavovi najkompletnija afrička selekcija, bez "slabe karike". As Liverpula jeste prva zvezda tima, najskuplji igrač (80.000.000 evra), ali ne i jedina pretnja po gol rivala. Balde Keita, Bulaje Dia, Habib Dialo, Bamba Ženg, Ismaila Sar, Famara Dijediu - predstavljaju ofanzivan deo tima. 

Sa druge strane, među stativama stoji Eduard Mendi. Jedan od najboljih golmana današnjce i aktuelni šampion Evrope sa Čelsijem. Štoperski tandem čine Kalidu Kulibali i Abdu Dijalo, a tu su još Fode Balo Ture, Bouna Sar... Kada je reč o veznom redu, motor ekipe je Idrisa Gana Gej, prate ga Nampalis Mendi, Šeik Kujate i Pape Gej iz Marselja. 

Foto: Tanjug/AP

Senegalci su do Svetskog prvenstva, uprkos sjajnom sastavu, stigli okolnim putem i posle prave drame. Žreb ih je u trećem krugu kvalifikacija spojio sa Egipćanima, a po drugi put Sadio Mane rastužio je Mohameda Salaha i čekirao svoju "vizu" za Katar, dok će Prince Egipta morati da sačeka novu priliku da se pokaže na prvenstvu sveta. 

Senegalci su, prethodno, grupnu fazu završili sa pet pobeda i samo jednim remijem i to protiv Toga kada je prvo mesto i prlazak u narednu rundu već osigurano! 

Holandija

Prvi favorit u grupi A na Mundijalu bez dileme je Holandija. Četa Luja Van Gala imaće "lak posao" da izbori plasman u nokaut fazu takmičenja. Lale su bez problema izborile mesto na Svetskom prvenstvu pošto su zauzeli prvu poziciju ispred Turske, Norveške i Crne Gore. 

Lale su trenutno 10. reprezentacija sveta, predvode ih igrači iz najboljih evropskih ekipa, a prva zvezda tima je štoper Liverpula - Virdžil van Dajk. Teško je očekivati da će Holanđani moći do "Boginje" u Kataru, ali je izvesno da će četa Luja Van Gala pokušati da napravi što bolji rezultat.  Najbolji do sada im je "bronza" iz Južne Afrike kada su u finalu poraženi od Španaca nakon produžetaka. 

Foto: Tanjug

Ipak, problem za Holanđane bi mogla da predstavlja nešto "slabija" minutaža, a i forma glavnih igrača tima. Matijs de Liht igra katastrofalno u Juventus, ni Memfisu Depaju ne cvetaju ruže u Barseloni, Nejtan Ake nije u prvom planu Pepa Gvardiole, a sve manje minuta u Parizu dobija i Žoržinjo Vajnaldum. Bez obzira na to, Holanđane ne treba prerano otpisati budući da ih sa klupe predvodi "stari vuk" - Luj Van Gal. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija