• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.09.2022

18:51

ISTORIJA, ŽENE PRVI PUT SUDE NA SVETSKOM PRVENSTVU ZA MUŠKARCE U KATARU! Jošimi Jamašita: To što sam žena nije prednost ili nedostatak!

Reuters/Denis Balibouse

Fudbal

ISTORIJA, ŽENE PRVI PUT SUDE NA SVETSKOM PRVENSTVU ZA MUŠKARCE U KATARU! Jošimi Jamašita: To što sam žena nije prednost ili nedostatak!

Podeli vest

Jošimi Jamašita, jedna je od tri žene, koje će deliti pravdu na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru

Žene sudije prvi put u istoriji deliće pravdu na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za muškarce u Kataru.

Žene dele pravdu u Kataru

Nada se Jošimi Jamašita da će biti inspiracija mnogim devojkama, ali nije želela da priča o temi ravnopravnosti polova u Kataru. Ona se samo nada da bi šampionat mogao da  promeni stavove u Kataru.


- Na Bliskom istoku jedva da ima žena koje su sudije, pa bih volela da vidim promenu. Činjenica da žene prvi put sude na muškom Svetskom prvenstvu znak je da uticaj i potencijal žena raste. Devojke žele da idu mojim stopama i želela bih da im kažem da ne brinu i da naporno rade - prenosi Gardijan reči Jošimi Jamašite.

Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun

Jošimi Jamašita, prvi ženski sudija na Svetskom prvenstvu

Francuskinja Stefani Frapart, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana izabrani su da vode utakmice u Kataru. Na spisku su i tri pomoćne sudije: Meksikanka Karen Dijaz Medina, Neuza Bek iz Brazila i Katrin Nezbit iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Nisam nikada razmišljala da delim pravdu na Mundijalu, jer nisam mogla ni da pomislim da će moguće da sudimo na muškim utakmicama - iskrena je Jamašita, koja je sudila na Svetskom prvenstvu za žene 2019. godine i na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine. Ona je prva žena koja je delila pravdu u japanskoj Džej Džej ligi, a ove godine je prva dama koja je vodila meč u azijskoj Ligi šampiona.

Inspiracija ženama

Kao Japanka i žena osećam veliku odgovornost, daću sve od sebe na Svetskom prvenstvu. Ne bih rekla da je to što sam žena prednost ili nedostatak. Nikada na terenu nisam bila izložena seksističkom zlostavljanju jer sam žena. Kao sudija ne vidim razliku između ženskog i muškog fudbala. Smatram da je normalno da žene sude na muškim mečevima, ali osećam određen pritisak kako bih dobila poverenje svih. 

Foto: Reuters/Denis Balibouse

 

Za ovogodišnje Svetsko prvenstvo ukupno je izabrano 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih arbitara i 24 službena lica kao video asistenti. Iz regiona mečeve će suditi samo Slovenac Slavko Vinčić, zajedno sa pomoćnicima Tomažom Klančnikom i Andražom Kovačičem. 

Predsednik sudijskog komiteta FIFA i nekad proslavljeni italijanski arbitar Pjerluiđi Kolina prokomentarisao je istorijski trenutak kad su u pitanju žene sudije.

- Ovim je završen dug proces započet pre nekoliko godina angažovanjem ženskih sudija na juniorskim i seniorskim turnirima FIFA. Na ovaj način jasno ističemo da je za nas važan kvalitet, a ne pol. Nadam se da se u budućnosti delegiranje ženskih sudija za važna muška takmičenja neće doživljavati kao nešto senzacionalno, već kao nešto normalno.

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 21. novembra i traje do 18. decembra.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija