• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

20.10.2022

10:10

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Kostarika - Eh, kad bi se ponovila 2014.

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Kostarika - Eh, kad bi se ponovila 2014.

Podeli vest

Mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata Na redu je reprezentacija Kostarika, učesnica E grupe

Poslednji su stigli u odabrano društvo, a bukmejkeri, analitičari, novinari i fudbalski stručnjaci predviđaju im da će se kući vratiti s prvom turnom eliminisanih sa Svetskog prvenstva. Kostarika je poslednji, 32. učesnik Mundijala, na kojeg se čekalo do kraja interkontinentalnih kvalifikacija u kojima je ova centralnoamerička zemlja bila bolja od Novog Zelanda. 

Meč baraža odigran je u Kataru, a gol odluke postigao je iskusni Džoel Kembel već u trećem minutu.


Loš početak, savršen kraj


Kostarika je kvalifikacije za Mundijal počela tako što je u prvih sedam utakmica ostvarila samo jednu pobedu i već je bilo počelo opraštanje od šansi da se nađe na završnom turniru. Kad više niko nije verovao u "tikose", selektor Luis Fernando Suarez i dalje je držao glavu iznad vode siguran da je njegov tim na pravom kursu.

Drugih sedam mečeva u kvalifikacijama doneli su preporođenu Kostariku, koja je ostvarila čak šest pobeda. Zauzela je četvro mesto, iza Kanade, Meksika i SAD, pa je izborila plasman u interkontinentalni plej-of sa šampionom Okeanije, odnosno Novim Zelandom.

- Ovaj tim je pokazao kakvi su Kostarikanci. Oni nikada ne odustaju, uvek daju 100 odsto. Prelepo je biti na mom mestu - rekao je seletkor Suarez.

Foto: Reuters

Kosrarika - Novi Zeland

Četiri od pet Mundijala


Kostarika je tako trijumfom nad "ol bleksima" obezbedila učešće na četvrtom od poslednjih pet svetskih prvenstava. Ispadali su u grupnoj fazi 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, kao i 2006. u Nemačkoj. Propustili su Mundijal u Južnoj Africi 2010, ali su se 2014. u Brazilu vratili na veliku scenu i ostvarili istorijski rezultat - plasman u četvrtfinale! Bio je to jedan od najčudesnijih rezultata u istoriji Mundijala, jer se Kostarika našla u grupi sa pravim aždajama: Italijom, Engleskom i moćnim Urugvajom sa Suarezom na vrhuncu karijere, Kavanijem, Forlanom, Godinom, Luganom...

Upravo su Urusi prvi osetili moć Kostarike, koja je slavila 3:1. Zatim su golom Ruiza bacili na pleća Italijane (1:0), da bi u poslednjem kolu u grupi odigrali 0:0 sa Engleskom za osvajanje prvog mesta u grupi. Evropske velikane, Engleze i Italijane, poslali su kući!

Bajka je nastavljena pobedom nad Grčkom u osmini finala posle penala (5:3), ali je Kostariki sreća okrenula leđa u četvrtfinalu. Ponovo je posle 120 minuta silne borbe s Holandijom bilo 0:0, ali je ovog puta penal rulet doneo radost "lalama".

KOSTARIKA

FIFA lista: 31. mesto
Selektor: Luis Fernando Suarez (62)
Vrednost tima: 11.950.000E
Prosečna starost: 28,2 godine
Najveća zvezda: Kejlor Navas
Učešća na SP: 5 puta
Najveći uspeh: četvrtfinale 2014.

Pre četiri godine u Rusiji "tikosi" su bili u grupi sa Srbijom, Brazilom i Švajcarskom. U duelu sa našim "orlovima" presudila im je haubica Aleksandra Kolarova. Od Brazila su izgubili 2:0, ali su golove primili u 91. i 97. minutu! Časno su se oprostili od Mundijala osvajanjem boda protiv Švajcarske (2:2).

Kostarikin prvi Mundijal bio je 1990. u Italiji, gde je takođe pomalo neočekivano prošla grupu. Bila je iza Brazila, ali je savladala i iza sebe ostavila i Škotsku i Švedsku.
Čehoslovačka je već u osmini finala bila mnogo jača i slavila je 4:1.


Teško kao u Brazilu


Ponovo Kostarika nije imala sreće u žrebu, pa je dobila jednu od najtežih grupa, poput one 2014. u Brazilu. Teško je zamisliti da bi "tikosi" mogli ponovo do senzacije i prolaska u narednu fazu takmičenja. Sa Španijom nikad nisu igrali za bodove, a od tri prijateljska meča "crvena furija" je dva rešila u svoju korist. Prvo je slavila 2015. rezultatom 2:1, a onda i 2017. sa 5:0. Pre toga odigrali su i jedan remi, 2011. u San Hozeu bilo je 2:2.

Sa Nemačkom su se sastali samo na Svetskom prvenstvu 2006, a domaćin tada nije smeo da pogreši. Slavili su "panceri" u grupi sa 4:2.

ZVEZDA TIMA

Kejlor Navas

Pozicija: golman
Utakmica: 107
Golova: 0        Asistencija: 0
Klub: Pariz Sen Žermen
Vrednost: 12.000.000 evra


Da su statistika i tradicija apsolutno protiv momaka iz Srednje Amerike govori i međusobni skor sa Japanom. Reprezentacija "zemlje izlazećeg sunca" slavila je u tri od četiri sudara s Kostarikom uz jedan remi. Japan je bio bolji 2018. rezultatom 3:0, a slavio je i 2014. sa 3:1, kao i 1995. sa 3:0. Uoči Mundijala 2002. odigrali su prijateljski meč bez pobednika (2:2).

Najoptimističnije prognoze su da bi Kostarika mogla da dođe do četiri boda, s tim što bi to značilo da pobedi Japan i otkine bod nekom od dva izrazita favorita. Pitanje je da li bi joj četiri boda bila dovoljna za prolazak iz grupe. Daleko je realnije da se Kostarika i Japan "pobiju" oko trećeg mesta u grupi i što časnijeg oproštaja od Mundijala. 


Mundijalski het-trik


Selektor Kostarike Luis Fernando Suarez rođen je u Kolumbiji, a kao igrač je nastupao za Atletiko Nasional. Bio je akter osvajanja Kupa Libertadores 1989, a reč je o trofeju koji je klubu iz Medeljina navodno lično "naručio" ozgloglašeni narko bos Pablo Eskobar. Suarez je veće ime izgradio kao trener, a sa Kostarikom je obezbedio svoj het-trik na Mundijalima. Biće mu ovo treće Svetsko prvenstvo u karijeri, a prethodno je odveo Ekvador u Nemačku 2006. i stigao do osmine finala. Zatim je predvodio Honduras kroz kvalifikacije do SP 2014. u Brazilu, ali se putovanje neslavno završilo osvajanjem pretposlednjeg mesta na Mundijalu.

Na klupu Kostarike stigao je u junu prošle godine i već skupio 23 utakmice uz učinak od 13 pobeda, pet remija i pet poraza.

Foto: Reuters

Luis Fernando Suarez


Veterani kolo vode


Problematično je kad najveći adut neke ekipe stoji među stativama, a u slučaju Kostarike to je golman Kejlor Navas. Fudbal se ipak igra za golove i ne može se pobediti bez datog gola, a to zaduženje imaće veterani. Napad "tikosa" predvodiće Džoel Kembel (30) i Džohan Venegas (33). Najveću podršku iz veznog reda trebalo bi da dobiju od "dekice" i kapitena Brajana Ruiza (37), kao i Selsa Borgesa (34). Iskustvo mnogo znači na utakmicama koje nose ogroman značaj, teret, pritisak i euforiju, kao što su mečevi Svetskog prvenstva. Ogromno iskustvo koje poseduju igrači Kostrike moglo bi da bude njihovo oružje, ali pitanje je da li je ekipa veterana, jedna od najstarijih (a možda bude i najstarija na Mundijalu kad se saopšte konačni spiskovi) sposobna da u kratkom vremenskom roku odigra tri meča visokog intenziteta i ostvari pozitivan rezultat.

 

 

Standings provided by Sofascore

 

Foto: Reuters

Kejlor Navas

RASPORED NA SP

1. kolo (23. novembar)
Španija - Kostarika

2. kolo (27. novembar)
Japan - Kostarika

3. kolo (1. decembar)
Kostarika - Nemačka




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17