• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

21.10.2022

13:20

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! HRVATSKA - Modrić se i dalje za sve pita! Golgeter top klase jedina boljka Dalićevog "drim-tima"

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! HRVATSKA - Modrić se i dalje za sve pita! Golgeter top klase jedina boljka Dalićevog "drim-tima"

Podeli vest

Mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Fudbalska reprezentacija Hrvatske na Svetsko prvenstvo u Katar dolazi kao aktuelni vicešampion sveta i sa vrlo visokim očekivanjima!

Tokom septembarskih utakmica bili su u izuzetnoj formi, što su najbolje pokazali u Ligi nacija, gde su završili prvi u grupi i to u konkurenciji Francuske, Danske i Austrije.

Foto: Reuters

Prva zvezda Hrvatske Luka Modrić

 

HRVATSKA

FIFA lista: 15
Selektor: Zlatko Dalić
Vrednost tima: 369,4 miliona evra
Prosečna starost: 27,6
Najveća zvezda: Luka Modrić
Učešća na SP: 5 puta
Najveći uspeh: 2. mesto (2018)


Vrlo ozbiljnu selekciju Danske su dva puta tukli, svetskog šampiona Francusku srušili su čak i u gostima... Zanimljivo, seriju od pet mečeva bez poraza, od čega su četiri pobede, započeli su nakon katastrofe u Zagrebu od Austrije (3:0) početkom juna. Od tada su krenuli da dižu formu, pa su prvo kod kuće odigrali nerešeno sa "galskim petlovima" (1:1), pa savladali Dance sa 1:0 u gostima. Zatim su šokirali Francusku u Sen-Deniju (1:0), da bi Ligu nacija okončali sa još jednim trijumfom nad Danskom (2:1) i Austrijom (3:1).


To je bilo dovoljno za prvo mesto u grupi, čime su svima poslali jasnu poruku u kakvoj formi i raspoloženju čekaju najveću fudbalsku smotru u 2022. godini.


Pre toga, Hrvati su na Mundijal otišli posle čuvene pobede nad Rusijom, još u novembru prošle godine. Bio je to poslednji meč u kvalifikacionoj grupi i direktan okršaj za plasman u Katar. Bilo je 1:0 za Hrvatsku, a presudio je autogol Kudrašova u 81. minutu. Treba napomenuti da su Dalićevi izabranici u tom meču imali čak 19 šuteva na gol rivala! Delovalo je da neće slomiti otpor "zbornaje", ali su uspeli i izborili su još jedan plasman na završni turnir.


Zadovoljni grupom


Ovog puta biće u grupi sa Belgijom, Kanadom i Marokom i po svemu sudeći, vodiće borbu sa "crvenim đavolima" za prvo mesto. Naravno, po nekom nepisanom pravilu, selekcija Hrvatske najbolje od sebe prikazuje baš na Svetskim prvenstvima. Najveće uspehe u istoriji ostvarivali su baš na Mundijalima, 1998. i 2018. godine. Treće mesto doneo im je čuveni Miroslav Ćiro Blažević, a drugo sadašnji kormilar Zlatko Dalić. 

Foto: Reuters

Tekst potpisa


Od njega se, naravno, i ovog puta očekuju velike stvari. Strateg koji je pre srebra u Rusiji bio dugo osporavan, na raspolaganju i ovog puta ima izvanredan sastav. Prema njegovim rečima, i grupa je po meri njegove ekipe.


- Ne možemo očekivati laku grupu, ali smo zadovoljni koga smo izvukli. Ovde igraju najbolje reprezentacije sveta. Belgija je dugo bila prva na FIFA listi, Kanada dominirala u Severnoj Americi, a Maroko je jedna od jačih afričkih ekipa. Spremni smo, znamo šta je naš cilj - uverava Dalić.


Modrić se za sve pita


Jedina mana ovoj Hrvatskoj mogao bi da bude nedostatak izrazitog golgetera, takozvanog "kilera" pred golom, kakav je ranije bio Mario Mandžukić. Čuveni as se povukao, a prava zamena trenutno nije na vidiku. Dalić je tokom Lige nacija isprobavao mnoge, ali ni Bruno Petković, ni Andrej Kramarić, kao ni Ante Budimir i Marko Livaja, nisu ga ubedili da su prvi izbor. Verovatno će odluka o startnom centarforu biti doneta na osnovu forme pred start turnira u Kataru.

ZVEZDA TIMA

Luka Modrić (37)

Pozicija: vezni Utakmica: 154 Golova: 23 Asistencija: 24 Klub: Real Madrid
Vrednost: 10.000.000E

Međutim, kada je Luka Modrić u svom "modu", praktično nije ni bitno ko će u špic. As Real Madrida je, sa svojih 37 godina, i dalje jedan od najboljih veznih igrača na svetu. Na sredini terena imaće ogromnu pomoć od Marcela Brozovića i Matea Kovačića. A možda i najveću podršku od sjajnog Ivana Perišića. Fudbaler Totenhema uprkos godinama iz sezone u sezonu igra sve bolje i bez sumnje biće veliki adut Hrvata u Kataru. Tu su još Nikola Vlašić, Lovro Majer, Mario Pašalić, igrači koji su godinama unazad manje-više standardni na spiskovima "šahovničara". Obično igraju u sistemu 4-3-3, otprilike onoj koja najviše odgovara Modriću.

Foto: Reuters

Vezni red zavisiće od Marcela Brozovića i Luke Modrića


Tamošnja javnost nada se da bi mogući faktor iznenađenja u Kataru mogao da bude napadač Dinamo Zagreba Mislav Oršić. Reč je o fudbaleru koji sjajno igra u dresu šampiona Hrvatske, ali koji se, prema svemu dosad viđenom, nije proslavio u utakmicama državnog tima. Možda je Katar upravo šansa da se dokaže na najvećoj sceni.

 

Mandžukić i Ćorluka

i dalje uz ekipu

 

Zlatko Dalić je nakon Mundijala u Rusiji ostao bez nekoliko vrlo važnih aduta, pošto su se iz nacionalnog tima povukli Mario Mandžukić, Ivan Rakitić i Vedran Ćorluka. Ipak, Mandžukić i Ćorluka će i ovog puta biti uz ekipu, pošto ih je Dalić uveo u svoj stručni štab. Tu su još neki slavni bivši reprezentativci, poput Ivice Olića, Dražena Ladića i Ognjena Vukojevića.

 

 


Što se tiče odbrane, može se reći da je podjednako kvalitetna kao vezni red. Predvodnici zadnje linije su veterani, zamenik kapitena Domagoj Vida i Dejan Lovren. S tim da Domagoj u poslednje vreme više vremena provodi na klupi za rezerve, a ulogu levog štopera vrlo kvalitetno obavlja sjajni Joško Gvardiol. Bekovi su takođe fantastični igrači. Desnu stranu će pokrivati, vrlo verovatno, Josip Stanišić iz Bajerna. S druge strane, na levom boku ostaje mala dilema za Dalića, da li šansu pružiti iskusnom Borni Barišiću ili njegovom imenjaku, šest godina mlađem Sosi. Recimo, na poslednjih pet mečeva Barišić je dvaput bio starter, a Sosa jedno, dok je, vrlo interesantno, dva puta na tom mestu igrao Josip Juranović, kojem je prirodna pozicija desni bek. Golman će biti Dominik Livaković.

 

Foto: Reuters

Domagoj Vida i Dejan Lovren, defanzivci Hrvatske


Kratak, ali uspešan istorijat


Hrvatska je debitovala na Svetskim prvenstvima 1998. godine u Francuskoj. Na svom prvom nastupu napravili su ogroman uspeh, pošto su došli do istorijskog trećeg mesta. Strašna je to bila generacija, sa Davorom Šukerom, Zvonimirom Bobanom, Alenom Bokšićem, Slavenom Bilićem, Roberom Prosinečkim i ostalim asovima.

RASPORED NA SP

1. kolo (23. novembar)

Maroko - Hrvatska

2. kolo (27. novembar)

Hrvatska - Kanada

3. kolo (1. decembar)

Hrvatska - Belgija

Na krilima tog uspeha očekivalo se da i 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji učine nešto slično, ali ispali su u grupi. Tada su, primera radi, pobedili Italiju, ali su porazima od Meksika i Ekvadora okončali takmičenje u grupi. Nisu se proslavili ni u Nemačkoj 2006. godine, dok se u Južnu Afriku 2010. nisu ni plasirali. Ponovo su se pojavili u Brazilu 2014. godine, kada su uprkos vrlo dobrom fudbalu takođe bili treći u grupi. Na kraju, u Rusiju su došli kao jedno od potencijalnih iznenađenja, gde su od sedam mečeva dobili čak četiri i dvaput su remizirali, uz samo jedan poraz. Ipak, taj jedan poraz desio im se u finalu, koje je pripalo Francuzima.

 

 

Пласман обезедио Sofascore

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stevica

pre 1 godinu

Mislim da komšije ustaše idu ovaj put do kraja , da će da uzmu jedinu titulu koja im još nedostaje , Svetskog prvaka u fudbalu !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija