• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra/Mediji

15.06.2022

17:30

ŠTA SADA?! BRISEL BIRA, PUTINU REĆI IZVINI, ILI UGASITI  INDUSTRIJU! Kupci iz jugoistočne Azije ostavili EU bez gasa iz Irana i Turkmenistana!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Fudbal

ŠTA SADA?! BRISEL BIRA, PUTINU REĆI IZVINI, ILI UGASITI INDUSTRIJU! Kupci iz jugoistočne Azije ostavili EU bez gasa iz Irana i Turkmenistana!

Podeli vest

Države jugoistočne Azije velika su konkurencija EU u kupovini gasa iz Turkmenistana, poslednje države na čiji gas je EU računala. Odsečena od gasa iz Irana i Turkmenistana EU će morati da pravi kompromis u dogledno vreme. Stoga procenjujem da će se politika evropskih sankcija prema Rusiji, odnosno, ruskim energentima - pre svega gasu, uskoro završiti. A sa njima i ratna dejstva u Ukrajini

Indija teži da postane glavna metalurška sila u svetu, a za to joj je potrebna energija - velika količina energije, između ostalog i velike količine gasa - kako iz Rusije, tako i iz Srednje Azije. I Pakistan ima ambicije. Želi da dostigne novi nivo industrijskog razvoja. A za to mu je neophodan prirodni gas. I sve zemlje u susedstvu Indije i Pakistana suočavaju se sa deficitom energenata, i nisu niti nameravaju da ga dele. Podsećanja radi, 40 procenata ljudi na planete živi na području Indije, Pakistana, Bangladeša, Indokine, Indonezije…

Posredstvom Rusije, padom marionetske vlade u Avganistanu, čini se da je taj problem sa energentima rešen. Ključne države u ovim projektima su Iran i Turkmenistan. Iran je država koja je posle Rusije druga po istraženim rezervama prirodnog gasa. Veruje se da Turkmenistan ima četvrte najveće rezerve gasa u svetu, koji, trenutno, izvozi mahom u Kinu.

Značaj TAPI i IPI gasovoda

Pakistanski tok je strateški prodor Rusije na jug. Projekat gasovoda Pakistanski tok (PSGPP) treba da omogući isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) iz obalnih područja Pakistana u industrijske oblasti na severu zemlje, saopštilo je maja 2021. godine rusko Ministarstvo energetike.

Ali, to je tek početak ekonomskog povezivanja država jugoistočne Azije. Ovih dana mediji pišu da Rusija nastavlja da širi svoje strateško prisustvo u ključnim tačkama na karti sveta. U ovom slučaju nije reč o vojsci i mornarici, nego o energetici, tačnije o gasovodima TAPI (gasovod koji povezuje Turkmenistan sa Avganistanom, Pakistanom i Indijom) i IPI (gasovod povezuje Iran, Pakistan i Indiju).

Gasovodi do Indije zaslužuju puno više od par rečenica, jer je reč o projektima koji povezuju Iran, Pakistan i Indiju - sa jedne strane, dok sa druge strane povezuju Turkmenistan, Avganistan, Pakistan i Indiju. Teritorije koje je vlada u Vašingtonu smatrala za svoje ekskluzivno pravo.

Foto: Reuters

Zapad ne može bez ruskog gasa i nafte

U trenutku kada su Talibani preuzeli vlast u Avganistanu postalo je jasno da je ostalo još samo da se Indija i Pakistan dogovore.

U Islamabadu je nedavno završen bilateralni sastanak na kome su grupe tehničkih stručnjaka iz obe zemlje potvrdile spremnost da realizuju projekat. Duž trase potencijalnog gasovoda počeće geološko-istraživački radovi.
 
Ideja o projektu nastala je u teškom trenutku. Ali, da nije ovakvih trenutaka i lidera ni svet ne bi bio isti. Veštačka podeljenost, od spolja nametnute razlike držale su najmnogoljudniji deo sveta u permanentnom siromaštvu.
 
Da bi se razumela ideja i cilj ovakvog projekta, važno je podsetiti da je Pakistan zemlja sa više od 220 miliona ljudi. Indija ima više od milijardu i dvesta miliona stanovnika. Podaci pokazuju da ceo jugozapadni deo zemlje, duž granice sa Iranom i Avganistanom, praktično nema sopstvena kogeneraciona postrojenja, a u regionu severno od Islamabada jedini izvor energije predstavlja nekoliko hidroelektrana malog kapaciteta. Dakle, da bi se Pakistan razvio neophodne su velike količine energije.
 
Realizacija gasovoda Pakistanski tok, čiji je kapacitet 12,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje obezbediće gorivo za nove elektrane,koje će napajati industrijska preduzeća u Pandžabu, na granici sa Indijom. Ukoliko projekat uspe, gasovod se može pružiti i do prestonice.

Koji su interesi Rusije?

Počnimo od gasovoda TAPI (Turkmenistan - Avganistan - Pakistan - Indija), u kome je Rusija imala ulogu tehničkog garanta, kao i dobavljača opreme i cevi. Krajnji primalac gasa je Indija. Ali, sve tranzitne zemlje imaju ogromnu potrebu za gasom. Stoga će jasno tražiti svoj udeo ugljovodonika. Što se tiče Pakistana, u skladu sa uslovima projektnog zadatka Pakistanskog toka, taj gasovod bi trebalo da se u području grada Multana uključi u gasovod IPI.

Ukupan kapacitet ta dva gasovoda, u toj tački, iznosiće 55 milijardi kubnih metara, što u potpunosti odgovara kapacitetu bilo kog od zapadnoevropskih gasovoda (od Rusije ka Nemačkoj) nazvanih Severni tok. Imajući takve resurse u rukama Pakistan će moći da započne masovnu unutrašnju gasifikaciju. A dobiće i značajan adut za industralizaciju države, tj. beg iz zone siromaštva.

Pored toga, formiranje gasnog tržišta u zemlji kao što je Pakistan garantovano će izmeniti svetsko tržište ugljovodonika. Prvenstveno, veoma je interesantan Kataru, koji će najkraćom rutom iz Persijskog u Omanski zaliv i dalje u Karači moći da isporučuje sopstveni tečni prirodni gas. S tim u vezi, u budućnosti će se isporuke katarskog gasa u Evropu smanjiti, što će još više povećati značaj ruskih gasovoda i isporuka preko njih.

Pored toga, Rusija isporučujući cevi i drugu opremu, prodaje finalne proizvode sa maksimalnom dodatom vrednošću.

Izlazak SAD iz Avganistana - start lavine globalnih razmera

Ne postoji ni najmanja sumnja da je povećana aktivnost u region, povezana kako sa političkim promenama u Avganistanu, tako i sa završetkom izgradnje gasovoda Severni tok 2. Upravo je završetak ovog evropskog mega projekta bio karta na koju je ruski minister Segej Lavrov igrao kada je ubeđivao dve nuklearne sile da se dogovore i prevaziđu razlike i naprave gasovode (za početak), koji će im omogućiti tehnološki i industrijski rast. I, koji će, istovremeno, ostaviti Evropu bez poligona za ucenjivanje. Rusija je jasno pokazala da je sposobna da završi bilo koji projekat, čak i pod pritiskom masovnih sankcija.

Foto: Tanjug

Ameri Evropu snabdevaju svojim energentima, ali to nije isplativo

Odlazak Amerikanaca iz Avganistana bio je kamen koji je pokrenuo čitavu lavinu globalnih promena. Ako pokret Taliban (organizacija zabranjena u Rusiji) uspe da sačuva zemlju od još jednog totalnog rata svih protiv svih, u najskorije vreme bićemo svedoci borbe za nova energetska, trgovinska i industrijska tržišta.

Aleksandar Novak, tada ruski ministar energetike potvrdio je 2018. godine da su Moskva i Teheran potpisali memorandum o razumevanju za izgradnju gasovoda IPI. Cevovod dug 1.200 kilometara će povezati Iran i Indiju preko Pakistana. A, prema njegovim rečima, Gasprom će imati važnu ulogu u razvoju iranskih gasnih polja duž budućeg gasovoda.

Sankcije Iranu zbog TAPI gasovoda

Ono što je malo poznato, TAPI je bio jedan od glavnih, ako ne i ključni razlog za nametanje sankcija Iranu 2012. godine. Islamska Republika je iz sistema SWIFT isključena zbog gasa, a ne nuklearnog programa.

Dakle, vitalne energetske infrastrukture za Pakistan i Indiju su odgođene za više od 10 godina, kako bi se sprečio Iran da ojača uticaj u regiji. Istovremeno je pokušano da se da manevarski prostor EU da zameni ruske energente. Bilo je važnije voditi rat za gasovod, nego dozvoliti stanovništvu u regiji pristup obilju jeftine energije.

Jednostavno, Indija više nije mogla da čeka na „imaginarne" američke linije snabdevanja. Najbrže rastuća država na svetu hitno je morala da osigura svoje energetske potrebe. Rusija je, sa druge strane, dobila pristup tržištu Srednje Azije.

Danas Turkmenistan proizvodi 70 do 75 milijardi kubnih metara gasa. Ova zemlja ima čitav niz zanimljivih nalazišta, koja mogu bitno da uvećaju čitavu bazu proizvodnje gasa. Izgrađeni su gasovodi ka Kini, Iranu, Rusiji. Gasovod ka Avganistanu, Pakistanu i Indiji vrlo je važan za Turkmenistan sa političke tačke gledišta. Taj projekat ima više šansi od bilo kog evropskog projekta. Ako on bude izgrađen, eventualni EU projekti će ostati bez ičega. Oni i danas nemaju neku resursnu bazu.

Siguran sam da će izgradnja gasovoda TAPI, ali i IPI, još više otežati problem vezan za osiguranje gasa za perspektivnu gasnu difersifikaciju u Evropi. Tim pre što će, po svemu sudeći, Avganistan, Pakistan i Indija, prvi ugovoriti potrebne obime isporuka gasa.

Što se tiče medijski najavljenih EU projekata, ti projekti, kako ističu eksperti, rizikuju da ostanu na papiru, pošto do danas nema nagoveštaja za potpisivanje ugovora ni sa Turkmenistanom, ni sa Azarbejdžanom. Ova neodređenost veoma napreže pre svega Azerbejdžan, koji je ne tako davno zaigrao na Eu kartu.

Foto: AP PHOTO

Ruski energenti su nezamenjivi, Evropa ima izbor - da se izvini Putinu ili ugasi industriju

Ipak u svetlu novih događaja Azerbejdžan je upozorio partnere iz EU da ako ne bude drugog izvora gasa za EU, on neće pristati da snabde na polovinu prazan gasovod. Azarbejdžan, pri tome, polazi od čisto ekonomskih razloga. Konkretno, da bi bez Turkmenistana morao sam da pokriva tranzitne tarife. A pošto će cevi biti praktično poluprazne, onda će cena azarbejdžanskog gasa odmah skočiti i postati nepovoljna za Evropljane.

Odsečena od gasa iz Irana i Turkmenistana EU će morati da pravi kompromis u dogledno vreme. Stoga procenjujem da će se politika sankcija prema Rusiji, odnosno, ruskim energentima - pre svega gasu, uskoro završiti. A sa njima i ratna dejstva u Ukrajini.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!
Politika

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon razgovarao je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstavio joj poslednja dešavanja u južnoj srpskoj Pokrajini, kao i poziciju Srbije po tim pitanjima.

28.03.2024

15:18

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!
Društvo

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!

Nakon najtoplije zime u istoriji, moguće je da je pred nama zbog klimatskih promena, koje su povećale temperature u svetu za 1 stepen, a u Srbiji čak za 2, jer se naša zemlja brže zagreva, i jedno od najtoplijih proleća, a bogami i leta. Tek što je ovo godišnje doba stiglo, meteorolozi su upalili i prve meteoalarme zbog vrućine koja sledi narednih dana.

28.03.2024

14:50

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija