• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.10.2022

14:44

PREDSTAVLJAMO RIVALE SRBIJE! Sa Mađarima znamo KAKO! Litvanci i Crnogorci još uvek SANJAJU Mitrogola! (VIDEO)

printscreen

Fudbal

PREDSTAVLJAMO RIVALE SRBIJE! Sa Mađarima znamo KAKO! Litvanci i Crnogorci još uvek SANJAJU Mitrogola! (VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska rerpezentacija Srbije imala je sreće na žrebu u Frankfurtu, pošto će u G kvalifikacionoj grupi igrati protiv Mađarske, Crne Gore, Bugarske i Litvanije za plasman na Evropsko prvenstvo

Navijači Orlova već 22 godine čekaju da gledaju svoje ljubimce na završnoj kontinentarlnoj smotri, a posle današnjeg žreba u Frankfurtu čini se da Srbija nikada nije bila bliža cilju.

Selektor Dragan Stojković je, uprkos dobrom žrebu, smirio euforiju i naglasio da Srbija gleda samo sebe, a ne ostale rivale.

Dovoljno je pogledati tradicije u duelu sa rivalima poput Crne Gore, Bugarske i Litvanije, pa je jasno da će Piksijeva četa u "najgorem slučaju" zauzeti drugo mesto u G grupi, koje takođe vodi na Evropski šampionat.

ISTORIJA ISPISANA 2018. GODINE

Istorijski meč Srbije i Crne Gore, od ocepljenja istoimene zajedničke države, odigran je pre četiri godine. Tog 11. oktobra 2018. Orlovi su prelelteli Podgoricu i golovima, pogađate, Aleksandra Mitrovića prizemljili Tumbine Sokolove, da bi i u revanšu na Marakani pobedila Crnogorce sa 2:1 u pretposlednjem kolu, a osim Adema Ljajića, strelac je ponovo bio Mitrović.

Bila su to jedina dva duela selekcija, koje će i od marta krenuti u nove okršaje.

Najveća zvezda crnogorske reprezentacije su kapiten Stevan Jovetić, a uz bivšeg igrača Partizana dominira dugogodišnji stožer odbrane madridskog Atletika Stefan Savić. Odbrana se zasniva na prvotimcu Partizana Igoru Vujačiću, Adamu Marušiću iz Lacija, iskusnom Radetu Vešoviću i Žarku Tomaševiću iz Tobola.

Vezni red zavisi od učinka Seada Hakšbanovića iz Seltika, nekada asova Partizana Aleksandra Šćekića i Marka Jankovića, Vladimiru Jovoviću, dok je napad rezervisan za još jednog nekadašnjeg ljubimca Grobara Uroša Đurđevića, koji uz kapitena Jovetića čini udarnu iglu u napadu. 

Crnogorci su prethodno takmičenje u Ligi nacija završili na trećem mestu sa 7 bodova, kao i poslednjeplasirana Rumunija, koja je ispala u C diviziju. Sokolovi su trenutno na 69 mestu FIFA rang liste.

Foto: Starsportphoto

 

ZNAMO SA MAĐARIMA

Pre nešto više od sedam meseci, Srbija je odigrala poslednji meč protiv Mađarske, prijateljskog karaktera.

Slavili su Piksijevi izabranici na stadionu "Ferenc Puškaš" autogolom Nađa sa 1:0, a tog 24. marta Orlovi su nastupili u sledećem sastavu: V. Milinković - Savić, Pavlović, Nastasić, Veljković, Kostić, Živković, Gudelj, Lukić, S. Milinković-Savić, Tadić, Mitrović.

Nekada "laka konjica" je iz prvog šešira stigla Srbiji, zahvaljujući odličnim rezultatima u Ligi nacija, gde joj je u poslednjem kolu izmakao plasman na Završni turnir (najbolje četiri selekcije iz A lige), zbog poraza od Italije u Budimpešti.

Udarna igla naših severnih suseda je Dominik Soboslaji iz bundesligaša Lajpciga, koji je uz Atilu Šalajia iz Fenerbahčea najskuplji igrač komšija.

Okosnica tima igra u Bundesligi, a snagu mađarskog tima predstavljaju Andras Šafer iz Union Berlina, Vil Orban član Lajpciga, kao i prvi čuvar mreže Peter Gulači koji dominira ispred mreže Bikova.

Ipak, ne treba sumnjati da će Srbija u dvomeču sa ovom selekcijom izaći na kraj, jer je i na FIFA rang listi bolje rangirana od Mađarske koja je 36, dok su Orlovi 15 mesta ispred njih.

KRSTAJIĆ PROBUDIO BUGARE

Bugarski fudbal preživljava krizu poslednjih godina. Dugo ih nema na velikim takmičenjima, a i u poslednjoj Ligi nacija se nisu proslavili.

U konkurenciji Gruzije, Severne Irske i Gibraltara zauzeli su tek drugo mesto, sa čak sedam bodova manje od Gruzina, koji su ih ponizili u Sofiji sa 5:2 i plasirali se u B Ligu nacija.

Ni kvalifikacije za Svetsko prvenstvo nisu prošli, a zanimljivo, da su bili u grupi sa Litvancima, koji su uz Severnu Irsku takođe eliminisali, dalje su tada prošli Švajcarska kao prvoplasirana i Italija sa drugog mesta, koja je eliminisana u baražu i neće nastupiti u Kataru.

Dolazak Mladena Krstajića na selektorsku klupu doneo je malo bolje rezultate, ali budući da Bugara neće biti ni na predstojećem Mundijalu, reprezentacija Srbije ne bi trebalo da strahuje protiv južnih komšija.

Poređenja radi, najskuplji igrač Bugarske je Kiril Despodov čija je vrednost prema Transfermarktu procenjena na 3.500.000 evra, dok kod Orlova Dušan Vlahović vredi 85, a Sergej Milinković-Savić 60 miliona evra! Bugari su trenutno na 72. mestu FIFA rang liste.

Poslednji put Srbija i Bugarska su se sastali u prijateljskom meču 17. novembra 2010. godine, kada su Orlovi slavili 1:0, golom Nikole Žigiča u Sofiji, dok je dve godine pre toga naša selekcija deklasirala komšije sa 6:1 takođe u revijalnoj utakmici, odigranoj u Humskoj, na oproštaju Sava Miloševića od reprezentacije.

LITVANCI STARE MUŠTERIJE

Sa selekcijom Litvanije, Srbija je imala prilično uspeha u prethodnim ciklusima. Što se tiče Lige nacija, Orlovi su 2018. godine savladali ovog rivala sa 1:0 u Viljnusu, golom kapitena Dušana Tadića iz penala, dok su pred beogradskom publikom bili još ubedljiviji sa 4:1 (Mitrović 2, Ljajić, autogol Žulpa).

Godinu dana kasnije, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020, Srbija je pobedila Litvance istim rezultatom kod kuće (Mitrović 2, Luka Jović, Adem Ljajić), dok je u Viljnusu trijumfovala sa 2:1, zahvaljujući dvostrukom strelcu Aleksandru Mitroviću.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija