• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

02.05.2022

10:32

KLUB SA "ENFILDA" NA PUTU DA OSTVARI NEZABELEŽEN USPEH! Liverpul sanja četvorostruku krunu!

Reuters

Fudbal

KLUB SA "ENFILDA" NA PUTU DA OSTVARI NEZABELEŽEN USPEH! Liverpul sanja četvorostruku krunu!

Podeli vest

"Crveni" su već osvojili engleski Liga kup, igraće u finalu FA kupa, blizu su plasmana u finale Lige šampiona, a u prvenstvu zaostaju samo bod za vodećim Mančester sitijem * Niko nikad nije osvojio sva četiri trofeja u jednoj sezoni

Fudbaleri Liverpula imaju priliku da ostvare rezultat nezabeležen u istoriji! Ekipa sa "Enfilda" mogla bi da postane prva koja je osvojila sva tri domaća takmičenja i Ligu šampiona u jednoj sezoni!

Liverpul je već osvojio engleski Liga kup, pošto je 27. februara na "Vembliju" savladao Čelsi posle boljeg izvođenja penala rezultatom 11:10. Za dve nedelje, 14. maja, "crveni" će na istom mestu protiv istog rivala igrati finale FA kupa. U prvenstvu četiri kola pre kraja imaju samo bod manje od vodećeg Mančester sitija, a "građani" bi mogli da ih sačekaju i u finalu Lige šampiona. Oba tima su ostvarila pobede kao domaćini u prvim mečevima polufinala - Siti je savladao Real sa 4:3, a Liverpul je pobedio Viljareal sa 2:0.



Dobio titulu viteza

 


Ukoliko bi osvojio četvorostruku krunu, Liverpul bi postao prvi tim u istoriji fudbala kome je pošlo za rukom tako nešto. I osvajanje trostruke krune - domaćeg prvenstva, kupa i titule prvaka Evrope - toliko je redak poduhvat da ga je dosad ostvarilo samo sedam klubova (pogledajte tabelu).

U Engleskoj to se dogodilo samo jednom, 1999. godine, kad je Mančester junajted uzeo titulu u Premijer ligi, FA kup i Ligu šampiona. Koliki je to uspeh bio, pokazuje i činjenica da je kao priznanje za taj rezultat menadžer Junajteda Aleks Ferguson dobio od kraljice Elizabete titulu viteza, a njegov rodni Glazgov proglasio ga je počasnim građaninom.

Foto: Reuters

Niko nikad nije osvojio sva četiri trofeja u jednoj sezoni - LIverpul ima šansu


Posebnu notu ovom istorijskom podvigu Mančestera daje podatak da je do titule prvaka Evrope stigao na nesvakidašnji način: u finalu protiv Bajerna do pobede od 2:1 došao je tako što je preokrenuo rezultat golovima u 91. i 93. minutu.

KLUBOVI KOJI SU OSVAJALI TROSTRUKU KRUNU


(domaće prvenstvo, domaći kup i titulu prvaka Evrope)
Bajern Minhen 2012/13. i 2019/20.
Barselona 2008/09. i 2014/15.
Inter 2009/10.
Mančester junajted 1998/99.
PSV 1987/88.
Ajaks 1971/72.
Seltik 1966/67

Neizostavni deo tog tima Junajteda bio je i legendarni defanzivac Rio Ferdinand. I upravo on tvrdi da je ovaj sastav Liverpula bolji od te ekipe Mančestera iz 1999.

- Ovaj tim Liverpula je najbolji koji sam ikada video. Nemilosrdan je! Način i energija sa kojom njegovi igrači igraju presing očaravajući su. Njihov cilj mora biti četvorostruka kruna. Postaće besmrtni ako to ostvare, biće najbolji tim u istoriji engleskog fudbala. Imaju sve što je potrebno da uspeju u tome - poručuje Ferdinand.



Nije realan cilj



Menadžer Liverpula Jirgen Klop je, međutim, nešto oprezniji po pitanju šansi njegovog tima da osvoji sva četiri pehara. Štaviše, on smatra da će se pre dogoditi da Mančester siti osvoji trostruku krunu - prvenstvo i Kup Engleske, kao i Ligu šampiona.

- Ne, to nije realan cilj. Nikada nije ni bio. Koliko ja znam, niko u Engleskoj, a možda ni na svetu, nije uspeo da osvoji četvorostruku krunu. Zgusnut raspored utakmica znatno otežava postizanje takvog uspeha. Moglo bi da se razmišlja o tome u situaciji kad imate 20 bodova prednosti u prvenstvu, pa da možete da kažete da vam ligaški mečevi više nisu važni. Međutim, nama je svaki duel bitan i u svakoj utakmici moramo da pobedimo. Iskreno, Siti je verovatno favorit za osvajanje trostruke krune. Ne želim da uništavam ljudima snove, ali tako stoje stvari - objašnjava Klop.

Hajduk sprečio Zvezdu da osvoji trostruku krunu


Jedini srpski klub koji je imao priliku da osvoji trostruku krunu je Crvena zvezda, koja je 1991. godine osvojila šampionat Jugoslavije i Kup evropskih šampiona. Međutim, u finalu Kupa Jugoslavije 8. maja 1991, svega tri nedelje pre nego što će postati prvaci Evrope, fudbaleri Zvezde izgubili su od splitskog Hajduka sa 1:0. Jedini gol na stadionu Partizana postigao je Alen Bokšić u 65. minutu, a utakmica je odigrana u sumornoj atmosferi, jer je nedelju dana pre toga sukobom u Borovu Selu počeo građanski rat u SFRJ.


Klop produžio ugovor zbog žene
Nemački stručnjak je, inače, u četvrtak produžio ugovor sa Liverpulom do 2026. godine. Aktuelni ugovor isticao je 2024, a Klop kaže da je odlučio da produži boravak u gradu "Bitlsa" na nagovor supruge Ule.

- Zašto sam odlučio da produžim ugovor? Zato što je Ula želela da ostane u Liverpulu. A kao dobar muž, šta možete da uradite kad žena želi da ostane? Pa da ostanete! Naravno, to nije jedini razlog. Volim ovaj klub i mislim da je najbolje mesto na svetu za mene. Ovde sam veoma, veoma srećan - naglasio je Klop.


 

Standings provided by SofaScore LiveScore



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija