• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

09.10.2022

17:00

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! MEKSIKO - Skauti lude za njima, vole ih neutralni navijači i golman što izluđuje velike zvezde

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! MEKSIKO - Skauti lude za njima, vole ih neutralni navijači i golman što izluđuje velike zvezde

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata


Na redu je reprezentacija Meksika, učesnica C grupe.

Foto: Reuters

Fudbaleri Meksika


Ako neka reprezentacija na maltene svakom Svetskom prvenstvu privuče velike simpatije neutralnih navijača, onda je to definitivno Meksiko. Popularni "sombrerosi" su personifikacija bespoštedne borbe, fanatične jurnjave, ali i namazanosti i lukavstva zbog koje ih se plaše i mnogo jače selekcije.

Na Mundijal u Kataru plasirali su se kao drugoplasirana ekipa u KONKAKAF zoni, iza Kanade. Iako su doživeli svega dva poraza tokom kvalifikacija, mora se priznati da nisu dominirali kao ranijih godina, kada su mnogo lakše dolazili na završnu smotru. Međutim, nema sumnje da će i ovog puta biti mamac za skaute bogatih evropskih klubova, koji među Meksikancima, po pravilu, uvek nađu nekog zanimljivog igrača.

MEKSIKO

FIFA lista: 12

Selektor: Herardo Martino

Vrednost tima: 201,30 miliona evra

Prosečna starost: 27,5

Najveća zvezda: Irving Lozano

Učešća na SP: 16 puta

Najveći uspeh: Četvrtfinale 1986.



Igraće u grupi C sa Argentinom, Saudijskom Arabijom i Poljskom i sa pravom će se nadati plasmanu u narednu rundu šampionata.


Kapiten pod znakom pitanja


Ovaj simpatični tim sa kapitenskom trakom predvodi čuveni Andres Gvardado, legenda Betisa i čovek koji je u nacionalnom timu od 2005. godine. Levonogi bombarder jeste najveće ime u ovom timu, ali paradoksalno, možda ne nađe svoje mesto u avionu za Katar. Ako bude deo "sombrerosa", biće mu to peti Mundijal i izjednačiće svetski rekord po broju učešća. Po pet imaju njegovi zemljaci Antonio Karbahal i čuveni Rafa Markez, kao i Lotar Mateus i Đanluiđi Bufon.

Selektor Herardo Martino ima bezgranično poverenje u njega, ali on ove sezone vrlo retko i s pravom je nedavno izneo sumnju da li će uopšte biti u timu. Iako je, na prijateljskim mečevima u septembru, bio deo selekcije.

Foto: Reuters

Najiskusniji fudbaleri Meksika Gvardado i Očoa

- Meni je najveći san da zaigram na Svetskom prvenstvu. Posle toga možda se i povučem iz reprezentacije. Ipak, preda mnom su teški i stresni meseci, jer ne znam da li će se to desiti. Čeka me neizvesnost i psihički iscrpljujuća situacija - pričao je Gvardado, koji je bio deo meksičkih ekipa u Nemačkoj 2006, Južnoj Africi 2010, Brazilu 2014. i u Rusiji 2018. godine.

"Tata" protiv svojih

zemljaka i pulena

Foto: Reuters

Selektor Meksika sa Leom Mesijem

Meksiko sa klupe predvodi dobro poznato lice, bivši strateg Barselone Herardo Tata Martino. Reč je o čuvenom argentinskom stručnjaku, bivšem selektoru te zemlje, koji sa više ili manje uspeha predvodi "sombrerose" u poslednje tri godine. Najveći je svakako osvajanje GOLD kupa 2019. godine, kao i plasman na ovogodišnji Mundijal.
Njega Meksikanci vide kao najvećeg aduta, ali i svojevrsnog špijuna, protiv najtežeg rivala iz grupe Argentine. Martino je ovu zemlju predvodio u periodu od 2014. do 2016. godine. Jasno k'o dan, odlično poznaje prvu zvezdu Argentine Lionela Mesija, s obzirom da je s njim sarađivao i u Barseloni i u reprezentaciji.
Martino je na klupi nasledio Alehandra Sabelju i u nacionalni tim doveo nekoliko novih lica, od kojih sada mnogi imaju važnu ulogu u timu "gaučosa". Među njima su imena poput Paula Dibale, Leandra Paredesa, Anhela Koree i još mnogih, a upravo Martino vrlo dobro zna koje su im prednosti i mane.

Osim njega, ljubitelji fudbala svakako će prepoznati čoveka koji postaje prava aždaja na velikoj sceni! Reč je o čuvenom golmanu Giljermu Francisku Očoi. Čuvar mreže Amerike iz Meksiko sitija je svojim odbranama postao legenda na prethodna dva Mundijala, iako mu klupska karijera ne odudara mnogo od prosečnih golmana sa američkog kontinenta.

Pre osam godina u Brazilu sačuvao je mrežu Meksika protiv domaćina (0:0), kada je do ludila doveo Nejmara. Skinuo mu je nekoliko zicera i proglašen je za igrača utakmice, nakon koje je izjavio da je to meč njegovog života! Četiri godine kasnije nešto slično je ponovio protiv Nemačke, u senzaciji i pobedi njegovog tima 1:0. Na Mundijalu u Rusiji tokom četiri meča koje je Meksiko odigrao imao je čak 25 odbrana! Najbolji na prvenstvu bio je Tibo Kurtoa sa 27, ali iz čak tri utakmice više od Očoe.


Lozano, Himenez, Erera, Alvarez...


Naravno, nisu Gvardadao i Očoa čitav Meksiko, jer tu ekipu čine mnogi poznati igrači iz vrlo jakih klubova.

Izdvaja se centarfor Vulverhemptona Raul Himenez, bivši vezista Atletiko Madrida, a sada Hjustona Ektor Erera, a tu su još Edson Alvarez iz Ajaksa, po mnogima prva zvezda i najskuplji igrač Irving Lozano iz Napolija, Erik Gutjerez iz PSV-a i brojni tinejdžeri iz meksičkog prvenstva, koji će sigurno biti pod posebnom lupom skauta. Istina, nisu to imena i nivo nekadašnjeg "drim-tima" sa Rafom Markezom, Kvatemokom Blankom, Džaredom Borhetijem, ili ranije sa Ugom Sančezom i ostalima... Ali, i ovo je tim sposoban da pomrsi račune jačima od sebe.

ZVEZDA TIMA

Irving Lozano (27)

Pozicija: napadač     Utakmica: 59

Golova: 16               Asistencija: 12

Klub: Napoli         Vrednost: 30.000.000E

Ovoj ekipi san je da ponovi najveći uspeh u istoriji, četvrtfinale Mundijala iz 1986. godine. Tada ih je, kao što je poznato, predvodio čuveni Bora Milutinović, čovek koji je ambasador ovog Svetskog prvenstva i generalno jedna od većih legendi najpopularnije smotre fudbala na svetu.

Od 1994. godine Meksikanci su na svakom Mundijalu prolazili grupnu fazu, ali su zaustavljani na prvoj prepreci, odnosno u osmini finala. Treba reći da na prethodna dva turnira nisu imali ni sreće na žrebu, pošto su se ukrštali sa Brazilom i Holandijom, objektivno jačim selekcijama od njih. Ostaje da se vidi da li je ova generacija sposobna da ode korak dalje i napravi istorijski uspeh.

Standings provided by Sofascore

 

RASPORED NA SP

1. kolo (22. novembar)

Meksiko - Poljska

2. kolo (26. novembar)

Argentina - Meksiko

3. kolo (30. novembar)

Saudijska Arabija - Meksiko




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17