• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

07.11.2022

14:50

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! ŠVEDSKA 1958 - Ponovo kobni Nemci

Printscreen You Tube

Fudbal

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! ŠVEDSKA 1958 - Ponovo kobni Nemci

Podeli vest

Vodimo vas kroz istorijat učešća reprezentacije Jugoslavije na Mundijalima, na redu je nastup u Švedskoj 1958. godine

Reprezentacija Jugoslavije je na Svetskom prvenstvu u Švedskoj eliminisana je u četvrtfinalu od Zapadne Nemačke, baš kao četiri godine ranije u Švajcarskoj. Na kraju je završila među ekipama od petog do osmog mesta, gde su bili još Vels, Sovjetski Savez i Severna Irska.

 

Lako kroz kvalifikacije

 

Foto: Public

Dragoslav Šekularac

 

Ekipu je kao selektor predvodio legendarni Aleksandar Tirnanić Tirke, a do završnog turnira "plavi" su se plasirali vrlo lako, kao što je bio slučaj i četiri godine ranije. Protivnici u kvalifikacijama bili su Grčka i Rumunija. Mečevi u gostima koje je jugoslovenski nacionalni tim igrao završen je remijima - 0:0 u Atini i 1:1 u Bukureštu. U revanš duelima na stadionu Jugoslovenske narodne armije (JNA) Grčka je potučena sa ubedljivih 4:1, a Rumunija sa 2:0.

 

Kobni remiji sa slabijima od sebe

 

Novo učešće na Svetskom prvenstvu donelo je i prilično povoljan žreb u grupnoj fazi. Ipak, Tirketovi izabranici su teže od očekivanog prebrodili grupu u kojoj su bile Škotska, Francuska i Paragvaj. Prvi meč na turniru bio je remi sa Škotima 1:1, uz pogodak Aleksandra Petakovića. Usledio je, ispostaviće se, najvažniji trijumf u prvoj rundi turnira protiv favorizovane Francuske. Jugoslovenski sastav slavio je sa 3:2, uz pogodak pomenutog Petakovića i dva gola čuvenog Todora Toze Veselinovića. Za Francuze je dva gola dao Žist Fonten, jedna od najvećih legendi Svetskih šampionata.

REZULTATI U ŠVEDSKOJ

GRUPNA FAZA

Jugoslavija - Škotska 1:1
Jugoslavija - Francuska 3:2
Paragvaj - Jugoslavija 3:3

ČETVRTFINALE
Zapadna Nemačka - Jugoslavija 1:0
 

Poslednji rival u grupi bio je Paragvaj, a meč je završen 3:3. Strelci su bili Radivoje Ognjanović, Toza Veslinović i Zdravko Rajkov. Na kraju, prvo mesto u grupi zauzela je Francuska, a našem timu su se remiji protiv objektivno slabijih selekcija obili o glavu, zbog čega je rival u četvrtfinalu bila Zapadna Nemačka.

 

Presudio ponovo Ran

 

Umesto da protivnik u četvrtfinalu bude Severna Irska, gde bi jugoslovenski tim bio favorit, "plavi" su ponovo morali na Nemce. Epilog je bio maltene isti kao četiri godine ranije u Švajcarskoj. Presudio je, isto kao i tada, Helmut Ran. Legenda nemačkog fudbala postigla je gol u 12. minutu. Golman Srboljub Krivokuća je očekivao centaršut, a Ran je iz "mrtvog ugla" pogodio za trijumf Nemaca i još jednu eliminaciju Jugoslavije sa Mundijala.

 

Tirketovi asovi

 

Selektor Aleksandar Tirnanić na ovom prvenstvu imao je maltene potpuno novi tim u odnosu na onaj koji je igrao u Švajcarskoj. Tu su ostali Beara, Boškov, Milutnović i Zebec, a ostalima je to bilo prvo veliko takmičenje.

REZULTATI JUGOSLAVIJE/SRBIJE NA SVETSKIM PRVENSTVIMA


1930. Urugvaj 4. mesto
1950. Brazil 5. mesto
1954. Švajcarska 7. mesto
1958. Švedska 5. mesto
1962. Čile 4. mesto
1974. Zapadna Nemačka 7. mesto
1982. Španija 16. mesto
1990. Italija 5. mesto
1998. Francuska 10. mesto
2006. Nemačka 32. mesto
2010. Južna Afrika 23. Mesto
2018. Rusija 23. mesto
 


Dakle, za Jugoslaviju na Svetskom prvenstvu u Švedskoj igrali su: Vladimir Beara, Srboljub Krivokuća, Tomislav Crnković, Dobrosav Krstić, Branko Zebec, Vasilije Šijaković, Novak Tomić, Todor Veselinović, Vujadin Boškov, Dragoslav Šekularac, Aleksandar Petaković, Zdravko Rajkov, Miloš Milutinović i Radivoje Ognjanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija